Γνωρίζεις την ιστορία της πιο σημαντικής πολιτικής νεολαίας στον Ισπανικό Εμφύλιο;

Το ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας τιμά την επέτειο ίδρυσης της JSU, της οργάνωσης των Ενοποιημένων Σοσιαλιστικών Νεολαιών, στις γραμμές της οποίας συσπειρώθηκαν χιλιάδες νέοι που αντιπάλεψαν με τον φασισμό.

Θέλεις να μάθεις που οργανώθηκαν χιλιάδες νέοι για να παλέψουν ενάντια στον φασισμό;

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει το διαδικτυακό νήμα του ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας στο Twitter, που δίνει στοιχεία και στιγμιότυπα-φωτογραφικά ντοκουμέντα από την ίδρυση των “Ενωμένων Σοσιαλιστικών Νεολαιών” (JSU).

Η Εθνική Επιτροπή για την ενοποίηση της κομμουνιστικής και της σοσιαλιστικής νεολαίας συγκάλεσε τις εργασίες ενός συνεδρίου και στις 5 Απριλίου του 1936, λίγους μήνες προτού ξεσπάσει ο εμφύλιος, ανακοινώθηκε επίσημα στην πλατεία De las Ventas στη Μαδρίτη, η συγκρότηση της νέας ενοποιημένης πολιτικής νεολαίας, με την παρουσία του Λάργκο Καμπαγέρο από το ΣΚ, του Πέπε Ντίαθ από το ΚΚ Ισπανίας κ.ά.

Αυτό ήταν το πρώτο βήμα της πολυπόθητης ενότητας των επαναστατών Ισπανών, τουλάχιστον στη νεολαία, όπως σημειώνει στο προφίλ του το ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας, ολοκληρώνοντας επιτυχώς τις διεργασίες και τις συζητήσεις που υπήρχαν μεταξύ των αντιπροσωπιών σε συνεννόηση και με την Κομμουνιστική Διεθνή των Νέων.

Τους επόμενους μήνες συνεχίστηκε η διαδικασία ενοποίησης κεντρικά αλλά και τοπικά, σε επίπεδο Κοινοτήτων, παρά τα αντικειμενικά εμπόδια από το ξέσπασμα του Εμφυλίου Πολέμου, που κατά μία έννοια επιτάχυνε τη διαδικασία.

Η Σύγκληση του προγραμματισμένου Α’ Συνεδρίου ήταν αδύνατη, ωστόσο η νέα Οργάνωση προχωρά στην εκλογή Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των Σεπτέμβρη, με το σύνθημα “Είμαστε πια ένα σώμα και ένα κεφάλι” -κάτι σαν το δικό μας “ενωμένοι σαν μια γροθιά”- ενώ τον Γενάρη του ’37 πραγματοποιήθηκε η 1η Πανεθνική Συνδιάσκεψη, στη Βαλένθια, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από όλη την Ισπανία και το εξωτερικό.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο Trifón Medrano, διακεκριμένο στέλεχος της νεολαίας, που είχε εκλεγεί Οργανωτικός Γραμματέας της και πέθανε μερικές εβδομάδες αργότερα, με τον θάνατό του να προκαλεί αίσθηση την εποχή εκείνη.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν επίσης την Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης διανοούμενοι όπως ο Antonio Machado, που μας δίνει μια εικόνα για το ειδικό βάρος και τη σημασία του γεγονότος.

Η JSU ήταν σημείο αναφοράς για την ενότητα και πολιτικά ταγμένη στην αντιφασιστική πάλη, κατά τη διάρκεια του Επαναστατικού Εμφυλίου Πολέμου. Στην Καταλονία, γεννήθηκε το PSUC, καρπός της ένωσης μεταξύ των οργανώσεων του ΚΚ Ισπανίας και το ΣΚ (PSOE).

Το ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας αφιερώνει την ανάρτησή του στη μνήμη αυτών των νέων που πάλεψαν για να αλλάξουν τον κόσμο, τιμώντας την προσφορά τους και συνεχίζοντας τον αγώνα τους στη σημερινή εποχή.

Με πληροφορίες από το προφίλ του Nuevo Rumbo
του οργάνου του ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: