Ο αγώνας του ΕΛΑΣ απέδειξε πως όταν ο λαός αποφασίσει, μπορεί να νικήσει (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Δίχως το ΕΑΜ θα ήταν αδύνατη η νίκη, δίχως το ΚΚΕ, που πρωτοστάτησε στην ίδρυση και τη δράση του, θα ήταν αδύνατη η μεγάλη συμβολή της Ελλάδας στην επιτυχή κατάληξη της νίκης στην Ευρώπη, το πρώτο μερίδιο της οποίας ανήκει στον Κόκκινο Στρατό, στον σοβιετικό λαό, αλλά και στην ένοπλη πάλη των Γιουγκοσλάβων και βεβαίως στους λαούς της Ευρώπης…

Στο Περτούλι, εκεί που στις 2 Μάη 1943  ιδρύθηκε το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ και όπου έχει στηθεί από την ΚΕ του ΚΚΕ, από το 2008,  μνημείο που εικονίζει τη φιγούρα του αντάρτη του ΕΛΑΣ δίπλα στο σφυροδρέπανο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5/6/2022, η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σωτήρης Σωτηρόπουλοςγραμματέας της ΤΕ Τρικάλων και μέλος του Γρ. Περιοχής Θεσσαλίας  του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι το μνημείο που βρίσκεται εκεί, έχει δεχθεί τρεις φορές βανδαλισμό από φασιστοειδή, ωστόσο αποκαταστάθηκε άμεσα με τη συμβολή των μελών και φίλων του ΚΚΕ, την υποστήριξη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, καθώς και των φορέων της Τοπικής Διοίκησης. Μάλιστα τον Σεπτέμβρη του 2011, στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, έγινε εκδήλωση αποκατάστασης από τον τρίτο και πιο καταστροφικό βανδαλισμό, καθώς υπήρξε προσπάθεια κατεδάφισης!

Ακολούθησε αφιέρωμα στα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ. Με τραγούδια όπως ο ύμνος του ΕΛΑΣ, τοπικοί καλλιτέχνες συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους δημιουργώντας ένα κλίμα ανάτασης:

Την κεντρική ομιλία έκανε η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της ΚΕ, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δημοτικό γλέντι.

Ο αγώνας του ΕΛΑΣ απέδειξε πως όταν ο λαός αποφασίσει, μπορεί να νικήσει

Στην ομιλία της, η Μαρία Γαβαλά επισήμανε μεταξύ άλλων πως «η ΕΑΜική Αντίσταση αποτελεί πηγή έμπνευσης, περικλείει αδιάσειστες αποδείξεις ότι όταν ένας λαός θέλει, μπορεί να τα βάλει και με έναν υπέρτερο εχθρό, εξωτερικό και εσωτερικό. Ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαόΑυτή η μεγάλη και συνάμα απλή ιστορική αλήθεια, βγαλμένη με αίμα και θυσίες από την ιστορία του κινήματος στον τόπο μας, είναι που φοβίζει. Να μην πιστέψει ο λαός μας, συνολικά οι λαοί, ότι μπορούν οργανωμένοι με μια πρωτοπορία αποφασισμένη στο πλάι τους να πάρουν το τιμόνι της ζωής τους στα χέρια τους».

Μιλώντας για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ήταν η φυσική συνέχεια μετά από είκοσι δύσκολα για τους καπιταλιστές χρόνια, με οικονομικές κρίσεις και κορυφαία αυτή της περιόδου ’29-’31.  Ήδη από τότε δεν μπορούσε να διαχειριστεί τη φτώχεια και την ανεργία, ενώ είχε ξεκινήσει η σύγκρουση ανάμεσα στα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, που δεν μπορούσαν να τα βρούνε “διπλωματικά”,  ενώ ταυτόχρονα η πολεμική προετοιμασία άνοιγε νέα πεδία κερδοφορίας.  

Ταυτόχρονα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στόχευαν στη συντριβή του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο, της ΕΣΣΔ, ώστε να ξανακερδίσουν ένα χαμένο κρίκο στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα. ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία σχεδίαζαν την υποκίνηση ενός πολέμου τόσο της Γερμανίας όσο και της Ιαπωνίας κατά της ΕΣΣΔ, με σκοπό να λύσουν δύο ζητήματα: Να εξαφανίσουν την ΕΣΣΔ με τη βοήθεια της Γερμανίας και της Ιαπωνίας και να εξασθενίσουν τις τελευταίες με έναν παρατεταμένο εξοντωτικό πόλεμο, ώστε να τις βάλουν στο περιθώριο για τη διανομή των αγορών.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν πόλεμος ιμπεριαλιστικός, άρα άδικος, ενώ από τη μεριά των λαών, των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και της ΕΣΣΔ ήταν δίκαιος.

Η αστική τάξη της χώρας μας και οι κυβερνήσεις, τα κόμματά της καθησύχαζαν τις ανησυχίες του ελληνικού λαού, απαντούσαν στις έγκαιρες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ, ότι η εδαφική ακεραιότητα της χώρας ήταν εγγυημένη από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Αγγλίας.

Η άμυνα της χώρας ήταν εγκαταλειμμένη, ο εξοπλισμός παλαιός και σε ορισμένες περιπτώσεις άχρηστος, παρά τις διακηρύξεις και τους εράνους υπέρ της άμυνας. Υπήρξε συνολική έλλειψη προπαρασκευής και από την πλευρά του εφοδιασμού του στρατού με πολεμικό υλικό.

Στις 2 Ιουνίου του 1939 και όταν πια ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και από τις δύο πλευρές ήταν πραγματικότητα, η ΕΣΣΔ πρότεινε στην Αγγλία και τη Γαλλία να επεξεργαστούν κοινό συλλογικό σχέδιο συλλογικής ασφάλειας για την προστασία όλων των απειλούμενων ευρωπαϊκών χωρών από τις γερμανικές επιδιώξεις.

Στην πρόταση της ΕΣΣΔ υπήρξε σαφής αναφορά και για την προστασία της Ελλάδας. Η αγγλική απάντηση ήταν αρνητική, πράγμα που αποδείκνυε, σε συνδυασμό και με τα κατοπινά γεγονότα, ότι ο ταξικός χαρακτήρας του πολέμου ήταν πανταχού παρών, πράγμα εντελώς φυσιολογικό».

Η Μ. Γαβαλά συνέχισε: «Έχει αξία να σκεφτούμε πόσο σημαντικό, στις τότε συνθήκες της Ελλάδας, ήταν να ιδρυθεί το ΕΑΜ με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, όταν είχε προηγηθεί το ανελέητο κυνηγητό των κομμουνιστών πριν τον πόλεμο, με αποκορύφωμα τα παραπάνω.

Των παραπάνω ιστορικών γεγονότων είχε προηγηθεί (31 Οκτώβρη 1940) το “ανοιχτό γράμμα προς τον ελληνικό λαό” του Νίκου Ζαχαριάδη, Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, από τα μπουντρούμια της Κρατικής Ασφάλειας.

Την ίδια ώρα, ένα τμήμα του αστικού πολιτικού κόσμου επέλεξε τον δρόμο της ανοιχτής συνεργασίας με τους κατακτητές.  οι γνωστοί “δοσίλογοι“, που σχημάτισαν τις κατοχικές κυβερνήσεις δημιουργώντας τις δικές τους οργανώσεις, όπως  η κυβέρνηση Ράλλη δημιούργησε τα “Τάγματα Ασφαλείας” (Νοέμβρης 1943).

Ένα άλλο τμήμα του αστικού πολιτικού κόσμου, μαζί και το Παλάτι, διέφυγε στο εξωτερικό, παίρνοντας τεράστιες ποσότητες κρατικών αποθεμάτων σε χρυσό. Εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο, από όπου ανέπτυσσε ιδιαίτερες σχέσεις με τους Εγγλέζους συμμάχους, σχεδιάζοντας τον εγκλωβισμό του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ σε κινήσεις που θα οδηγούσαν στη μεταπολεμική ανόρθωση της αστικής εξουσίας στην Ελλάδα.

Τον ρόλο της υπονόμευσης του ΕΑΜ διεκπεραίωνε και η εγγλέζικη στρατιωτική αποστολή στα ελληνικά βουνά. Σε αυτό το πλαίσιο χρηματοδότησε και στήριξε πολιτικά και στρατιωτικά τη δημιουργία (Οκτώβρης 1941) και τη δράση του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ), ηγετικά στελέχη του οποίου συνεργάζονταν και με τους Γερμανούς, ενώ άλλα κατατάχθηκαν και στα “Τάγματα Ασφαλείας”.

Στον αντίποδα, η  πρώτη  μαγιά του ΕΛΑΣ συγκροτείται  από αυτούς τους κομμουνιστές, τους  ατσαλωμένους στις σκληρές ταξικές αναμετρήσεις του Μεσοπολέμου, στις οποίες είχαν κατακτήσει την αναγνώριση και την αποδοχή των εργατικών – λαϊκών μαζών.

Η δημιουργία του ΕΛΑΣ ήταν η πιο σημαντική κατάκτηση του εργατικού – λαϊκού κινήματος στα χρόνια της Κατοχής. Σήμαινε ότι διαμορφώθηκε στρατιωτικό κέντρο με δική του διάρθρωση, λειτουργία και πειθαρχία, που υπερέβαινε το αστικό πλαίσιο των καταπιεστικών στρατιωτικών κανονισμών και κατά προέκταση της αντιλαϊκής – αντικομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης του αστικού στρατού.

Ο ΕΛΑΣ υπήρξε στρατός στην υπηρεσία ενός κινήματος που η καθοδηγητική του δύναμη ήταν το ΚΚΕ. Συγκέντρωνε τις βασικές προϋποθέσεις για να εξελιχτεί σε μοχλό ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας και σε όργανο της εργατικής εξουσίας».

Να χαράξει ο λαός αυτοτελή πορεία

Μιλώντας για τη στάση που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός στις συνθήκες ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, η Μ. Γαβαλά τόνισε: «Η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένος μέσα και από τον καθημερινό αγώνα, μέσα από την πολιτική του πείρα, να μη χύσει το αίμα του στο πλευρό ενός ιμπεριαλιστή στην προσπάθειά του να νικήσει τον ανταγωνιστή του ιμπεριαλιστή για τη διανομή των αγορών, των σφαιρών επιρροής.

Δίχως το ΕΑΜ θα ήταν αδύνατη η νίκη, δίχως το ΚΚΕ, που πρωτοστάτησε στην ίδρυση και τη δράση του, θα ήταν αδύνατη η μεγάλη συμβολή της Ελλάδας στην επιτυχή κατάληξη της νίκης στην Ευρώπη, το πρώτο μερίδιο της οποίας ανήκει στον Κόκκινο Στρατό, στον σοβιετικό λαό, αλλά και στην ένοπλη πάλη των Γιουγκοσλάβων και βεβαίως στους λαούς της Ευρώπης, που αν και οι περισσότεροι προδόθηκαν από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα εξουσίας, υπέφεραν και προσπάθησαν. Πολύ σημαντικά στα Βαλκάνια ήταν το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα της Αλβανίας και το αντιφασιστικό της Βουλγαρίας.

Κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευθεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του στα αστικά κόμματα και στην τάξη τους, είτε αυτή δρα μέσω της κοινοβουλευτικής αστικής δημοκρατίας, είτε μέσω του παραμερισμού και της προσωρινής αναίρεσης του αστικού Κοινοβουλίου.

Γι’ αυτό δεν τασσόμαστε με το μέρος κανενός στρατοπέδου καπιταλιστών στον πόλεμο, συγκρουόμαστε με τις αστικές τάξεις και είμαστε με την πάλη των λαών με κατεύθυνση τόσο την απεμπλοκή των χωρών μας από τον πόλεμο, αλλά και για την ενίσχυση της πάλης στην κατεύθυνση της εξάλειψης των αιτιών του πολέμου, για την ανατροπή του συστήματος, του καπιταλισμού που τον γεννά». 

Καταλήγοντας, η Μ. Γαβαλά υπογράμμισε: «Η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών και η δράση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αποδεικνύουν ότι ακόμα και ο πιο δυσμενής συσχετισμός δυνάμεων μπορεί να ανατραπεί από την οργανωμένη μαζική δράση του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Οι μερικές δεκάδες κομμουνιστές, που πρωτοστάτησαν στην ανασυγκρότηση του ΚΚΕ και στη συγκρότηση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, σε καιρούς που η αστική προπαγάνδα μιλούσε για τις ανίκητες στρατιές του Χίτλερ και καλούσε σε υποταγή, κατόρθωσαν με τη δύναμη της εργατικής – λαϊκής υποστήριξης να δημιουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα από τα μεγαλύτερα ένοπλα αντιστασιακά κινήματα της Ευρώπης.

Η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός πρέπει να είναι έτοιμος να κτίσει το δικό του μέτωπο για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και να βγει από τον πόλεμο εκείνος νικητής και όχι η αστική τάξη της χώρας του. Να πετύχει διπλή απελευθέρωση από την ξενική ιμπεριαλιστική κατοχή και την εγχώρια αστική πολιτική εξουσία, από το καπιταλιστικό σύστημα που είναι αξεχώριστο με τον πόλεμο.

Ο μαζικός λαϊκός ηρωισμός, η λαϊκή πρωτοβουλία δεν καλλιεργούνται, ούτε βγαίνουν μαζικά στην επιφάνεια αν δεν υπάρχει κομμουνιστική πρωτοπορία ικανή να πάρει την αρχική πρωτοβουλία και στη συνέχεια να εμπνεύσει, να δώσει νόημα στον αγώνα και βαθύτερο σκοπό.

Ανοίγουμε τον δρόμο για τον κόσμο που οραματίστηκαν οι σύντροφοί μας, για τον κόσμο που προσδοκούν οι σημερινές γενιές των κομμουνιστών.

Έναν κόσμο ελεύθερο από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, έναν κόσμο απαλλαγμένο από κρίσεις, φτώχεια και πολέμους, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: