Ανοίγει ξανά για το κοινό το «Βέλος» του αντιδικτατορικού αγώνα

Από το Αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ ανακοινώνεται ότι από την Πέμπτη 18 Ιούνη 2020 και κατά την διάρκεια παραμονής του στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης (κοντά στο Μέγαρο Μουσικής), το πλοίο θα είναι ανοιχτό για το κοινό τηρώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση διασποράς του COVID-19.

Από το Αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ ανακοινώνεται ότι από την Πέμπτη 18 Ιούνη 2020 και κατά την διάρκεια παραμονής του στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης (κοντά στο Μέγαρο Μουσικής), το πλοίο θα είναι ανοιχτό για το κοινό τηρώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση διασποράς του COVID-19.

Το ωράριο διαμορφώνεται ως εξής:

Τρίτη έως Κυριακή:

10:00-13:00 Ανοιχτό για το κοινό

18:00-21:00 Ανοιχτό για το κοινό 

Κάθε Δευτέρα το πλοίο θα είναι κλειστό για το κοινό.

— Ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών επί του πλοίου είναι 50 άτομα, με απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους.

— Συστήνεται στους επισκέπτες η χρήση ατομικών μέτρων προστασίας (μάσκα – γάντια).

— Η περιήγηση γίνεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου και στον άνω εκθεσιακό χώρο.

— Για την επίσκεψή σας στο πλοίο δεν χρειάζεται τηλεφωνικό ραντεβού ή προκράτηση.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6947159468 και στην ιστοσελίδα του A/T ΒΕΛΟΣ https://velos.hellenicnavy.gr/

Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ  παροπλίστηκε στις 26 του Φλεβάρη 1991. Το 1994 με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού χαρακτηρίστηκε ως «Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα» και ελλιμενίστηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πόρου.

Από τις 6 του Ιούνη 2002 ελλιμενίζεται στο χώρο του «Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης» στο Π. Φάληρο Αττικής.

Το πλοίο, κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη από τον Σεπτέμβρη του 2019 μέχρι και σήμερα, δέχτηκε περίπου 130.000 επισκέπτες από τους οποίους οι 97.000 παιδιά.

Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ  αποτελεί σημαντικό μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας μας. Όταν στις 22-23 του Μάη 1973 καταπνίγηκε εν τη γενέσει του το «κίνημα του ναυτικού» (αφού η χούντα είχε σχετική πληροφόρηση πριν αυτό ξεσπάσει), δυο μέρες μετά, το αντιτορπιλικό «Βέλος εγκατέλειψε τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ στα οποία συμμετείχε, και το πλήρωμά του, αποτελούμενο από τον επικεφαλής αντιπλοίαρχο Νίκο Παππά και 31 μέλη, κατέφυγε στην Ιταλία, όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, Υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση: «Το «Βέλος» κατά έναν τρόπο εκπροσωπεί τις πολλές άλλες αντιδικτατορικές κινήσεις που έδρασαν ενεργά στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Η διατήρησή του ως τέτοιου μνημείου υπογραμμίζει το γεγονός ότι το φασιστικό καθεστώς της χούντας ήταν μισητό και μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου βρισκόταν και το κύριο στήριγμά του. Νομίζουμε ότι ο ρόλος του είναι πολύτιμος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού και ιδιαίτερα του προσωπικού των ΕΔ σε μια εποχή που ο φασισμός και ο ναζισμός φουντώνουν στην Ευρώπη με την ανοχή της ΕΕ και κρατών – μελών της».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: