Κώστας Λέκκας – Από το Νιου Τζέρσεϊ με τον ΕΛΑΣ στη Λακωνία. Ένας 102χρονος κομμουνιστής έφηβος στη «Μέκκα» του καπιταλισμού – Σελίδες απ’ την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ

«Κρατάω γιατί έχω το πιστεύω μου, την ιδεολογία μου. Και θέλω να ζήσω περισσότερα χρόνια για να δω να γκρεμίζεται αυτό το βάρβαρο σύστημα που λέγεται καπιταλισμός…»

Τις προηγούμενες μέρες έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 102 ετών, ο Κώστας Λέκκας,  αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μέλος. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετώντας τον σημειώνει:

«Ο σ. Κώστας Λέκκας, γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1919, στο Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσεϊ και σε ηλικία ενός έτους, μαζί με τη μητέρα του Όλγα και τα τέσσερα αδέλφια του: Στράτο, Γιάννη, Γιώργο και Ελένη έφυγε για την Ελλάδα, και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Κουτουμού της Λακωνίας. Ο πατέρας τους Φώτιος Λέκκας είχε παραμείνει στη Νέα Υόρκη, για να εργαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και έτσι δεν τον είδαν ποτέ ξανά.

Τον Νοέμβριο του 1941, ο Κώστας Λέκκας οργανώθηκε στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) για την εκδίωξη των Γερμανών κατακτητών από την Ελλάδα, συμμετέχοντας στον ΕΛΑΣ, στην περιοχή του Ταΰγετου και του Πάρνωνα. Το 1946 έγινε μέλος του ΚΚΕ, δουλεύοντας μέσα από τις παράνομες Κ.Ο, μέχρι και το Φεβρουάριο του 1954, που επέστρεψε στη Νέα Υόρκη ως Αμερικάνος πολίτης και βρέθηκε στον καθημερινό αγώνα, για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του μετανάστη, ως επαναπατριζόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην χώρα που γεννήθηκε.

Διετέλεσε πρόεδρος στην «Ελληνοαμερικανική Δράση» και συμμετείχε στον αντιχουντικό αγώνα της Ομογένειας μέσα από την οργάνωση «Δημοκρατία» κατά την περίοδο της αντιδικτατορικής πάλης, αναλαμβάνοντας και τη στήριξη οικογενειών που είχαν ανθρώπους τους στην εξορία.

Επίσης, για 15 χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηνωμένων Λακωνικών Σωματείων, και παράλληλα στήριξε πολιτιστικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού η οποία και τον τίμησε για την πολυετή προσφορά του.

Με τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων του, που συνέπεσαν με τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων του ΚΚΕ, η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στη Ν.Υόρκη είχε τιμήσει τον σ. Κώστα Λέκκα στον οποίο παραδόθηκε τιμητική πλακέτα για την πολύχρονη προσφορά του στο κομμουνιστικό κίνημα.

Μέχρι και το θάνατό του, ποτέ δεν λύγισε και ποτέ δεν άλλαξε τα πιστεύω του, παραμένοντας με πάθος και αισιοδοξία συνεπής στην ιδεολογία του.

Όπως έλεγε και ο ίδιος, «….κρατάω γιατί έχω το πιστεύω μου, την ιδεολογία μου. Και θέλω να ζήσω περισσότερα χρόνια για να δω να γκρεμίζεται αυτό το βάρβαρο σύστημα που λέγεται καπιταλισμός…».

Στον Κώστα Λέκκα ήταν αφιερωμένη η εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης και μεταδίδεται στην «Φωνή της Ελλάδας», στο ραδιόφωνο της Διασποράς της ΕΡΤ.

Στην εκπομπή (μεταδόθηκε μετά το θάνατο του αγωνιστή), διαβάστηκαν κείμενα του Κώστα Λέκκα για την ένταξη του στην κατοχή στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) και στον ΕΛΑΣ, στην περιοχή του Ταΰγετου και του Πάρνωνα. Το 1946 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Με το πλοίο από τον Πειραιά επέστρεψε στις ΗΠΑ με ένα ταξίδι 17 ημερών και σε συνεντεύξεις του μιλά για τις μεγάλες δυσκολίες που έζησαν δουλεύοντας για 32 δολάρια των εβδομάδα πλένοντας πιάτα.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Κώστας Λέκκας αναφέρεται σε περιστατικά και γεγονότα από τη δράση του στο ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, στην περιοχή του Ταΰγετου και του Πάρνωνα.

Το απόσπασμα είναι από το αρχείο του σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρού που ευγενώς το παραχώρησε στο πόρταλ 902.gr:

Δείτε ακόμα:

Κώστας Λέκκας – Ο θρυλικός Έλληνας κομμουνιστής, που γιόρτασε τα 100 χρόνια του στη Νέα Υόρκη

Δείτε ακόμα:

Κρατάω γιατί πιστεύω στο ΚΚΕ

«Σελίδες απ’ την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ». Η στήλη παρουσιάζει πτυχές από γνωστά και λιγότερο γνωστά γεγονότα, φιλοξενεί αναμνήσεις αγωνιστών και καταγράφει μικρές και μεγάλες στιγμές, που χαράχτηκαν με αγώνες και αίμα στις χρυσές σελίδες της Εθνικής μας Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Σελίδες απ’ την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ: Δείτε τις όλες εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: