Η Οχτωβριανή Επανάσταση στιγμή προς στιγμή εικονογραφημένη

Έτσι κερδήθηκε η Επανάσταση. Στα γεφύρια είναι τοποθετημένα φυλάκια με κοκκινοφρουρούς. Από τα πέρατα της πόλης έρχονται για το Σμόλνι – το στρατηγείο της έξέγερσης – οπλισμένοι εργάτες, επαναστάτες στρατιώτες και ναύτες. Το ένα ύστερα από το άλλο μπαίνουν στο Νιέβα τα πολεμικά και ρίχνουν άγκυρα. Στο φρούριο Πετροπαβλόφσκ ετοιμάζονται τα κανόνια.

Το υλικό για αυτή την ανάρτηση πάρθηκε από το βιβλίο του Λ. Σαβέλιεφ  «Οκτώβρης 1917, Η Επανάσταση στιγμή προς στιγμή (Ντοκουμέντα)», μετάφραση Ανδρέας Σαραντόπουλος, εκδόσεις Μπάυρον, Αθήνα 1981. Η εικονογράφηση είναι του Ν. Λιάμιν. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε το 1977, στο Λένινγκραντ. Η κεντρική εικόνα (εξώφυλλο) της ανάρτησης είναι από το έργο του Α. Γκοντσάρωφ «Ο Λένιν με τους Κοκκινοφρουρούς».

Έτσι κερδήθηκε η Επανάσταση. Στα γεφύρια είναι τοποθετημένα φυλάκια με κοκκινοφρουρούς. Από τα πέρατα της πόλης έρχονται για το Σμόλνι – το στρατηγείο της έξέγερσης – οπλισμένοι εργάτες, επαναστάτες στρατιώτες και ναύτες. Το ένα ύστερα από το άλλο μπαίνουν στο Νιέβα τα πολεμικά και ρίχνουν άγκυρα. Στο φρούριο Πετροπαβλόφσκ ετοιμάζονται τα κανόνια.

Η Πετρούπολη είχε ξεσηκωθεί ενάντια στην Προσωρινή κυβέρνηση. Την εξέγερση καθοδηγεί το κόμμα των Μπολσεβίκων με αρχηγό τον Λένιν. Το σχέδιο της εξέγερσης το έχει καταστρώσει ο Λένιν. Έγραφε:

«Να συντονίσουμε τις τρεις μας κύριες δυνάμεις: το στόλο, τους εργάτες και τις στρατιωτικές μονάδες για να καταληφθούν χωρίς αναβολή και να κρατηθούν με κάθε θυσία:

α) το τηλεφωνείο,
β) το τηλεγραφείο,
γ) οι σιδηροδρομικοί σταθμοί,
δ) τα γεφύρια, οπωσδήποτε».

Ο Λένιν έλεγε, ότι η εξέγερση πρέπει ν’ αρχίσει με την ακράδαντη πίστη, ότι θα φτάσει ως το τέλος. Δράση με την πιο μεγάλη αποφασιστικότητα και επίθεση χωρίς αναβολή. Ο Βλαντιμήρ  Ίλιτς σκέφτηκε και μελέτησε όλες τις λεπτομέρειες στο σχέδιο της εξέγερσης. Στα μέσα του Οκτώβρη η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος των Μπολσεβίκων πήρε την απόφαση ν’ αρχίσει την εξέγερση μέσα στις ερχόμενες μέρες.

Η Προσωρινή αστική κυβέρνηση κατάστρωσε σχέδιο να διώξει από την Πετρούπολη τα συντάγματα, που είχαν επαναστατικές διαθέσεις, και να τ’  αντικαταστήσει με άλλα για να συντρίψει την έπανάσταση.

Το κόμμα ματαίωσε το σχέδιο αυτό των αστών. Πλάι στο Σοβιέτ της Πετρούπολης συγκροτήθηκε η Στρατιωτική – επαναστατική επιτροπή (ΒΡΚ), που έστειλε σε όλα τα συντάγματα δικούς της επιτρόπους. Η κυβέρνηση έστειλε διαταγή στις στρατιωτικές μονάδες να μην υπακούουν στην Επιτροπή. Αλλά οι στρατιώτες ακολούθησαν τους εργάτες.

Η εξέγερση είχε αρχίσει.

Η διάταξη των επαναστατικών δυνάμεων στην αρχή της ένοπλης εξέγερσης

24 Οκτώβρη 1917  (6 Νοέμβρη)

ΩΡΑ 3, το πρωί. ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ. Στα Χειμερινά Ανάκτορα συγκεντρώνονται και οι δεκαέξ υπουργοί της Προσωρινής κυβέρνησης. Να τι αποφάσισαν:

… να οργανωθούν όλες οι πιστές στην κυβέρνηση στρατιωτικές μονάδες, που σταθμεύουν στην πόλη.

Να ανακληθούν αμέσως, από τα προάστια της Πετρούπολης, οι ευέλπιδες, το πυροβολικό και το ιππικό.

Να  επιταχυνθεί η άφιξη από το μέτωπο πιστών στρατευμάτων.

Να περιφρουρηθούν από ευέλπιδες τα Χειμερινά Ανάκτορα· οι κοζάκοι και οι ευέλπιδες να είναι έτοιμοι για μάχη.

Να αποσυνδεθούν οι γέφυρες, ώστε ν’ αποκοπούν οι εργάτες απ’το κέντρο της πόλης και το στρατηγείο της εξέγερσης· — να κοπούν τα τηλέφωνα του Σμόλνι.

Να συλληφθούν τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του Μπολσεβίκικου κόμματος, τα μέλη της Β.Ρ.Κ. και ο Λένιν.

Να κλειστούν οι μπολσεβίκικες εφημερίδες.

Να κυκλωθεί και να καταληφθεί το Σμόλνι.

Να απομακρυνθεί στο πέλαγος το καταδρομικό της επανάστασης «ΑΒΡΟΡΑ».

ΩΡΑ 5.30΄, το πρωί.

ΣΤΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΡΑΜΠΟΤΣΙΠΟΥΤ — ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ». (Με αυτό τον τίτλο έβγαινε τότε η εφημερίδα «ΠΡΑΒΔΑ»). Ένα απόσπασμα από ευέλπιδες εισορμάει στο τυπογραφείο «Τρούντ—Εργασία», καταστρέφει τις κάσες με τα στοιχεία, παίρνει τις εφημερίδες και σφραγίζει το  τυπογραφείο. 

                         

ΩΡΑ 6, το πρωί. ΣΜΟΛΝΙ. ‘Ύστερα από την επιδρομή των ευέλπιδων στο τυπογραφείο, συνέρχεται στο Σμόλνι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος των Μπολσεβίκων και αποφασίζει: να εμποδιστεί η πορεία των στρατιωτικών μονάδων, που έρχονται στην Πετρούπολη· να ξαναπαρθεί, αμέσως, απ’τους ευέλπιδες το τυπογραφείο.

 

ΩΡΑ 11, το πρωί. ΣΤΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΡΑΜΠΟΤΣΙ ΠΟΥΤ». Επαναστατικά αποσπάσματα στρατιωτικών, που έστειλε η Β.Ρ.Κ. στο τυπογραφείο, έδιωξαν τους ευέλπιδες, αφαίρεσαν τις σφραγίδες και άνοιξαν το τυπογραφείο. Οι τυπογράφοι συγκέντρωσαν καινούργια στοιχεία και στις 11 το πρωί κυκλοφόρησε το επόμενο φύλλο της εφημερίδας «Ραμπότσι Πουτ». Η εφημερίδα καλούσε τους εργάτες, τους στρατιώτες και τους αγρότες στην άποφασιστική μάχη.

ΩΡΑ 12, το μεσημέρι. ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΠΕΙ ΡΟΠΑΒΛΟΦΣΚ. Χτυπάει το τηλέφωνο στη γραμματεία.

-Από τα Χειμερινά  Ανάκτορα, σας ομιλεί ο υπασπιστής του Κερένσκι. Γιατί δεν λειτουργεί το τηλέφωνο της διοικήσεως του φρουρίου. Έχουν, άραγε, εκτελεσθεί οι εντολές της Κυβερνήσεως; Οι πληροφορίες είναι απαραίτητες για την άμεση ενημέρωση του Κερένσκι.

-Εδώ ο επίτροπος της Β.Ρ.Κ. Η φρουρά του φρουρίου προσχώρησε στο Σοβιέτ. Ο διοικητής του φρουρίου πιάστηκε και αφαιρέθηκε το τηλέφωνο απ’ το διαμέρισμά του. Το φρούριο και ο ναύσταθμος δεν έκτελούν τώρα παρά μόνο διαταγές της Β.Ρ.Κ.

ΩΡΑ 2 το μεσημέρι. ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ. Συγκεντρώνονται οι κύριες δυνάμεις των ευέλπιδων. Στις 12 έφτασε και ένα γυναικείο τάγμα κρούσης για να ένισχύσει την άμυνα των Χειμερινών  Ανακτόρων.

ΩΡΑ 2, το μεσημέρι. ΚΡΟΝΣΤΑΝΔΗ. Πάρθηκε τηλεφώνημα της Β Ε.Κ με εντολή προς όλες τις στρατιωτικές δικαστικές υπηρεσίες, τις στρατιωτικές μονάδες και τα διάφορα στρατιωτικά αποσπάσματα, να μπουν με πλήρη πολεμική εξάρτηση στην Πετρούπολη για να υπερασπιστούν την επανάσταση και να υποστηρίξουν την Β.Ρ.Κ.

ΩΡΑ 2 το μεσημέρι. ΣΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ. Όλες οι γέφυρες είναι στα χέρια των ευέλπιδων. Το επιτελείο της Κόκκινης φρουράς δίνει τη διαταγή: αποσπάσματα από κόκκινους φρουρούς να πάρουν τις γέφυρες απ’τους ευέλπιδες.

ΩΡΑ 3, το απόγευμα. ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ. Φτάνει ελαφρό  πυροβολικό, για να προστατεύσει τη προσωρινή κυβέρνηση. Στις 4 το απόγευμα οι ποδηλάτες, που φρουρούσαν τα Χειμερινά Ανάκτορα, εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.

ΩΡΑ 5, το απόγευμα. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΕΙΟ. Το σύνταγμα Κεκσχόλμ, που κατέχει το τηλεγραφείο, προσχωρεί στην επανάσταση.

ΩΡΑ 5,10΄ το απόγευμα. ΣΕΡΝΤΟΜΠΟΛΣΚΑΓΙΑ ΟΥΛΙΤΣΑ… 1/92. Ο Β. I. Λένιν, που βρισκόταν εδώ, στο συνωμοτικό διαμέρισμα της Μ. Β. Φοφάνοβα, στέλνει στο Σμόλνι επιστολή προς τα μέλη της Κ.Ε., όπου τους ζητάει να μην καθυστερήσει η εξέγερση.

ΩΡΑ 7, το βράδυ. ΣΜΟΛΝΙ. Με αντιπροσώπους του 2ου Πανρωσικού συνέδριου των Σοβιέτ αρχίζει η συνεδρίαση του Σοβιέτ της Πετρούπολης, όπου γίνεται ενημέρωση πάνω στην πορεία της εξέγερσης στην Πετρούπολη.

ΩΡΑ 7, το βράδυ. ΣΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ. Αποσπάσματα από κοκκινοφρουρούς κυριεύουν όλες τις γεφυρες, εκτός από δύο: την Νικολάγιεφσκι, σήμερα άνθυπολοχαγού Σμιντ και Ντβορτσόβι (των Ανακτόρων).

ΩΡΑ 7, το βράδυ. ΤΟ «ΑΒΡΟΡΑ». Το καταδρομικό πλησιάζει στη γέφυρα Νικολάγιεφσκι. Οι ευέλπιδες, που την φρουρούν, τρέπονται σε φυγή. Οι ναύτες του «ΑΒΡΟΡΑ» ενώνουν τη γέφυρα. Το καταδρομικό της Επανάστασης ετοιμάζεται για μάχη.

ΩΡΑ 10, τη νύχτα. ΣΕΡΝΤΟΜΠΟΛΣΚΑΓΙΑ. ΟΥΛΙΤΣΑ…1/92.

Στις 24 Οκτώβρη, το βράδυ, ο Β. Ι. Λένιν φεύγει μαζί με το σύνδεσμο της Κ.Ε. του κόμματος, τον Εϊνό Ράχια, απ’το τελευταίο συνωμοτικό καταφύγιό του, στη Σερντομπόλσκαγια Ούλιτσα, αφήνοντας στην οικοδέσποινα Μ. Β. Φοφάνοβα το σημείωμα: Φεύγω για εκεί, όπου σεις δε θέλετε να πάω. Καλή αντάμωση. Ίλιτς.

Ο Β. I. Λένιν πηγαίνει στο Σμόλνι. Στη Σπαλιέρναγα Ούλιτσα (σήμερα Ούλιτσα Βοϊνόβα), δοκιμάζουν να τον σταματήσουν δύο έφιπποι ευέλπιδες. «Στάσου! Άδεια!». Ο Εϊνό Ράχια ψιθυρίζει στον Βλαντιμήρ Ίλιτς να μην σταματήσει κι ο ίδιος κάνει το μεθυσμένο και ανοίγει κουβέντα με τους ευέλπιδες. Ο Βλαντιμήρ Ίλιτς προχώρησε. Οι ευέλπιδες δεν έχουν καμιά διάθεση να μπλέξουν σε συζήτηση μ’ ένα μεθυσμένο και φεύγουν. Ο Ράχια φτάνει το Βλαντιμήρ Ίλιτς και του λέει: «τα καταφέραμε,σύντροφε Λένιν». 

    

ΩΡΑ 11, τη νύχτα. ΦΙΝΛΙΑΝΤΣΚΙ ΠΡΟΣΠΕΚΤ………..6

Ο  Β. Ι. Λένιν βρίσκεται πια στο Σμόλνι, στο κτίριο, όπου βρίσκονται τα γραφεία της εφημερίδας «Ραμπότσι Πούτ». Ξαφνικά εισορμούν ευέλπιδες. Θέλουν να πιάσουν τον Λένιν. Οι τυπογράφοι αφαιρούν από την πόρτα την πινακίδα με τον τίτλο της εφημερίδας και συνοδεύουν τους ευέλπιδες σε όλους τους ορόφους, κάνοντας πως δεν ξέρουν τάχα, που βρίσκεται το γραφείο της σύνταξης.

Την ώρα, που οι ευέλπιδες έτρεχαν στους διαδρόμους και στις σκάλες, οι τυπογράφοι τηλεφώνησαν στο επιτελείο της Κόκκινης φρουράς. Τρέχει ένα απόσπασμα από κοκκινοφρουρούς και πιάνει τους ευέλπιδες.

ΩΡΑ 11, τη νύχτα. ΕΑΣΙΝΓΚΦΟΡΣ (Φινλανδία). Εδώ βρίσκεται το Τσέντρομπάλτ—Βαλτικό κέντρο—των μπολσεβίκων. Ο μπολσεβίκος Ντιμπένκο, πρόεδρος του Τσέντρομπάλτ, παίρνει από την Πετρούπολη το τηλεγράφημα: «Βισιλάι Ουστάφ»— στείλε το καταστατικό.

Αυτό σήμαινε: «η εξέγερση άρχισε είναι ανάγκη να βοηθηθούν οι εργάτες της Πετρούπολης». Την αυγή καταπλέουν στην Πετρούπολη πολεμικά με πέντε χιλιάδες ναύτες.

ΩΡΑ 11,30΄, τη νύχτα. ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ. Συνεδριάζει η πανικόβλητη Προσωρινή κυβέρνηση. Προεδρεύει ο Κερένσκι. Στο μεταξύ φτάνει η πληροφορία, πως επαναστατημένες μονάδες πλησιάζουν στα Χειμερινά Ανάκτορα.

25 Οκτώβρη (7 Νοέμβρη)

ΩΡΑ, 00,5΄, τη νύχτα. ΣΜΟΛΝΙ. Νύχτα. Το σχέδιο της εξέγερσης, που είχε καταστρώσει ο Λένιν, εξακολουθεί να εφαρμόζεται μ’ επιτυχία. Μπροστά στην είσοδο του Σμόλνι περιπολούν ένοπλα τμήματα, είναι αναμένες μεγάλες φωτιές. Στο προαύλιο μπαίνουν συνέχεια φορτηγά αυτοκίνητα με κοκκινοφρουρούς, στρατιώτες και ναύτες. Μεταφέρονται κανόνια, έρχονται θωρακισμένα. Το Σμόλνι είναι κατάφωτο. Ζει τον έντονο παλμό εκείνων, που με πρόσκληση του κόμματος, δίνουν την αποφασιστική μάχη ενάντια στον καπιταλισμό.

Αρχηγός του αγώνα είναι ο μεγάλος Λένιν. Μαζί με τον Λένιν είναι τα μέλη της Κ.Ε. του Κόμματος και τα μέλη της Β.Ρ.Κ.

Δίνουν εντολές, υπογράφουν διαταγές για διανομή οπλισμού, στέλνουν στρατιωτικά τμήματα σ’ όλα τα μέρη της πόλης. Στο χάρτη της Πετρούπολης σημειώνεται, με σημαιούλες, όλη η πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων, εκεί, όπου έχουν αποσταλεί τμήματα.   

                                                             

ΩΡΑ 0,12΄, τη νύχτα. ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ. Ο συνταγματάρχης Πολκόβνικωφ αναφέρει στον Κερένσκι, ότι η κατάσταση στην Πετρούπολη είναι επικίνδυνη· οι ευέλπιδες παραδίνουν τις θέσεις τους σε κοκκινοφρουρούς και επαναστάτες στρατιώτες χωρίς καμιά αντίσταση.

ΩΡΑ 1,25΄ τη νύχτα. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ. Μικτό απόσπασμα από ναύτες, στρατιώτες και κοκκινοφρουρούς κυριεύει το κεντρικό ταχυδρομείο.

ΩΡΑ 2΄ τη νύχτα. ΣΤΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ. Στρατιωτικές δυνάμεις της Β.Ρ.Κ. κυριεύουν τους σταθμούς Βαλτικής και Νικολάγιεφσκι.

ΩΡΑ 2, τη νύχτα. ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ (Στό Κυκλικό κανάλι). Οι εργαζόμενοι του ηλεκτροσταθμού υποδέχονται με χαρά τον επίτροπο της Β.Ρ.Κ. κι εξασφαλίζουν την αδιάκοπη λειτουργία του σταθμού. Με εντολή της Β.Ρ.Κ. διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε όλες τις υπηρεσίες της Προσωρινής κυβέρνησης.

ΩΡΑ 2,20΄, τη νύχτα. ΑΠ’ ΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ. Ο Κερένσκι ζητά τηλεφωνικώς από το επιτελείο του αρχιστράτηγου ν’ αποσταλούν στρατεύματα, απ’ το μέτωπο στην Πετρούπολη, για να συντρίψουν την επανάσταση.

ΩΡΑ 3, τη νύχτα. ΕΛΣΙΝΓΚΦΟΡΣ (Φινλανδία). Αναχωρεί, με διαταγή της Β.Ρ.Κ., για την Πετρούπολη, απ’ τον Φινλανδικό σταθμό ένας μεγάλος συρμός με ναύτες.

ΩΡΑ 6, το πρωί. ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. Την τράπεζα φρουρούσαν στρατιώτες του συντάγματος Σεμιονόφσκι. Απ’ την πλευρά της Σαντόβαγια, κοντά στην τράπεζα, βρίσκεται ένα θωρακισμένο, και μπροστά στην πύλη, για το κανάλι Αικατερίνσκι, είναι φρουρός ένας στρατιώτης. Τις πρωινές ώρες κοιμήθηκε. Καμιά φορά ξυπνάει και βλέπει μπροστά του ναύτες. Του λένε πως τους έστειλε η Β.Ρ.Κ. για ν’ αντικαταστήσουν τη φρουρά. Ο στρατιώτης δοκιμάζει να δώσει το σύνθημα του συναγερμού, μα οι ναύτες τον εμποδίζουν. Γίνονται κύριοι της τράπεζας και τοποθετούν φρουρούς στις πόρτες, στα τηλέφωνα, στα χρηματοκιβώτια και στο θησαυροφυλάκιο.     

                                            

ΩPA 7, το πρωί. ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ. Μικτό απόσπασμα από άντρες του συντάγματος Κεκσχόλμ και κοκκινοφρουρούς κυριεύουν τον κεντρικό τηλεφωνικό σταθμό, αφοπλίζοντας τους φρουρούς ευέλπιδες. Ύστερα απ’ αυτό οι πιο πολλές συσκευές του επιτελείου της στρατιωτικής περιοχής των Χειμερινών Ανακτόρων και άλλων υπηρεσιών της Προσωρινής κυβέρνησης αποσυνδέθηκαν.

ΩΡΑ 7, το πρωί. ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ. Κοκκινοφρουροί και στρατιώτες κυριεύουν τη γέφυρα Ντβορτσόβι. Τώρα πια, όλες οι γέφυρες, βρίσκονται στα χέρια των επαναστατικών δυνάμεων. Τα βαρειά σιδερένια κλειδιά (Σημ. επιμ.: οι περισσότερες γέφυρες ήσαν κινητές) μεταφέρονται απ’τα γεφύρια στο δωμάτιο της επιτροπής κάποιου συντάγματος.

ΩΡΑ 7, το πρωί.  ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ. Οι ευέλπιδες ρωτούν τον Κερένσκι, πότε θα φτάσουν τα συντάγματα απ’ το μέτωπο. Οι υπουργοί ρωτάνε τον Κερένσκι τι θα γίνει.

ΩΡΑ 8, το πρωί.  ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ. Φτάνουν εδώ για την εκπόρθηση των Χειμερινών Ανακτόρων αποσπάσματα κοκκινοφρουρών και τάγματα του συντάγματος Παβλόφσκι.

ΩΡΑ 11, το πρωί. ΦΥΛΑΚΕΣ «ΚΡΕΣΤΙ» (ΣΤΑΥΡΟΙ). Στις φυλακές «ΚΡΕΣΤΙ» βρίσκονται κλεισμένοι, για τέταρτο μήνα, οι μπολσεβίκοι, που είχαν πιαστεί τον Ιούλιο. Με διαταγή της Β.Ρ.Κ. έλευθερώνονται.

ΩΡΑ 12, το μεσημέρι. ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ. Ο Κερένσκι με αυτοκίνητο, που παραχώρησε η Αμερικανική πρεσβεία, πηγαίνει στην Γκατσίνα, όπου ελπίζει να υποδεχθεί τα πιστά σ’αυτόν στρατεύματα, για τη συντριβή της επανάστασης.

ΩΡΑ 1, το μεσημέρι. ΣΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΜΑΡΙΙΝΣΚΙ (Σήμερα μέγαρο της Λενινιστικής κρατικής εκτελεστικής επιτροπής). Στη μία η ώρα πλησιάζουν σώματα επαναστατημένων εργατών, στρατιωτών και ναυτών για να προτείνουν στους οπαδούς της αστικής κυβέρνησης να εγκαταλείψουν το μέγαρο.

ΩΡΑ 2, το μεσημέρι. ΤΑ ΠΛΟΙΑ. Με κόκκινες σημαίες και γραμμένο το σύνθημα «Όλη η Εξουσία στα Σοβιέτ!» φτάνουν από την Κρονστάνδη τα πολεμικά πλοία. Οι ναύτες αποβιβάζονται στην ακτή. Το θωρηκτό «Αυγή της ελευθερίας» ρίχνει άγκυρα στην είσοδο του καναλιού Μορσκόι. Στρέφει τα πυροβόλα του προς τη σιδηροδρομική γραμμή της Βαλτικής. Αν εμφανιστεί εδώ τραίνο με στρατεύματα του Κερένσκι, το θωρηκτό θα το χτυπήσει.

ΩΡΑ 3,30΄ , το απόγευμα. ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΝΙΕΦΣΚΙ. Επαναστατικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη λεωφόρο Νιέφσκι και τις άλλες κύριες οδικές αρτηρίες και τοποθετούν θωρακισμένα οχήματα στις γέφυρες.

Η διάταξη των επαναστατικών δυνάμεων τη στιγμή της εφόδου εναντίον των χειμερινών ανακτόρων

ΩΡΑ 6, το απόγευμα. ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ. Όλοι οι δρόμοι, που οδηγούν στα Χειμερινά Ανάκτορα, έχουν καταληφθεί από επαναστατικές δυνάμεις. Τα Χειμερινά  Ανάκτορα είναι περικυκλωμένα. Δύο μοτοποδηλάτες πλησιάζουν στ’ ανάκτορα. Φέρνουν το τελεσίγραφο.  Η Β.Ρ.Κ. προτείνει στην Προσωρινή κυβέρνηση να παραδοθεί. Για να σκεφθεί, προθεσμία 20 λεπτά.

Τα 20 λεπτά περνούν η Προσωρινή κυβέρνηση ζητάει ακόμη 10 λεπτά.

Τα 10 λεπτά περνούν.

Η Προσωρινή κυβέρνηση δεν δίνει καμιά απάντηση· περιμένει τον Κερένσκι με τα πιστά του στρατεύματα.

ΩΡΑ 6, το απόγευμα. ΣΜΟΛΝΙ. Στο Σμόνλι έχουν συγκεντρωθεί αντιπρόσωποι, που ήρθαν για να πάρουν μέρος στο 2ο  συνέδριο των Σοβιέτ· 600 άνθρωποι — εργάτες, αγρότες, στρατιώτες, ναύτες—στριμώχνονται σε μια μεγάλη, χωρίς θέρμανση, αίθουσα και περιμένουν ν’ αρχίσουν οι εργασίες του συνεδρίου. Ο Λένιν γράφει στα μέλη της Β. Ρ.Κ. πως πρέπει ν’ αρχίσουν οι εργασίες έστω κι αν δεν έχουν καταληφθεί ακόμη τα Χειμερινά  Ανάκτορα. Η Β.Ρ.Κ. δίνει διαταγή: αρχίσατε πύρ κατά των Χειμερινών  Ανακτόρων.

ΩΡΑ 9,40΄, τη νύχτα. ΣΤΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ «ΑΒΡΟΡΑ». Οι ναύτες είναι πλάι στα κανόνια και περιμένουν το σύνθημα. Από το φρούριο Πετροπαβλόφσκ ακούγεται ο συνθηματικός πυροβολισμός· ακολουθεί μια άσφαιρη βολή του «ΑΒΡΟΡΑ». Η καταπτοημένη Προσωρινή κυβέρνηση ελπίζει ακόμη να φτάσει η βοήθεια απ’ το μέτωπο και γι’ αυτό τραινάρει τις διαπραγματεύσεις για την παράδοση. Αρχίζει το πυρ από το φρούριο Πετροπαβλόσφκ. Το «ΑΒΡΟΡΑ» φωτίζει με τους προβολείς του τα Χειμερινά  Ανάκτορα.

ΩΡΑ 10, τη νύχτα. ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ. Οι επαναστατικές δυνάμεις χτυπούν με ατομικά όπλα και πολυβόλα τ’ Ανάκτορα. Οι υπερασπιζόμενοι την Προσωρινή κυβέρνηση κλονίζονται, διαλύονται. Βλέπουν πόσο απελπιστική είναι η θέση τους, εγκαταλείπουν ομάδες—ομάδες τ’ Ανάκτορα και παραδίδονται. Λίγοι παραμένουν, που πυροβολούν πίσω από σωρούς ξύλων.

ΩΡΑ 11, τη νύχτα. ΦΡΟΥΡΙΟ ΠΕΤΡΟΠΑΒΛΟΦΣΚ. Όταν το «ΑΒΡΟΡΑ» έριξε τους προβολείς στ’  Ανάκτορα, ο επίτροπος του φρουρίου διατάσσει τους πυροβολητές ν’ αρχίσουν να βάλλουν. Οι πυροβολητές απαντούν: «Στους συμπιεστές δεν υπάρχει ούτε μια σταγόνα λάδι. Τα πυροβόλα έχουν σκουριάσει και θα σκάσουν με την πρώτη βολή». Καλούν τότε απ’ το Σμόλνι δύο ναύτες πυροβολητές. Αυτοί εξέτασαν τα πυροβόλα και βεβαιώσαν πως η βολή είναι επικίνδυνη. Στ’ όνομα, όμως, της επανάστασης οι ναύτες αγνόησαν τον κίνδυνο και γέμισαν τα πυροβόλα. Ο επίτροπος έκανε μια αλυσίδα με στρατιώτες, για να υπερασπιστούν τα πυροβόλα, αν, απ’ τα Χειμερινά Ανάκτορα, επιτεθεί ο εχθρός με βάρκες. Ακούστηκε μια ομοβροντία. Τα πυροβόλα δεν έσκασαν.

ΩΡΑ 2,10΄, το πρωί. ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ. Δυνάμεις από κοκκινοφρουρούς και ναύτες πιέζουν τους ευέλπιδες και εισορμούν στ’ Ανάκτορα. Οι ευέλπιδες ανεβαίνουν τρέχοντας τις σκάλες και πυροβολούν από ψηλά. Κοκκινοφρουροί, ναύτες και στρατιώτες τους κυνηγούν. Οι ευέλπιδες παραδίδονται.

ΩΡΑ 2,15΄ το πρωί. ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ. Ο επίτροπος  της Β.Ρ.Κ., Β. Α. Αντόνωφ—Οφσέγιενκο μπαίνει στην αίθουσα. Εδώ βρίσκονται οι υπουργοί. Σηκώνονται. Ο επίτροπος δηλώνει: «Στο όνομα της επανάστασης θεωρώ την Προσωρινή κυβέρνηση καταργημένη».

27 Οκτώβρη (8 Νοέμβρη)

ΩΡΑ 5,15΄ το απόγευμα. Κάτω από τους ήχους της «ΔΙΕΘΝΟΥΣ» τελειώνει τις εργασίες του το 2ο συνέδριο των Σοβιέτ.  Έχει εγκρίνει τα διατάγματα του Λένιν για ειρήνη και γη και συγκρότησε τη Σοβιετική κυβέρνηση — το Σοβιέτ των Λαϊκών Επιτροπών με επικεφαλής τον Ίλιτς Λένιν.

Ο Λένιν διακήρυξε:

Ειρήνη – στους λαούς.
Γη – στους αγρότες.
Τα εργοστάσια  – στους εργάτες.
Η εξουσία – στα Σοβιέτ.

ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ

Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του Αφιερώματος της Κατιούσα στην Οχτωβριανή Επανάσταση

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: