17ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή: Ψηλά τις σημαίες σύντροφοι – Η ανασυγκρότηση της ΚΝΕ ξεκινά

Το πρώτο Φεστιβάλ στην πορεία ανασυγκρότησης της ΚΝΕ και η πρώτη ομιλία της Αλέκας σε Φεστιβάλ ως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το 17ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή σηματοδοτεί την απαρχή της ανασυγκρότησης της οργάνωσης και κορυφώνεται το Φθινόπωρο του 91′, όταν όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά της αντεπανάστασης. Οι κομμουνιστές όμως κολυμπάνε ενάντια στο ρεύμα και δίνουν τη δική τους απάντηση σε όσους έλεγαν ειρωνικά πως είναι απλώς “παράρτημα της Μόσχας”. Αυτό είναι και το πρώτο Φεστιβάλ στο οποίο μιλάει ως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα. Αναδημοσιεύουμε από το αφιέρωμα του 902.gr.

Τον Αύγουστο του 1991 ξεκίνησε η ανασυγκρότηση της ΚΝΕ.

Ένα μόλις μήνα μετά, η επιτυχία των εκδηλώσεων του 17ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» που έγιναν στις 20 – 22 Σεπτέμβρη 1991 ξανά στο Περιστέρι, έστειλε ελπιδοφόρο μήνυμα, διέψευσε όλους εκείνους που προφήτευαν το τέλος της ΚΝΕ. «Παλεύουμε με τους νέους για τη ζωή που ονειρευόμαστε. Τολμούμε, είμαστε νέοι κομμουνιστές», ήταν το σύνθημα που Φεστιβάλ που είχε τη δική του, σημαντική, συμβολή στην ανασυγκρότηση της Οργάνωσης. Πολλοί ήταν αυτοί, έγραφε ο «Οδηγητής», «που πήραν δύναμη από το Φεστιβάλ και τη δυναμική του για να ξανασυνδέσουν την πορεία τους με το Κόμμα».

Η Οργάνωση με ελάχιστες δυνάμεις επανεκδίδει τον «Οδηγητή», ενώ ο «Ριζοσπάστης» κάνει διαρκώς κάλεσμα εθελοντών για να βοηθήσουν στο στήσιμο του Φεστιβάλ.

Ερασιτεχνικά συγκροτήματα μαζί με την Γιώτα Βέη και την Αθηναϊκή Κομπανία συμβάλλουν στο πρόγραμμα, μαζί με θεατρικές παραστάσεις και με ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο. Το βάρος του Φεστιβάλ πέφτει στην εργαζόμενη νεολαία και στους μαθητές, οι οποίοι σημάδεψαν τη χρονιά που προηγήθηκε με τους μεγάλους αγώνες τους. Εκτός από την εργαζόμενη νεολαία και την Παιδεία, συζήτηση γίνεται και για την Κούβα με τη συμμετοχή της πρέσβειράς της στην Αθήνα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: