Σηκώθηκε η φουστανέλα τον ανήφορο και φανήκανε τα πλιάτσικα… – Μια ανέκδοτη ιστορία του Γ. Καραϊσκάκη

Η φουστανέλα του Καραϊσκάκη σηκώθηκε τον ανήφορο και φανήκανε τα πλιάτσικα. Ο Μουχτάρ πασσάς πειράχτηκε. Πήγε στον πατέρα του και παραπονέθηκε. Κράζη τότε ο Αλήπασσας τον Καραϊσκάκη και θυμωμένος του λέει: -Τι έκαμες, ωρέ παλιόγυφτο, στο γυιό το δικό μου;

Πρόσφατα ο επίσημος λογαριασμός της Προεδρικής Φρουράς έκανε μια ανάρτηση από την προετοιμασία των μελών της, που ακολουθούν σχολαστικά συγκεκριμένους κανόνες.

https://twitter.com/proedrikifroura/status/1374074860385734661

Στα social media έπεσε ανελέητο τρολάρισμα και ο σχετικός ντόρος μας θύμισε συνειρμικά μια ανέκδοτη ιστορία με τη φουστανέλα του Καραϊσκάκη, που περιλαμβάνεται στην έκδοση “Τα ανέκδοτα του Καραϊσκάκη και του Κολοκοτρώνη. Ανέκδοτα-Γνωμικά-Περίεργα” του Ι. Βλαχογιάννη, που κυκλοφόρησε σε ανατύπωση από την ΕφΣυν. Η αλήθεια είναι πως τότε οι οπλαρχηγοί δεν ήταν τόσο σχολαστικοί και προσεκτικοί και έτσι έχουμε ένα από τα αρχαιότερα καταγραμμένα “ατυχήματα” (upskirt) στην ιστορία.

Διατηρούμε την ορθογραφία του πρωτότυπου.

Ο χορός του

Στα Γιάννινα, τον καιρό του Αλήπασσα, ο Καραϊσκάκης, νειός ακόμα, χόρευε μια φορά μ’ άλλα παληκάρια. Ενώ έσερνε, μπροστινός, τον Τσάμικο, κ’ έκανε πολλές γύρες στον τόπο, καθώς λένε, πέρασε την ίδια στιγμή ο Μουχτάρ πασσάς, γυιός του Αλήπασσα. Η φουστανέλα του Καραϊσκάκη σηκώθηκε τον ανήφορο και φανήκανε τα πλιάτσικα. Ο Μουχτάρ πασσάς πειράχτηκε. Πήγε στον πατέρα του και παραπονέθηκε. Κράζη τότε ο Αλήπασσας τον Καραϊσκάκη και θυμωμένος του λέει:

-Τι έκαμες, ωρέ παλιόγυφτο, στο γυιό το δικό μου;
-Τίποτα, πασσά μου, του λέει ο Καραϊσκάκης. Δεν τόθελα. Χόρευα κ’ έκαμα έτσι μια φορά… (κ’ έφερε μια γύρα). Τότε πέρναγε ο γυιός σου ο Μουχτάρ πασσάς και θύμωσε. Τι φτάιω ‘γω ο μαύρος;…

Ο Αλήπασσας έσκασε τα γέλοια.

-Πώς τόκαμες, ωρέ μπίρο μ’; Κάμε το πάλι, ωρέ!
-Έτσι πασσά μου…
-Κάμε το άλλη μια φορά, ωρέ Γιώργο! … Μπράβο, ωρέ Γιώργο! … Άιντε τώρα.

(Ευάγγγελος Γκίπης, Συνταγματάρχης της Χωροφυλακής)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: