Η Κούβα είναι Φιντέλ – Το φύλλο της Granma την επόμενη μέρα από το θάνατό του

Ματιές στο φύλλο της Γκράνμα, μετά το θάνατο του Φιντέλ, που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο μεγάλο Κουβανό ηγέτη κι αποτυπώνει τη λατρεία του λαού προς το πρόσωπό του.

Δύο μέρες μετά το θάνατο του Φιντέλ, το φύλλο της Γκράνμα, του οργάνου του ΚΚ Κούβας, είναι αφιερωμένο από εξ ολοκλήρου στο μεγάλο Κουβανό ηγέτη. 16 σελίδες γεμάτες άρθρα δημοσιογράφων, μαρτυρίες προσωπικοτήτων που γνώρισαν το Φιντέλ, απλών ανθρώπων που δείχνουν την αγάπη τους και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν το έργο του.

Ήδη από το εξώφυλλό της, η εφημερίδα περνάει αυτό το μήνυμα, με ένα σκίτσο που δείχνει πολλούς μικρούς κλώνους του Φιντέλ, με το όπλο στο χέρι, έτοιμους να υπερασπιστούν τη σοσιαλιστική τους πατρίδα. Ενώ στην κορυφή υπάρχει μια άλλη εικόνα του Φιντέλ ένοπλου, από τα χρόνια του αντάρτικου, και το σύνθημα: ο άνθρωπος μεγαλώνει με τη δουλειά που βγαίνει από τα χέρια του.

Είναι πρακτικά αδύνατο να αποτυπώσουμε όλα τα μηνύματα που περιλαμβάνονται στο φύλλο, για αυτό επιλέγουμε τρία σύντομα, που πιστεύουμε ότι αποτυπώνουν πιστά το γενικό κλίμα και την κοινή συνισταμένη των υπόλοιπων -σε ελεύθερη, δική μας απόδοση.

Πέθανε ο πιο μεγάλος, αλλά όπως λέει ο Μαρτί, ο θάνατος δεν είναι αληθινός, όταν έχεις εκπληρώσει καλά το έργο της ζωής. Τιμή και δόξα.

Είμαστε μια γενιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε με το Φιντέλ, που τον εμπιστευόταν γιατί μας έδωσε εκπαίδευση, ασφάλεια κι αξιοπρέπεια, πάνω απ’ όλα στις γυναίκες, το έργο του μας χειραφέτησε. Θυμάμαι την επιστροφή του μικρού Ελιάν και την επιστροφή των πέντε ηρώων, για τους οποίους τόσο αγωνίστηκε κι είχε την ευτυχία να τους δει να γυρίζουν σπίτι. Θυμάμαι τα λόγια του εκείνο τον Οχτώβρη του 1976, μετά το έγκλημα στα Μπαρμπέιντος (σ.σ.: κουβανική πτήση που έπεσε μετά από τρομοκρατικό χτύπημα). Όπως τότε, έτσι κλαίμε και σήμερα. Εκείνοι που γιορτάζουν το θάνατό του δε σέβονται ούτε καν τους ίδιους τους τους εαυτούς.

Όταν το έμαθα, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Γεννήθηκα στην Παλιά Αβάνα, πριν το θρίαμβο της Επανάστασης και ήξερα από πρώτο χέρι τα κακά εκείνης της εποχής: τα παιδιά που έμενα αναλφάβητα, απροστάτευτα, χωρίς πρόσβαση στην υγεία. Κι έζησα από την αρχή τους μετασχηματισμούς του Φιντέλ, που πρόσφερε σε αυτόν που δεν είχε τίποτα. Ο Φιντέλ είναι ο καλύτερο που έχει γεννηθεί σε αυτόν τον κόσμο. Κι εγώ, που είμαι καθολική, πιστεύω πως ο Θεός τον έστειλε στη Γη, για να μας σώσει.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: