«Κάποτε θ’ ανταμώσουμε στους λόφους του ήλιου. Μην ξεχνάς. Περπάτα…» – Ιστορικός περίπατος στους δρόμους της Αθήνας το ΣΚ 5-6 Ιούνη

Γιατί οι δρόμοι της Αθήνας αντηχούν τα βήματα των αγωνιστών του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, τις κραυγές απ’ τα βασανιστήρια των κρατητηρίων, τον όρκο του Δεκέμβρη… – Ιστορικός περίπατος από την ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Ιστορικό περίπατο στους δρόμους της Αθήνας διοργανώνει η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, το Σάββατο 5 Ιούνη στις 9.30 π.μ. και την Κυριακή 6 Ιούνη στις 6.30 το απόγευμα. Σημείο εκκίνησης είναι η πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Οι στάσεις του ιστορικού περιπάτου είναι οι εξής:

Μέγαρο Βασίλειου Μελά

Πλ. Εθνικής Αντιστάσεως (Πλατεία Κοτζιά), (Κρατίνου 1 & Αιόλου 93)

Από εκεί ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη απεργία στην Ελλάδα της Κατοχής τον Απρίλη του 1942 στα Ταχυδρομεία – Τηλεγραφεία- Τηλεφωνεία (ΤΤΤ).

Μπάγκειον

(Πλατεία Ομονοίας 18)

Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου το υπόγειό του είχε γίνει στέκι ποιητών. Eδώ έγιναν οι φοβερές οδομαχίες στα Δεκεμβριανά. Από εδώ ξεκινάει η οδός Σταδίου που το ’45 μετονομάστηκε σε Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Ξενοδοχείο Παλλάδιον

(Πανεπιστημίου 54και Εμ. Μπενάκη) Εκεί, όπως και σε άλλα ξενοδοχεία της Ομόνοιας, συγκεντρώθηκαν μετά την απελευθέρωση οι Ταγματασφαλίτες, οι χωροφύλακες, οι συνεργάτες των Γερμανών (ΕΑΣΑΔ), οι Χίτες, ο ΕΔΕΣ, η ΠΕΑΝ κ.α.

Πλατεία Δικαιοσύνης

(Σανταρόζα)

Στο σημείο αυτό βρισκόταν η έδρα της S.D. (Sicherheitsdienst – Υπηρεσίας Ασφαλείας των Ες-Ες) και τα Δικαστήρια της Σανταρόζα.

Εθνικό Θέατρο

(Πανεπιστημίου 48)

Το Εθνικό θέατρο διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στην ταραχώδη περίοδο της Κατοχής αλλά και στα Δεκεμβριανά. Ο ρόλος των καλλιτεχνών ήταν εμβληματικός, τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στις δράσεις εντός και εκτός του θεάτρου.

Μέγαρο Κοραή

(Κοραή 4)

Στο κτήριο αυτό κατά τη διάρκεια της Κατοχής στεγαζόταν το Γερμανικό Φρουραρχείο, γνωστό ως Κομαντατούρ. Μετά την απελευθέρωση και μέχρι το Δεκέμβρη του 1944,τα γραφεία του ΕΑΜ. Στις αρχές Ιανουαρίου 1945 επιτάσσεται από τους Άγγλους.

Πανεπιστημίου και Ομήρου

Εκεί τον Ιούλη του 1943, στη ματωμένη διαδήλωση κατά της επέκτασης της βουλγάρικης κατοχής, σκοτώθηκαν μεταξύ δεκάδων διαδηλωτών, οι επονίτες: Παναγιώτα Σταθοπούλου 17 ετών, Θωμάς Χατζηθωμάς 20 ετών, Κούλα Λίλη 19 ετών.

Σύνταγμα

Η ταξική σύγκρουση των Δεκεμβριανών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσα από τις Οργανώσεις της ΤΟ Καλλιτεχνών.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: