«Όλοι μας κινδυνεύουμε από μια ξένη και άθρησκη φιλοσοφία, τον κομμουνισμό»

Ως «Ιράνγκεϊτ» έμεινε στην Ιστορία ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα στις ΗΠΑ, με τον συνταγματάρχη Όλιβερ Νορθ να γίνεται ο «σταρ» της υπόθεσης. Για την Αμερική μιλάμε άλλωστε…

  • Στις αρχές Νοέμβρη του 1986 μετά από ένα δημοσίευμα λιβανέζικου περιοδικού ξεκινάει μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων που οδηγεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα στις ΗΠΑ, που έμεινε στην Ιστορία ως «Ιράνγκεϊτ».

Όπως αποκαλύφθηκε οι Ηνωμένες Πολιτείες πούλησαν όπλα στο Ιράν, με το οποίο ήταν ουσιαστικά σε εμπόλεμη κατάσταση, με τη συμφωνία να βοηθήσει η ιρανική κυβέρνηση στην απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων που ήταν στα χέρια ισλαμιστών στο Λίβανο, ενώ τα χρήματα που πλήρωσε η ιρανική κυβέρνηση για τα αμερικάνικα όπλα μεταφέρθηκαν σ’ έναν άλλο λογαριασμό για να καταλήξουν στα χέρια των «κόντρας», των φασιστικών ομάδων που μάχονταν το καθεστώς των Σαντινίστας στη Νικαράγουα.

Tο σκάνδαλο ονομάστηκε «υπόθεση Ιράνγκεϊτ» όχι μόνο γιατί θύμιζε την παλιότερη «υπόθεση Γουότεργκεϊτ» (που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Νίξον) αλλά γιατί και η υπόθεση αυτή απειλούσε ευθέως τον πρόεδρο Ρίγκαν, που όμως δεν παραιτήθηκε αλλά υπέστη σημαντική πολιτική μείωση.

Αμέσως μετά και ενώ η υπόθεση έφτασε στο Κογκρέσο, όπου άρχισε η εξέταση μαρτύρων, ξετυλίχτηκε το κουβάρι. Αποκαλύφθηκε λοιπόν ότι ο ιθύνων νους της «υπόθεσης Ιράνγκεϊτ» ήταν ο υπεύθυνος ασφαλείας του Λευκού Οίκου ναύαρχος Ποϊντέξτερ. Ήταν, λοιπόν, βέβαιο, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η υπόθεση ήταν εν γνώσει του Αμερικανού Προέδρου Ρίγκαν. Ο Ποϊντέξτερ προσπάθησε να υπερασπιστεί το Ρίγκαν, λέγοντας ότι δε γνώριζε τα ακριβή στοιχεία του «φακέλου», ενώ για να αποσείσει τις δικές του ευθύνες δήλωσε ότι από ένα σημείο και πέρα ο ίδιος διέταξε τον τερματισμό της επιχείρησης.

Το πρόσωπο, όμως, της «υπόθεσης Ιράνγκεϊτ» ήταν ο συνταγματάρχης Όλιβερ Νορθ, βοηθός του Ποϊντέξτερ. Ο Νορθ έγινε εθελοντικά το «εξιλαστήριο θύμα» αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την υπόθεση. Αθωώνοντας έτσι τόσο τον προϊστάμενο του, όσο και το Ρίγκαν. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Νορθ επιχείρησε να αναστρέψει την εικόνα και από κατηγορούμενος να εμφανιστεί κατήγορος. Άρχισε μεγάλη καμπάνια με σύνθημα: «Παραμονεύει μια τρομερή απειλή. Όλοι μας κινδυνεύουμε από μια ξένη και άθρησκη φιλοσοφία, τον κομμουνισμό». Η καμπάνια με τη βοήθεια οικονομικών και στρατιωτικών κύκλων πήρε παναμερικανικές διαστάσεις και ο Νορθ εμφανιζόταν στα μέσα ενημέρωσης ως ήρωας.

Ο Ολιβερ Νόρθ, υποψήφιος γερουσιαστής μιλάει με ψηφοφόρους τους τον Οκτώβρη του 1994. Πίσω του ένας διαδηλώτης κρατάει πλακάτ με το σύνθημα: «Είναι εγκληματίας. Τα χέρια του είναι βαμένα με νικαραγουανό αίμα».

Στις 5 του Ιούλη 1989 ολοκληρώθηκε η δίκη του συνταγματάρχη Όλιβερ Νορθ για την «υπόθεση Ιράνγκεϊτ». Η ποινή που επιβλήθηκε στον πρώην βοηθό του υπεύθυνου ασφαλείας του Λευκού Οίκου ήταν πρόστιμο 150.000 δολαρίων. Έτσι έκλεισε μια υπόθεση που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο και απείλησε με πτώση την κυβέρνηση Ρίγκαν.

Εκμεταλλευόμενος το αποτέλεσμα ο Όλιβερ Νορθ, το 1994 έθεσε υποψηφιότητα για γερουσιαστής στη Βιρτζίνια…

(Τα στοιχεία από παλιά δημοσιεύματα του Ριζοσπάστη)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: