«Εκτελεσθείς σήμερον και περίπου 6 πρωϊνήν…» – Ξημερώματα της 15ης του Απρίλη 1949, στις Φυλακές Καλαμίου…

Ο υπεύθυνος της φυλακής ανακοινώνει τα ονόματα 4 πολιτικών κρατουμένων, σημειώνοντας την μεταγωγή τους στα Γιούρα. Θανατοποινίτες εκεί δεν πήγαιναν και γίνεται άμεσα αντιληπτό πως η αντίστροφη μέτρηση μόλις είχε ξεκινήσει

Σαν σήμερα πριν από ακριβώς 70 χρόνια γράφτηκε στο Ιτζεδίν μια από τις πιο μαύρες σελίδες στη νεότερη Ελληνική Ιστορία. Αυτή, της μοναδικής μαζικής εκτέλεσης 4 πολιτικών κρατουμένων του κάτεργου.

Το απόγευμα της 14ης Απριλίου του 1949, ο υπεύθυνος της φυλακής ανακοινώνει τα ονόματα 4 πολιτικών κρατουμένων, σημειώνοντας την μεταγωγή τους στα Γιούρα. Θανατοποινίτες εκεί δεν πήγαιναν και γίνεται άμεσα αντιληπτό πως η αντίστροφη μέτρηση μόλις είχε ξεκινήσει.

Κούρος Δημήτριος, από το Άργος, ετών 33.
Καργιώτης Παναγιώτης, από τη Νεμέα Κορινθίας, ετών 35.
Πρόβος Βλάσης, από το Κιάτο Κορινθίας, ετών 34.
Φρούσιος Ανδρέας, από τη Νεμέα Κορινθίας, ετών 38.

Ξημερώματα της 15ης Απριλίου του 1949 και λίγο πριν ο ήλιος ανατείλει, οδηγούνται βόρεια της φυλακής στον χώρο που σήμερα υπάρχει το νεκροταφείο του Καλαμίου.

Οι εντολές ξεκάθαρες. Οι ριπές θερίζουν.

Και μετά… Σιωπή και κάτι αράδες γραμμένες με πένα σ’ ένα τεράστιο κιτρινισμένο χαρτί βολοδέρνουν ακόμα και σήμερα στον ρου της ιστορίας.

Γιατί στη μνήμη δεν επιτρέπονται εκπτώσεις…

«…Εκτελεσθείς σήμερον και περίπου 6 πρωϊνήν εις το εν Καλαμίω Νεκροταφείον.

Εν Καλαμίω τη 15η Απριλίου 1949…»

Κείμενο και στοιχεία: Ειρήνη Καλαϊτζάκη

Ο σύλλογος απογόνων πολιτικών κρατουμένων στο Ιτζεδίν θα βρει και θα τιμήσει όλους τους Αγωνιστές, αξιοποιώντας όχι μόνο το Αρχείο των φυλακών, αλλά και κάθε ιστορική μαρτυρία και προσωπικές επαφές με συγγενείς και φίλους των πολιτικών κρατουμένων και των οικογενειών τους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: