Πράσινος ήλιος και juche – Όταν το ΠΑΣΟΚ έστελνε αντιπροσωπεία αλληλεγγύης στη ΛΔΒΚ

Το 1984 το ΠΑΣΟΚ παίζει ακόμα το “”φιλοσοσιαλιστικό χαρτί” και στέλνει σε μια περίοδο οξυμένου αντικομμουνισμού αντιπροσωπεία στη ΛΔ Κορέας. Ανάμεσά τους και τον Κώστα Τσίμα, στενό συνεργάτη του Παπανδρέου και μετέπειτα διοικητή της ΕΥΠ.

Χωράνε τα αρκτικόλεξα “ΛΔΒΚ” και “ΠΑΣΟΚ” στην ίδια πρόταση; Όταν μιλάμε για τη δεκαετία με τις βάτες, φυσικά ναι. Είναι η εποχή που ο Ανδρέας Παπανδρέου μεσουρανεί και επικαλείται αρκετές φορές το “φιλοσοβιετικό” χαρτί, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης αλλά και άσκησης πίεσης στους δυτικούς του συμμάχους, τους οποίους φυσικά ποτέ δεν είχε σκοπό να εγκαταλείψει. Είναι ο πρωθυπουργός καρατομούσε εν πτήσει τον ΥΠΕΞ του, επειδή συνυπέγραψε ανακοίνωση της τότε ΕΟΚ εναντίον του Γιαρουζέλσκι στην Πολωνία.

Δυο χρόνια αργότερα, το 1984, το κυβερνών κόμμα στέλνει πολυπληθή αντιπροσωπεία 86 ατόμων στην Πιονγκ Γιανγκ, πρωτεύουσα της ΛΔ της Κορέας, ανάμεσά τους και τον μετέπειτα διοικητή της ΕΥΠ, Κώστα Τσίμα, στενό συνεργάτη του Παπανδρέου.

https://twitter.com/DPRK_KFAGreece/status/1165584329591926784?s=09

Έχει ενδιαφέρον πως η επίσκεψη αλληλεγγύης από διάφορες χώρες από όλο τον κόσμο, έγινε σε μια περίοδο οξυμένου αντικομμουνισμού, λίγους μήνες μετά την κατάρριψη νοτιοκορεατικού επιβατικού αεροσκάφους, το Σεπτέμβρη του 1983, από τη σοβιετική πολεμική αεροπορία. Το γεγονός τροφοδότησε την ψυχροπολεμική ρητορική των ΗΠΑ και εμμέσως στοχοποίησε τη ΛΔΚ, ως χώρα συμμαχική προς την ΕΣΣΔ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αεροπορική εταιρία και τα μισά περίπου από τα 269 θύματα ήταν από τη Νότια Κορέα.

Μέχρι σήμερα, οι ακριβείς συνθήκες της κατάρριψης της μοιραίας πτήσης δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως. Το βέβαιο είναι πως το αεροσκάφος παρεξέκλινε της πορείας του, κατά την επίσημη εκδοχή λόγω του αυτόματου πιλότου, και βρέθηκε στο σοβιετικό εναέριο χώρο, σε περιοχή απ’ όπου δε διέρχονταν αεροπλάνα πολιτικής αεροπορίας. Η σοβιετική πολεμική αεροπορία, θεωρώντας πως επρόκειτο για κατασκοπευτικού χαρακτήρα αεροσκάφος, κι αφού αυτό αγνόησε τις προειδοποιητικές βολές, μη διαθέτοντας σύστημα ανίχνευσης, αποφάσισε να το καταρρίψει. Μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει ο ρόλος ενός πράγματι κατασκοπευτικού αεροπλάνου, στην ίδια περιοχή, σε σχέση με το γεγονός.

Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε επίδειξη αλληλεγγύης σε μια τέτοια συγκυρία λέει πολύ περισσότερα για το διεθνή συσχετισμό δυνάμεων εκείνης της εποχής παρά για το χαρακτήρα του ίδιου του κόμματος. Σήμερα τέτοιες σκηνές θα ήταν αδιανόητες για το σύγχρονο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και για τον πολιτικό επίγονο του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ, στέλεχος του οποίου, μάλιστα, αρθρογραφούσε στην Αυγή, πριν κάποιο διάστημα, για τον κίνδυνο που συνιστούν τα πυρηνικά της ΛΔ της Κορέας.

Ω σοσιαλιστικοί καιροί, ω σοσιαλδημοκρατικά ήθη…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: