«Κάθε σπίτι, κάθε βράχος, καλύβα με καλύβα να γίνει μετερίζι του αγώνα…» – Δείτε το αφιέρωμα της “Κατιούσα” στην 28 Οκτώβρη 1940

Διαχρονικά επίκαιρο αφιέρωμα της «Κατιούσα»  στην 28 Οκτώβρη 1940

28 Οκτώβρη 1940. Στις 3 το πρωί ο Ιταλός Πρέσβης Ε. Γκράτσι επιδίδει στον Έλληνα δικτάτορα Ι. Μεταξά τηλεγραφική διακοίνωση, με την οποία η φασιστική κυβέρνηση της Ιταλίας, που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Βρετανία, απαιτούσε -ως «έμπρακτη» απόδειξη της ουδετερότητας της Ελλάδας- να της επιτραπεί να καταλάβει στρατιωτικά ορισμένες θέσεις στρατηγικής σημασίας επί ελληνικού εδάφους (δίχως να προσδιορίζει ποιες).

Η επίδοση του τελεσιγράφου ήταν ουσιαστικά μια τυπική υπόθεση, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις της ιταλικής πλευράς ήταν εξωφρενικές, αόριστα διατυπωμένες, ενώ έδιναν περιθώριο μόλις 3 ωρών για την αποδοχή ή την απόρριψή τους. Η επίθεση ήταν προαποφασισμένη. Αυτό εξηγεί και την αντίδραση του Μεταξά, ο οποίος δεν έκανε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίσει την κατάσταση: «Alors, c’est la guerre» [σ.σ. ώστε έχουμε πόλεμο]» ήταν η απάντηση που έδωσε στον Ιταλό Πρέσβη. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος άρχιζε.

Το ΚΚΕ σάλπισε τον ξεσηκωμό αμέσως με το πρώτο από τα τρία γράμματα του Γενικού Γραμματέα του, Νίκου Ζαχαριάδη, από τα μπουντρούμια της Ασφάλειας όπου ήταν φυλακισμένος, μαζί με χιλιάδες άλλους κομμουνιστές, από το φασιστικό καθεστώς της Μεταξικής δικτατορίας. «(…) Κάθε σπίτι, κάθε βράχος, καλύβα με καλύβα να γίνει μετερίζι του αγώνα (…)» ήταν το κάλεσμα για γενικό ξεσηκωμό και αγώνα για την απόκρουση του Ιταλού φασίστα επιδρομέα, για μια Ελλάδα με κυρίαρχο το λαό της, με κοινωνική προκοπή.

Το ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός, το «alors c’est la guerre» που είπε ο Δικτάτορας, τα 3 γράμματα του Ζαχαριάδη, ο σπόρος του Έπους της Αντίστασης, η «άλλη 28η Οκτώβρη» με την ίδρυση του ΔΣΕ, η ταξική πάλη στο πεδίο της μνήμης και της ιστοριογραφίας, είναι μερικές βασικές πτυχές που συνδέονται με την 28η Οκτωβρίου που βρέθηκαν στο επίκεντρο, στα πλαίσια ενός παλιότερου αλλά διαχρονικά επίκαιρου, ειδικά τέτοιες μέρες, αφιερώματος της «Κατιούσα»  για την ιστορική επέτειο.

Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε στις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του αφιερώματος της “Κατιούσα” στην 28 Οκτώβρη 1940.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: