Γιάννη Μπούρχα: “Ιστορικό της Εθνικής Αντίστασης στα χωριά της ανατολικής Φθιώτιδας στην αντίσταση 1941-1944”

Αναφέρει με χρονολογική σειρά τα σημαντικότερα γεγονότα του αντάρτικου κι αντιστασιακού αγώνα της περιοχής, τα ονόματα των συναγωνιστών που πήραν μέρος στα διάφορα αυτά περιστατικά του αγώνα, όσων έδωσαν τη ζωή τους.

Μια αφήγηση του Γιάννη Μπούρχα (θείου του φίλου μου Κωσταντίνου Μπούρχα), ενός από τους πρωταγωνιστές αυτής της περιόδου. Δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα  STILIDA NEWS.  Μια πολύ σοβαρή προσπάθεια που χρειάζεται μιμητές παντού. Να σώσουμε την ιστορική μνήμη. Ίσως βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις να είναι κάπως αργά. Πάντως σίγουρα κάποιους από τους πρωταγωνιστές τους προλαβαίνουμε. Ας το σκεφτούμε κι ας το οργανώσουμε, όπως έκαναν π.χ. οι σύντροφοι της Ανατολικής Φθιώτιδας.

Ο ίδιος ο συγγραφέας – αφηγητής – αυτόπτης μάρτυρας της ιστορίας, λέει :

“Ο συγγραφέας αυτού του ιστορικού δε διεκδικεί τίτλους και περγαμηνές. Από καθήκον συναγωνιστικό αλλά και υποχρέωση για την ιστορία του τόπου, της ανατολικής Φθιώτιδας που υπήρξε πρωτοπόρα στον απελευθερωτικό αγώνα, αποφάσισα να συγκεντρώσω και να καταγράψω, όσο μου ήταν δυνατόν από τη μνήμη μου αλλά και από αφηγήσεις άλλων συναγωνιστών μου, τα γεγονότα του απελευθερωτικού αγώνα, τα πρόσωπα που διακρίθηκαν, τα ονόματά τους, την προσφορά τους και τη θυσία ορισμένων.

Μπούρχας Γιάννης”

Το δικό του βιογραφικό, όπως το γράφει ο ίδιος :

“Πήρα μέρος στον πόλεμο στην Αλβανία 1940-41, μίσησα τους κατακτητές και εντάχθηκα, οργανώθηκα από τους πρώτους στο ΕΑΜ, μετά στο εφεδρικό ΕΛΑΣ και το 1944 στην πολιτοφυλακή ως διοικητής τμήματος με διοικητή αρχικά τον συναγωνιστή Μήτσιο Τραχανή και στο τέλος με τον Κωνσταντίνο Κούτρα που τον εκτέλεσαν στο Λαζαρέτο, στην Κέρκυρα. Στο έκτακτο Στρατοδικείο Λαμίας το 1947 με καταδίκασαν σε 2 χρόνια φυλακή και μετά την αποφυλάκιση μου μ’ εξόρισαν στο κολαστήρι της Μακρονήσου έως και το 1950. Γι’ αυτή την προσφορά μου δε μετάνιωσα και είμαι υπερήφανος”.

Κι αρχίζει να αναφέρει με χρονολογική σειρά τα σημαντικότερα γεγονότα του αντάρτικου κι αντιστασιακού αγώνα της περιοχής, τα ονόματα των συναγωνιστών που πήραν μέρος στα διάφορα αυτά περιστατικά του αγώνα, όσων έδωσαν τη ζωή τους, κλπ. Αλλά και για την καταγωγή του Άρη από τη Στυλίδα όπου η οικογένειά του είχε κτήματα.  Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες ενός τιτάνιου αγώνα, όπως αυτός συγκεκριμενοποιείται στην περιοχή αυτή.

Το σαμποτάζ στο καΐκι μεταφοράς καύσιμου πετρελαίου που έστελναν οι Γερμανοί στη Μέση Ανατολή, το Δεκέμβρης του 1941. Η συγκρότηση της πρώτης ένοπλης ανταρτοομάδας το Γενάρη 1942, που μέσα σε ένα χρόνο γιγαντώθηκε σ’ ολόκληρη την περιοχή. Η οργάνωση του δικτύου της αντίστασης στα χωριά.

Το ψάξιμο για όπλα και λημέρια. Τα καραούλια και οι επιθέσεις. Αλλά και οι προδοσίες κι οι καταδότες, οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια, τα στρατοδικεία, οι εκτελέσεις. Η δραπέτευση Ρώσων αιχμαλώτων που δούλευαν στο λιμάνι της Στυλίδας για λογαριασμό των Γερμανών.

Το ξεκαθάρισμα των προδοτών που είχαν περάσει ανοιχτά στην υπηρεσία των κατακτητών. Οι εκτελέσεις των προδοτών με το σημείωμα “έτσι εκδικούνται οι αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. τους προσκυνημένους προδότες”.

Η εμφάνιση της καθαρά αντιΕΑΜικής ομάδας του ΕΚΑ κι η αντιμετώπισή της. Η διαφώτιση του λαού στα χωριά. Το χτύπημα των ζωοκλεφτών συνεργατών του κατακτητή. Το χτύπημα και η διάλυση της χωροφυλακής που ανοιχτά υποστήριζε τον κατακτητή. Το χτύπημα ξεκομμένων τμημάτων του κατακτητή, για τη συγκέντρωση οπλισμού. Οι δολοπλοκίες των Άγγλων με τους συνεργάτες των Γερμανών, από τα μέσα ακόμα της κατοχής.

Περιγραφή της δράσης και των συναγωνιστών για κάθε μικρό ή μεγάλο χωριό ξεχωριστά.

Η δράση του ΕΛΑΝ στην περιοχή.

Κι όλα αυτά με στοιχεία, παραδείγματα, ονόματα. Και τέλος, ο κατάλογος των θυμάτων. Για κάθε χωριό.

Σαν «πίνακα περιεχομένων» τα γράφω. Αλλά είναι φτωχό αυτό που έγραψα. Θα βρείτε μέσα πολλά περισσότερα από περιγραφές.

Και λίγο σαν μυθιστόρημα ίσως σας ακούγεται. Αλλά δεν είναι μύθος το ιστόρημα αυτο. Είναι ζωντανή ιστορία. Κρίνετε εσείς.

Μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει βιβλίο για να σας το προτείνω. Και δεν έχω καταλάβει γιατί αυτό δεν έχει εκδοθεί, έστω σε μια μπροσούρα (πρόταση και κριτική είναι αυτό).

Διαβάστε το κείμενο στο :

http://www.gkordis.com/p/blog-page_27.html#ixzz5ZYe010XU

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: