Λένιν, η φωνή της επανάστασης

«Σύντροφοι του Κόκκινου Στρατού. Σταθείτε ακλόνητοι, μείνετε ενωμένοι! Προχωρήστε γενναία ενάντια στον εχθρό! Θα νικήσουμε.»
Η ομιλία εκφωνήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1919 και αφορά άμεσα και τους Έλληνες, που είχε στείλει η κυβέρνηση του Βενιζέλου, για να καταπνίξουν τη Ρώσικη Επανάσταη στο αίμα.

Το «Russia Beyond» [1]  ανάρτησε στις 28 Ιανουαρίου 2021 μια σειρά ντοκουμέντων (ηχογραφήσεις, ταινίες, φωτογραφίες…) που αφορούν διάφορες προσωπικότητες της ρωσικής ιστορίας του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα (τίτλος: «Hear the ACTUAL voices of Lenin, Nicholas II, Stalin and others») [2].  Ανάμεσα στο συνολικό αυτό αρχειακό υλικό, περιλαμβάνεται κι ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή του Λένιν. Πρόκειται για την ηχογράφηση μιας ομιλίας του προς τον Κόκκινο Στρατό [3], που εκφωνήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1919 και που αφορά άμεσα και εμάς ως Έλληνες:

Στην παραπάνω ομιλία, ο Λένιν κατέληξε ενθαρρύνοντας τους στρατιώτες τού Κόκκινου Στρατού να συντρίψουν τις στρατιωτικές δυνάμεις των καπιταλιστών:

«Σύντροφοι του Κόκκινου Στρατού. Σταθείτε ακλόνητοι, μείνετε ενωμένοι! Προχωρήστε γενναία ενάντια στον εχθρό! Θα νικήσουμε. Η δύναμη των γαιοκτημόνων και των καπιταλιστών που συντρίφτηκε στη Ρωσία, θα ηττηθεί σε όλο τον κόσμο!»

Στις 29 Μάρτη του 1919, που ο Λένιν καλούσε τους συντρόφους του Κόκκινου Στρατού να συντρίψουν τις δυνάμεις των εχθρών, μαινόταν ακόμα στην επαναστατημένη Ρωσία ο πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις της επανάστασης και σ’ εκείνες των ρωσικών αντιδραστικών δυνάμεων και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους, που αποτελούνταν από στρατιωτικές δυνάμεις της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων καπιταλιστικών χωρών.

Ανάμεσα σ’ αυτές τις στρατιωτικές δυνάμεις των εισβολέων, περίοπτη θέση κατείχε και ο ελληνικός στρατός που στάλθηκε από την αστική κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου στη μεσημβρινή Ρωσία για να συνδράμει τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην επίτευξη του βασικού τους στόχου: να καταπνίξουν την Ρωσική Επανάσταση στο αίμα. Έτσι, από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 1919, ο Ελληνικός Στρατός βρέθηκε να πολεμάει μαζί με τους ιμπεριαλιστές ενάντια στον Κόκκινο Στρατό για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης και των ξένων συμμάχων της. Όταν, λοιπόν, ο Λένιν καλεί στην παραπάνω ομιλία του, στις 29 Μαρτίου 2019, τους στρατιώτες συντρόφους του να συντρίψουν τις δυνάμεις του εχθρού, κάτι που συνέβη λίγες ημέρες μετά, εννοεί αναγκαία και τα ελληνικά στρατεύματα [4].

Η επίσημη Ελληνική Ιστορία ισχυρίζεται ότι «ουδέποτε η Ελλάς προέβη εις ουδένα επιθετικόν πόλεμον». Το ίδιο, άλλωστε, διακηρύσσει και το ΝΑΤΟ, αυτοχαρακτηριζόμενο ως «αμυντικός μηχανισμός» της συμμαχίας των κρατών που επιτέθηκαν τότε στη Ρωσία και που συνεχίζουν να διεξάγουν μαζί μας τους «αμυντικούς» τους πολέμους, όπου το απαιτήσουν τα συμφέροντα του διεθνούς Κεφαλαίου και της αστικής μας τάξης.

 

Παραπομπές και υποσημειώσεις

[1] Το «Russia Beyond» (https://www.rbth.com/) είναι ένα ρωσικό, πολυγλωσσικό πρόγραμμα πολυμέσων που διοικείται από ένα τμήμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων «TV-Novosti» και που προσφέρει ειδήσεις, σχόλια, απόψεις και αναλύσεις για τον πολιτισμό, την πολιτική, τις επιχειρήσεις, την επιστήμη και τη δημόσια ζωή στη Ρωσία. Η παραπάνω εξάρτησή του, σε τελική ανάλυση, από τη ρωσική κυβέρνηση είναι κάτι που θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη του όταν διατρέχει τις σελίδες και το εν γένει υλικό που δημοσιεύει. Από την άλλη, η εξάρτηση αυτή παρέχει στο «Russia Beyond» τη δυνατότητα να έχει προσβάσεις σε υλικό που άλλα δημοσιογραφικά μέσα δεν διαθέτουν.

[2].https://www.rbth.com/history/333332-hear-actual-voices-of-lenin-stalin-nicholas-ii

[3] Δημοσιευμένη στο YouTube, στις 29-01-2013, από το διαδικτυακό ενημερωτικό portal Όκο Πλάνιετι [Око Планеты], με τίτλο «Запись голоса Владимира Ильича Ленина “Обращение к Красной Армии” [«Ηχογράφηση της φωνής του Vladimir Ilyich Lenin “Έκκληση στον Κόκκινο Στρατό”»]

[4] Για την πολεμική εκστρατεία των ελληνικών στρατευμάτων στην μεσημβρινή Ρωσία υπάρχει πλήθος ιστορικών μελετών και δημοσιευμένων άρθρων, τόσων που περιττεύει η οποιαδήποτε συμπερίληψη ιστορικών  γεγονότων σ’ αυτό το κείμενο.

Μια στοιχειώδης αρθρογραφία:

α) «Ένα φρικιαστικό έγκλημα του ελληνικού μιλιταρισμού στην Ουκρανία, τις μέρες της αντισοβιετικής επέμβασης – Το «Ολοκαύτωμα του αμπαριού»

http://www.katiousa.gr/afieromata-istoria/100-chronia-ochtovriani-epanastasi/ena-frikiastiko-egklima-tou-ellinikou-militarismou-stin-oukrania-tis-meres-tis-antisovietikis-epemvasis-olokaftoma-tou-ampariou/

β) «Εκατό χρόνια από την ουκρανική εκστρατεία»

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10152711

γ) «Η ελληνική εκστρατεία στην Ουκρανία το 1919»

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=7870571

δ) «Ο στρατός μας που πήγε στην Κριμαία»

https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/191245_o-stratos-mas-poy-pige-stin-krimaia

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: