Οι κομμουνιστές τίμησαν την 75η απελευθέρωση του Βελιγραδίου

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του Βελιγραδίου, οι Ναζί είχαν περίπου 45.000 απώλειες, νεκρούς και αιχμαλώτους, υποχρεώθηκαν να οπισθοχωρήσουν 200 χιλιόμετρα και έχασαν τον έλεγχο της νοτιοανατολικής Βαλκανικής.

Στις 20 Οκτώβρη το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (NCP) τίμησε την 75η επέτειο της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τη ναζιστική γερμανική κατοχή και το τέλος του Β’ ΠΠ.

Η 75η επέτειος της “Επίθεσης του Βελιγραδίου” τιμήθηκε από μια κομματική εκδήλωση, περιλαμβάνοντας κατάθεση στεφάνων στο Μνημειακό Νεκροταφείο των απελευθερωτών του Βελιγραδίου.
Φόρο τιμής στους πεσόντες ήρωες, μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού και του Κόκκινου Στρατού απέτισαν ο ΓΓ του (NCPJ) με μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Πριν από 75 χρόνια ο Κόκκινος στρατός εξαπέλυσε τη στρατηγική επίθεση του Βελιγραδίου ενάντια στη Ναζιστική Γερμανία. Οι Σοβιετικοί στρατιώτες επιτέθηκαν ενάντια στις θέσεις των Ναζί μαζί με μονάδες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Γιουγκοσλαβίας. Κατά τη διάρκεια της μάχης, διάφορες περιφέρειες στα ανατολικά της χώρας, όπως και η πρωτεύουσά της, απελευθερώθηκαν. Οι Γερμανικές δυνάμεις που στάθμευαν στα νότιο μέρος της Βαλκανικής χερσονήσου, έχασαν την ικανότητα άμεσης σύνδεσης με άλλες μονάδες της Βέρμαχτ. Αυτό διευκόλυνε σημαντικά τη διαδικασία απελευθέρωσης της Ουγγαρίας και των υπόλοιπων Βαλκανίων.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του Βελιγραδίου, οι Ναζί είχαν περίπου 45.000 απώλειες, νεκρούς και αιχμαλώτους, υποχρεώθηκαν να οπισθοχωρήσουν 200 χιλιόμετρα και έχασαν τον έλεγχο της νοτιοανατολικής Βαλκανικής. Οι θανάσιμες απώλειες των Σοβιετικών έφτασαν τα 4.350 άτομα.

Η επιχείρηση του Βελιγραδίου έπαιξε σημαντικό στρατηγικό ρόλο στον πόλεμο. Δημιούργησε τις συνθήκες για την απελευθέρωση της Ουγγαρίας και των Βαλκανίων, και επίσης έφερε πιο κοντά την τελική νίκη επί του ναζισμού.

Ως το τέλος του 1944, με τη βοήθεια του Κόκκινου Στρατού, οι Παρτιζάνοι απελευθέρωσαν τη Σερβία και το Μάη του 1945, την υπόλοιπη γιουγκοσλαβική επικράτεια. Η Γιουγκοσλαβία ήταν μεταξύ των χωρών που είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες στον πόλεμο: 1,7 εκατομμύρια (το 10,8% του πληθυσμού) σκοτώθηκαν και η εθνική ζημία υπολογίζεται πως έφτασε τα 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις τιμές εκείνης της περιόδου.

 

 

 

Με εικόνες από NKP org.

Με πληροφορίες από Solidnet

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: