90 χρόνια Φιντέλ – 90 φωτογραφίες

«Αν ο Χριστόφορος Κολόμβος δεν είχε πυξίδα, δε θα έφτανε πουθενά. Αλλά υπήρχε η πυξίδα, εγώ είχα πυξίδα: ήταν αυτά που βρήκα στο Μαρξ και στο Λένιν. Και η ηθική -ξαναλέω- που βρήκα στο Μαρτί»
Φιντέλ Κάστρο Ρους

Φιντέλ Κάστρο Ρους (13 Αυγούστου 1926 – 25 Νοέμβρη 2016)

Ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, Πρόεδρος της Κούβας, επικεφαλής Κομμουνιστικού Κόμματος, καθοδηγητής της πάλης του κουβανικού λαού για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Με αφορμή την εκδήλωση μνήμης και τιμής με τίτλο «Τρία χρόνια από τον θάνατο του COMANDANTE EN JEFE FIDEL CASTRO RUZ» (βλέπε παρακάτω), μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα στη θρυλική μορφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, αξιοποιώντας φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησε ευγενικά η New Star.

«Νομίζω ότι πολύ νωρίς, στο σχολείο, στο σπίτι μου, άρχισα να βλέπω και να ζω πράγματα που ήταν άδικα. Είχα γεννηθεί σε μια μεγάλη ιδιοκτησία και ήξερα πώς ήταν τα πράγματα. Έχω μια ανεξίτηλη εικόνα του πώς ήταν ο καπιταλισμός στην επαρχία. Δε θα σβήσουν ποτέ από το μυαλό μου οι εικόνες τόσων ταπεινών ανθρώπων, εκεί στο Μπιράν, πεινασμένων, ξυπόλυτων, που ζούσαν εκεί στα πέριξ, ειδικά των εργατών στις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις ζάχαρης»

«Ίσως κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής μου μ’ έκαναν να αντιδράσω έτσι. Πέρασα κάποια ζόρια από πολύ νωρίς και άρχισα πράγματι να αποκτώ, ίσως γι’ αυτό, στόφα αντάρτη. Λένε για τους «επαναστάτες χωρίς αιτία» αλλά εγώ νομίζω, όταν θυμάμαι, ότι ήμουν επαναστάτης με πολλές αιτίες και ευχαριστώ τη ζωή που συνέχισα όλο αυτό τον καιρό να είμαι επαναστάτης»

«Ο μαρξισμός μού έμαθε τι ήταν η κοινωνία. Ήμουν σαν ελάφι στο δάσος ή κάποιος στο δάσος που δεν ξέρει τίποτα, ούτε πού πέφτει ο βορράς και ο νότος. Αν δεν καταφέρεις να κατανοήσεις πραγματικά την ιστορία της πάλης των τάξεων ή τουλάχιστον τη σαφή ιδέα ότι η κοινωνία είναι διαιρεμένη ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, είσαι χαμένος στο δάσος, χωρίς να ξέρεις τίποτα»

«Αν ο Χριστόφορος Κολόμβος δεν είχε πυξίδα, δε θα έφτανε πουθενά. Αλλά υπήρχε η πυξίδα, εγώ είχα πυξίδα: ήταν αυτά που βρήκα στο Μαρξ και στο Λένιν. Και η ηθική -ξαναλέω- που βρήκα στο Μαρτί»

«Όταν γίνεται το πραξικόπημα του Μπατίστα το 1952, επεξεργάζομαι μια στρατηγική για το μέλλον: να προωθήσω ένα επαναστατικό πρόγραμμα και να οργανώσω μια λαϊκή εξέγερση. Από εκείνη τη στιγμή διαθέτω πια πλήρη αντίληψη περί αγώνα και τις βασικές επαναστατικές ιδέες, τις ιδέες που βρίσκονται στο Η Ιστορία θα με αθωώσει. Διέθετα ήδη την ιδέα που ήταν απαραίτητη για την κατάληψη της εξουσίας με επανάσταση»

«Επανάσταση σημαίνει ενότητα, ανεξαρτησία, πάλη για τα όνειρά μας, μιας δίκαιης Κούβας και ενός δίκαιου κόσμου, θεμέλιο του πατριωτισμού μας, του σοσιαλισμού μας και του διεθνισμού μας»

***

Εκδήλωση μνήμης και τιμής με τίτλο «Τρία χρόνια από τον θάνατο του COMANDANTE EN JEFE FIDEL CASTRO RUZ» διοργανώνει η NEW STAR, την Κυριακή 24 του Νοέμβρη, στις 19:00 στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO new star art cinema (Σταυροπούλου 33 και Σπάρτης, Πλ. Αμερικής, τηλ. 2108640054-2108220008).

Θα μιλήσουν:

ZELMYS MARIA DOMINQUEZ, Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας – Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Θα προβληθεί η ταινία H TEXNH TOY NA EΠΙΒΙΩΝΕΙΣ (EL MERITO ES ESTAR VIVO )

των Ότο Μιγκέλ,Γκουσμάν Γκερέρο

Θα προβληθούν αποσπάσματα από ιστορικές ομιλίες του Φιντέλ Κάστρο

«Επανάσταση σημαίνει ενότητα, ανεξαρτησία, πάλη για τα όνειρά μας, μιας δίκαιης Κούβας και ενός δίκαιου κόσμου, θεμέλιο του πατριωτισμού μας, του σοσιαλισμού μας και του διεθνισμού μας» Φιντέλ Κάστρο

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: