Τα 26χρονα του ΚΚΕ

Στις 12 η ώρα σε αληθινή αποθέωση ζητωκραυγών εμφανίζεται στο μπαλκόνι των γραφείων του Κόμματος ο Γραμματέας της ΚΕ σ. Σιάντος μαζί με τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου. Το πλήθος είναι αδύνατο να συγκρατηθεί. Κάθε λίγο ο λόγος του σ. Σιάντου διακόπτεται από ατέλειωτες ζητωκραυγές. Κάθε λίγο η παλλαϊκή επιδοκιμασία ξεσπάει τραντάζοντας την ατμόσφαιρα…

O γιορτασμός της επετείου των 26 χρόνων του ΚΚΕ έδωσε στο λαό της Αθήνας και όλης της Ελλάδας την ευκαιρία να εκδηλώσει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο την απεριόριστη εμπιστοσύνη του στο Κόμμα που με ηρωισμό και συνέπεια πρωτοστάτησε στους δοξασμένους αγώνες του και τους καθοδήγησε νικηφόρα. Αποτέλεσε επίσης αδιαφιλονίκητη επιδοκιμασία της σημερινής πολιτικής του ΚΚΕ για την εξασφάλιση της ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης, για την ανεξαρτησία και τη λαοκρατική ανοικοδόμηση της χώρας.

Τα 26χρονα του ΚΚΕ

Μια πραγματική ανθρωποθάλασσα κατακλύζει, το χώρο της πλατείας Συντάγματος, που έχει θαυμάσια διακοσμηθεί…

Από μέρες πολλές γληρορότερα, οι συνοικίες της Αθήνας αναταράσσονταν από τις αδιάκοπες γεμάτες ενθουσιασμό παλλαϊκές εκδηλώσεις και τα γιορταστικά πανηγύρια.

Την Παρασκευή 17 Νοέμβρη έγιναν σε όλους τους τόπους Εργασίας, εργοστάσια, υπουργεία, τράπεζες, οργανισμούς, υπηρεσίες, συγκεντρώσεις με συμμετοχή ολόκληρου του προσωπικού. Υπουργοί, ο Δήμαρχος, ανώτεροι υπάλληλοι πήραν μέρος σ’ αυτές και ανάλυσαν τις θυσίες του ΚΚΕ, τούς αγώνες του και τη σημερινή του πολιτική.

Τα 26χρονα του ΚΚΕ

Εκατοντάδες χιλιάδες κεφάλια, χιλιάδες κόκκινα λάβαρα γέρνουν ευλαβικά όταν οι σάλπιγγες σημαίνουν σιωπητήριο στη μνήμη των ηρώων…

Την Κυριακή 19, οι καμπάνες όλων των εκκλησιών από τα χαράματα καλούσαν το λαό στο γιορταστικό συναγερμό. Οι πρώτες ομάδες που συγκροτούνται από νωρίς στις συνοικίες πληθαίνουν πολύ σύντομα, γίνονται τεράστιος λαϊκός όγκος που με τραγούδια και ζητωκραυγές κατεβαίνουν προς το κέντρο. Μια πραγματική ανθρωποθάλασσα κατακλύζει, το χώρο της πλατείας Συντάγματος, που έχει θαυμάσια διακοσμηθεί, του Αγνώστου Στρατιώτη, τους δρόμους Φιλελλήνων, Αμαλίας, Ερμού, Σταδίου, Πανεπιστημίου. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού ζητωκραυγάζουν για το ΚΚΕ. Συγκινητικές σκηνές επακολουθούν με την κατάθεση στεφάνων από τις οικογένειες των θυμάτων και αντιπροσωπείες του Πολιτικού Γραφείου, της Επιτροπής Πόλης και των δώδεκα κομματικών αχτίδων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στο επιβλητικό κενοτάφιο των κομμουνιστών ηρώων που είχε στηθεί στο Σύνταγμα.

Τα 26χρονα του ΚΚΕ

Συγκινητικές σκηνές επακολουθούν με την κατάθεση στεφάνων…

Εκατοντάδες χιλιάδες κεφάλια, χιλιάδες κόκκινα λάβαρα γέρνουν ευλαβικά όταν οι σάλπιγγες σημαίνουν σιωπητήριο στη μνήμη των ηρώων. Η μουσική παίζει πρώτα τον εθνικό ύμνο κι έπειτα το πένθιμο εμβατήριο και όλο το πλήθος γονατίζει. Η στιγμή είναι συγκινητική και άφθαστη σε μεγαλείο. Οι γροθιές υψώνουνται σε συμβολισμό όρκων, οι καρδιές σφίγγονται και μυριόστομη ξεσπάει η κραυγή του πλήθους:

— Θάνατος στους προδότες!

Στις 12 η ώρα σε αληθινή αποθέωση ζητωκραυγών εμφανίζεται στο μπαλκόνι των γραφείων του Κόμματος ο Γραμματέας της ΚΕ σ. Σιάντος μαζί με τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου. Το πλήθος είναι αδύνατο να συγκρατηθεί. Κάθε λίγο ο λόγος του σ. Σιάντου διακόπτεται από ατέλειωτες ζητωκραυγές. Κάθε λίγο η παλλαϊκή επιδοκιμασία ξεσπάει τραντάζοντας την ατμόσφαιρα:

Ζήτω το ΚΚΕ.

Λαοκρατία — Ανεξαρτησία.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν όλο το απόγεμα και αργά το βράδυ στις συνοικίες.

Τα 26χρονα του ΚΚΕ

Κάθε λίγο ο λόγος του σ. Σιάντου διακόπτεται από ατέλειωτες ζητωκραυγές…

ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ανάλογη σε ενθουσιασμό και συμμετοχή του λαού ήταν η γιορτή στον Πειραιά. Σε παλλαϊκή συγκέντρωση μίλησαν ο Γραμματέας της Κομμ. Οργάνωσης σ. Βατουσιανός και από μέρους του Πολιτικού Γραφείου η σ. Χρύσα Χατζηβασιλείου. Στο γιορτασμό πήραν μέρος και αντιπροσωπείες Γάλλων ναυτών.

(Από το περιοδικό “Κομμουνιστική Επιθεώρηση”, αριθμός φύλλου 33, Αθήνα, 1 του Δεκέμβρη 1944 – Οι φωτογραφίες από το βιβλίο του Θ. Χατζή, “Η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε”, εκδ. Δωρικός (3η), Αθήνα 1983)

Δείτε ακόμα: 19 Νοέμβρη 1944 – Ο λαός της Αθήνας γιορτάζει τα 26 χρόνια του ΚΚΕ

Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του αφιερώματος της Κατιούσα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: