Η Αντιφασιστική Νίκη των λαών και η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης!

Ο σοβιετικός στρατός αντιμετώπισε μόνος του επί τρία ολόκληρα χρόνια τις δυνάμεις του άξονα και όχι μόνο άντεξε, αλλά νίκησε, συντρίβοντας την μέχρι τότε «αήττητη», όπως την έλεγαν, φασιστική πολεμική μηχανή. Η Μόσχα, το Λένινγκραντ, το Στάλινγκραντ, το Κουρσκ έβαλαν την ταφόπλακα του φασισμού. 

Συμπληρώνονται φέτος 75 χρόνια από την 9η Μάη του 1945, τότε που ο νικηφόρος Κόκκινος Στρατός ύψωσε τη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου, αναγκάζοντας τη ναζιστική Γερμανία σε συνθηκολόγηση, σφραγίζοντας έτσι τη μεγάλη νίκη των λαών. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, του φονικότερου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Κράτησε 2.194 ημέρες, τα πεδία των μαχών απλώθηκαν σε έκταση 22 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και κόστισε τη ζωή σε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σε όλους είναι γνωστό ότι η μήτρα του πολέμου είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, οι αδυσώπητοι ανταγωνισμοί και συγκρούσεις τους για τον έλεγχο των παγκόσμιων πλουτοπαραγωγικών πηγών και αγορών. Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος ήταν μια συνέχεια αναδιανομής του κόσμου υπέρ των «ρηγμένων» από τον Α’ Παγκόσμιο, δηλαδή της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας για μια νέα μοιρασιά σε βάρος της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Κοινός εχθρός του πολέμου αυτού ήταν το διεθνές εργατικό-κομμουνιστικό κίνημα και ιδιαίτερα η ηγέτιδα δύναμη του, η Σοβιετική Ένωση, το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο.

Τιμάμε την ημέρα αυτή, αλλά και όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους, τους ανάπηρους, όσους πήραν μέρος στον αγώνα σε στεριά, αέρα και θάλασσα, στις πόλεις, τα χωριά και τα εργοστάσια. Ακόμη και όσους πάλεψαν με το όπλο ή την προκήρυξη στο χέρι, όσους πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, στις απεργίες και τα σαμποτάζ, όσους κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Αποφασιστική σημασία είχε η συμβολή της ΕΣΣΔ και των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων ανά την Ευρώπη, καθώς ήταν η ψυχή, ο οργανωτής και ο κύριος αιμοδότης του αντιφασιστικού αγώνα, συνεπικουρούμενη από τα απανταχού κομμουνιστικά κόμματα. Καταλυτικό και καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι κομμουνιστές στη συντριβή του φασισμού.

Μέχρι την απόβαση των αγγλοαμερικανών στις ακτές της Νορμανδίας που άνοιξε το δεύτερο μέτωπο, ο σοβιετικός στρατός αντιμετώπισε μόνος του επί τρία ολόκληρα χρόνια τις δυνάμεις του άξονα. Παρά την κόπωση και τις απώλειες όχι μόνο άντεξε, αλλά νίκησε, συντρίβοντας την μέχρι τότε «αήττητη», όπως την έλεγαν, φασιστική πολεμική μηχανή. Στο Ανατ. Μέτωπο οι απώλειες των κατακτητών ανέρχονται στα 2/3 των συνολικών απωλειών τους στον πόλεμο αυτό. Η Μόσχα, το Λένινγκραντ, το Στάλινγκραντ, το Κουρσκ έβαλαν την ταφόπλακα του φασισμού. Οι νικητές πλήρωσαν δυσανάλογα το τίμημα της νίκης, αφού είχαν τεράστιες ανθρώπινες απώλειες. Σκοτώθηκαν 20 εκατομμύρια άνθρωποι, αντίθετα οι απώλειες της Βρετανίας ήταν 375 χιλιάδες και των ΗΠΑ 405 χιλιάδες.

Ο Ιωσήφ Στάλιν απηύθυνε στο λαό του διάγγελμα για να ανακοινώσει με τον πιο επίσημο τρόπο, την πολυπόθητη νίκη και το οριστικό τέλος του μεγάλου πολέμου. Ιστορικά χρήσιμο είναι να αναφερθούν αποσπάσματα από το διάγγελμά του:

«Σύντροφοι! Πατριώτες και Πατριώτισσες, στις 7 του Μάη στην πόλη Ρέϊμς υπογράφτηκε το προκαταρτικό πρωτόκολλο συνθηκολόγησης…. Στις 8 του Μάη υπέγραψαν στο Βερολίνο το τελικό έγγραφο της συνθηκολόγησης που η εφαρμογή του άρχισε από την 24η ώρα….Αυτό δεν είναι κουρελόχαρτο είναι πραγματική συνθηκολόγηση των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας…».

Ι. Στάλιν

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν ο σοβιετικός λαός με ηγέτιδα δύναμη την εργατική τάξη και το κομμουνιστικό κόμμα στο ρόλο της επαναστατικής πρωτοπορίας. Είναι ένα ιστορικό δίδαγμα που δεν μπορούν να το αλλάξουν οι παραχαράκτες της ιστορίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Τα ιμπεριαλιστικά κέντρα θέλουν να πλαστογραφήσουν την ιστορία του Β’ παγκόσμιου πολέμου και με συντονισμένη προσπάθεια να την ξαναγράψουν. Δεν τους αρέσει, γιατί η γνώση της Ιστορίας είναι πηγή πολιτικής αφύπνισης και πολιτιστικής ανάπτυξης των λαών.

Την ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης το πολιτικό κατεστημένο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ την ανακήρυξε ως «μέρα της Ευρώπης», με στόχο να τη σβήσει από την ιστορική μνήμη, από τη συνείδηση των λαών και της νεολαίας. Φοβούνται την ανεξάντλητη δύναμη των λαών, οι οποίοι, όταν θέλουν, μπορούν να συντρίψουν το φαινομενικά πανίσχυρο αντίπαλό τους. Τα ιμπεριαλιστικά κέντρα επιχειρούν να σβήσουν την προσφορά του κομμουνιστικού κινήματος και να αποσιωπήσουν τις κατακτήσεις του σοσιαλιστικού συστήματος. Επιδιώκουν να καταστήσουν τις νεότερες γενιές ευάλωτες στη μαύρη προπαγάνδα τους για να τους μεταγγίσουν τη δική τους αντικομουνιστική υστερία. Ο αντικομμουνισμός αποτελεί παγκόσμια ιδεολογική και πολιτική δράση των δυνάμεων του κεφαλαίου. Παράλληλα αποσιωπούν ότι οι άδικοι πόλεμοι είναι δημιουργήματα του καπιταλιστικού συστήματος και όχι κάποιων μανιακών, όπως παρουσιάζουν τον Χίτλερ και το Μουσολίνι.

Φτιάχνουν ανύπαρκτες δικές τους ιστορικές επετείους για να ενσταλάξουν το αντικομμουνιστικό τους δηλητήριο στις επερχόμενες γενιές. Συκοφαντική είναι η ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό, του Στάλιν που ηγήθηκε του αντιφασιστικού αγώνα της νίκης με το Χίτλερ που προκάλεσε τη μεγαλύτερη καταστροφή της ανθρωπότητας. Εξισώνουν το φασισμό με τον κομμουνισμό, δηλαδή το θύτη με το θύμα, για να αθωώσουν το φασισμό και να ενοχοποιήσουν τον κομμουνισμό, το πιο προοδευτικό σύστημα στην ανθρώπινη σκέψη που παλεύει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι διαρκής η επιδίωξη τους να θωρακίσουν την εξουσία των μονοπωλίων τους σε εποχή παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης, που οι λαοί και πάλι καλούνται να πληρώσουν τη δική τους ανάπτυξη. Θέλουν να προστατεύσουν το αντιδραστικό τους σύστημα από τη λαϊκή αντίσταση και ανατροπή.

Τα σχέδια τους, όμως, δεν θα περάσουν, εφ’ όσον οι λαοί, το λαϊκό κίνημα μαζί με την εργατική τάξη με αντίσταση και πάλη θα απαλλαγούν οριστικά από τα δεσμά της εξουσίας του κεφαλαίου. Μόνο έτσι θα ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές τους ανάγκες, αφού ο πλούτος ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν και όχι στους εκμεταλλευτές τους.

Σοφικίτης Μιχάλης
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.

Πηγή: Alt.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: