Άλφρεντ Ντάγκλας: Ο έρωτας και η νέμεσις του Οσκαρ Ουάιλντ

Όμορφος, αριστοκράτης, κακομαθημένος, σπάταλος, αντισυμβατικός,αντιφατικός και όπως θα τον έλεγαν στην αρχαία ελληνική ”κίναιδος” ο Άλφρεντ Ντάγκλας υπήρξε ο αγαπημένος εραστής του Όσκαρ Ουάιλντ και η αιτία της καταστροφής του μεγάλου Ιρλανδού συγγραφέα. Στο τέλος της ζωής του στράφηκε με λύσσα εναντίον των ομοφυλοφίλων ενώ κατηγόρησε τον Ουάιλντ πως τον παρέσυρε στην αμαρτία.

Ο Λόρδος Άλφρεντ Μπρους Ντάγκλας γεννήθηκε το 1870 στην Αγγλία. Γόνος ενός μαρκήσιου είχε την άνεση να σπαταλά από νεαρή ηλικία τεράστια ποσά στο ντύσιμο και στην διασκέδασή του. Είχε την επιθυμία να καταξιωθεί ως ποιητής παρότι οι δυνατότητες του ήταν επιεικώς μέτριες. Εργάστηκε σαν δημοσιογράφος και απέκτησε εμμονή με τον Όσκαρ Ουάιλντ πολύ πριν τον γνωρίσει προσωπικά.

Έχοντας διαβάσει 14 φορές συνεχόμενα το διήγημα ”Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ” ήθελε να τον συναντήσει οπωσδήποτε από κοντά. Η ευκαιρία του δίνεται όταν ο ξάδερφός του Λιονέλ Τζόνσον τον συστήνει το 1891 σε μια κοσμική συνάντηση με τον Ιρλανδό συγγραφέα.

Ο κεραυνοβόλος έρωτας

Η έλξη μεταξύ τους ήταν ακαριαία. Ο Ουάιλντ, αν και παντρεμένος με 2 παιδιά, παρασύρθηκε από την ομορφιά και τον αυθορμητισμό του Άλφρεντ. Ο Ουάιλντ ήταν μαγεμένος από αυτόν:

” Αγαπημένε μου,

Θα ‘θελα να το σκάγαμε μαζί. Κάπου που θα ήταν ζεστά και γεμάτο χρώματα”

Του γράφει λίγους μήνες μετά.. Τα ήθη της εποχής δεν επιτρέπουν δύο άνδρες να συνάπτουν ερωτική σχέση αλλά ο Ουάιλντ έχει χάσει το μυαλό του μέσα στο πάθος που τρέφει για τον νεαρό του σύντροφο.

Του γράφει συνεχώς γράμματα και του αφιερώνει τα έργα. Ο Άλφρεντ φαίνεται να κολακεύεται από το ερωτικό πάθος που εξάπτει στον Ουάιλντ αλλά δεν σταματά τις ατασθαλίες του.

Πίνει και ξοδεύει τεράστια χρηματικά ποσά σε συντροφιές αγοριών του αγοραίου έρωτα. Συχνά στέλνει τους λογαριασμούς στον Ουάιλντ μην μπορώντας να εξασφαλίσει χρήματα από την οικογένεια του, άλλωστε μοιράζονται τις ίδιες ”ιδιαίτερες” συνήθειες και οι δυο τους. Ο Ουάιλντ φαίνεται να παρασύρεται από το νεαρό εραστή του και να μην λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως όφειλε για εκείνη την εποχή.

Σύντομα οι ψίθυροι πληθαίνουν και φτάνουν στα ακατάλληλα αυτιά. Ο πατέρας του Ντάγκλας απειλεί να αποκληρώσει τον γιο του, αν συνεχίσει αυτή την σχέση. Εκείνος του γράφει απλά δύο λέξεις ”Σε μισώ”, δείχνοντάς του πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον Ουάιλντ.. Τουλάχιστον για την ώρα.

Ο άτακτος Άλφρεντ Ντάγκλας

Το ζευγάρι έχει έντονους καυγάδες σχεδόν για τα πάντα. Ο Άλφρεντ σπαταλά χρήματα για διασκέδαση και ντύσιμο σε σημείο που ο συγγραφέας δεν μπορεί να σηκώσει τα οικονομικά βάρη. Δεν λογαριάζει κανέναν και λέει παντού “για την ιδιαίτερη σχέση του” με τον Ουάιλντ. ”Ξεχνά” μέσα στα ρούχα που χαρίζει στους πόρνους εραστές του τα γράμματα αγάπης που του στέλνει ο Ουάιλντ, ο οποίος γρήγορα γίνεται στόχος εκβιασμών από διάφορους αλήτες.

Οι προσπάθειές του να βοηθήσει την καριέρα του αγαπημένου του πέφτουν στο κενό. Όταν του εμπιστεύεται το θεατρικό του έργο ”Σαλώμη” να το μεταφράσει από τα γαλλικά στα αγγλικά, εκείνος γυρίζει πίσω ένα κείμενο αλλοπρόσαλλο. Τα γαλλικά του ήταν κάκιστα και όταν του το επεσήμανε ο Ουάιλντ, εκείνος επέμενε πως η δική του γραφή στα γαλλικά ήταν κακή.

Ο πατέρας του για ακόμα μια φορά προσπαθεί να επέμβει και να διακόψει την σχέση των δύο ανδρών και όταν είδε πως οι απειλές για αποκλήρωση δεν έπιαναν τόπο, έστελνε στο ζευγάρι πικρόχολα γράμματα με φράσεις ”Θα τελειώσει το μικρό σας όνειρο σύντομα” ή ”Ευτυχώς που χώρισα Άλφρεντ την μητέρα σου ώστε να μην φέρουμε στο κόσμο περισσότερα ‘πλάσματα’ σαν εσένα”.

Ο μεγαλύτερος γιος του πεθαίνει κάτω από περίεργες συνθήκες κατά την διάρκεια κυνηγιού και οι φήμες πως πιθανόν και ο πρωτότοκος να είχες τις ίδιες επιθυμίες με τον μικρό δίνουν και παίρνουν στην Αγγλία. Ο πατέρας ξεκινά εκστρατείας δυσφήμησης του Ουάιλντ.

Πετυχαίνει να συλλάβουν τον Όσκαρ Ουάιλντ για σοδομισμό,πράξη που εκείνη την εποχή τιμωρούνταν με φυλάκιση.

Οι δίκες και η φυλάκιση του Όσκαρ Ουάιλντ.

Στα δικαστήρια που ακολούθησαν ο συγγραφέας διασύρθηκε ως ”ένας μεσήλικας που παρέσυρε μικρά ανόητα αγόρια στην ακολασία”. Στο δικαστήριο εμφανίστηκαν τα ερωτικά γράμματα που έστελνε στον Ντάγκλας, ενώ ρωτήθηκε πολλές φορές για το συγγραφικό του έργο, αν υποκινούσε σε ομοφυλοφιλικές πράξεις.

Ο Ουάιλντ έχασε την δίκη και κλείστηκε στην φυλακή, ενώ υποχρεώθηκε να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα μένοντας απένταρος. Καθ’ όλη τη διάρκεια των δικών και της φυλάκισης του, ο Ντάγκλας έλαμπε δια την απουσία του.

Στην φυλακή, το 1895, γράφεται το έργο ”De Profundis” με σκοπό να σταλθεί ως γράμμα στον απόντα Άλφρεντ. Το γράμμα δε φτάνει ποτέ ολόκληρο στα χέρια του, διότι μεσολαβεί ένας πρώην του Ουάιλντ ώστε να τον προστατέψει από τον ”καταστροφέα” του.

Όταν βγαίνει από την φυλακή, η ζωή στην Αγγλία είναι ανυπόφορη. Χρησιμοποιώντας τα χρήματα της γυναίκας του, καταφεύγει στην Ευρώπη, όπου λίγο αργότερα τον ακολουθεί και ο Άλφρεντ.

Το τέλος μιας σχέσης.

Το ζευγάρι για λίγους μήνες ζει μαζί σε Γαλλία και Ιταλία. Οι καυγάδες τους είναι ακόμα πιο έντονοι από πριν. Το 1898, ο πατέρας του Ντάγκλας έχει πεθάνει αφήνοντας ένα εισόδημα στο γιο του, αλλά εκείνος δεν θέλει με τίποτα να το μοιραστεί με τον χρεοκοπημένο Ουάιλντ. Οι δρόμοι του ζευγαριού χωρίζουν για πάντα, ενώ 2 χρόνια αργότερα, ο Ουάιλντ πεθαίνει εξαιτίας ενός μολυσμένου τραύματος που είχε αποκτήσει από τα καταναγκαστικά έργα στην φυλακή.

Κατά την διάρκεια της κηδείας, ο Ντάγκλας έπαιζε το ρόλο του θλιμμένου εραστή, προκαλώντας την οργή των φίλων του Ουάιλντ.

Δύο χρόνια αργότερα παντρεύεται την ποιήτρια Ολίβ Κάστανς, γνωστή για τις αμφισεξουαλικές της σχέσεις στους κύκλους της διανόησης. Λίγα χρόνια μετά, εκείνος ασπάζεται με πάθος τον καθολικισμό και διώχνει από κοντά του την σύζυγο του προσπαθώντας να ”καθαρίσει” από την αμαρτωλή πρότερη ζωή του.

Ένας ομοφυλόφιλος πολέμιος της ομοφυλοφίλιας.

Το 1918 ο Νοέλ Πέμπερτον Μπίλινγκ, μέλος της Βουλής και εκδότης της εφημερίδας ”Ο αυτόκλητος τιμωρός” (προηγούμενη ονομασία της ήταν ”Ο ιμπεριαλιστής”), δημοσιεύει ένα κείμενο ενάντια στην Μόντ Άλλαν, ηθοποιό της εποχής και πρωταγωνίστρια του θεατρικού έργου ”Σαλώμη”, που την κατηγορεί πως στην πραγματικότητα είναι μέλος μιας μυστικής συνωμοτικής γερμανικής οργάνωσης με σκοπό να παρασύρει επιφανή μέλη της αγγλικής κοινωνίας στο λεσβιασμό και στην ομοφυλοφιλία.

Η Άλλαν ενοχλημένη στέλνει τον εκδότη στα δικαστήρια και χάνει την δίκη. Βασικός μάρτυρας υπεράσπισης του Μπίλινγκ ήταν ο πρώην εραστής του Όσκαρ Ουάιλντ, Άλφρεντ Ντάγκλας, ο οποίος κατηγορεί τον θανόντα εραστή του πως τον διέφθειρε και πως όλα του τα έργα είχαν πρόθεση να δημιουργήσουν θετική εικόνα για την ομοφυλοφιλία. Δήλωσε στο δικαστήριο την μεταμέλειά του για την σχέση του και ένιωθε βαθιά θλίψη που ανακατεύτηκε στην μετάφραση του χειρότερου έργου που γράφτηκε ποτέ.

Η ζωή μετά τον Όσκαρ..

Δύο χρόνια μετά το δικαστήριο, εκδίδει μια εφημερίδα με αντισημιτικό περιεχόμενο για περίπου ένα χρόνο. Οι εφημερίδες οι οποίες κατηγορούσαν τους Εβραίους σχεδόν για τα πάντα δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο της εποχής. Εκείνο που του στοίχισε την ελευθερία του ήταν στην πραγματικότητα μια σειρά από άρθρα – λίβελους εναντίον επιφανών μελών της αγγλικής κοινωνίας.  Χάνει τις δίκες την μια πίσω από την άλλη σπαταλώντας όλη την περιουσία του και καταλήγοντας και ο ίδιος στην φυλακή.

Με την γυναίκα του ξανασμίγει για λίγο, όταν και εκείνη πείθεται να ασπαστεί για ένα διάστημα τον καθολικισμό. Χωρίζουν και πάλι μετά από 3 χρόνια.Ο μοναδικός του γιος και κληρονόμος πάσχει από σχιζοειδή διαταραχή και από την εφηβεία μπαινο-βγαίνει στις κλινικές και φεύγει από την ζωή το 1964.

Εκείνος πεθαίνει μόνος, πάμφτωχος και σχεδόν ξεχασμένος από όλους, από εγκεφαλικό το 1945, έχοντας προλάβει ”να κάνει ειρήνη” με τον πρώην εραστή του εντός του και να αποκαταστήσει τις επαφές του με τους παλιούς φίλους εκείνου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: