“Άγια να ‘ναι τα στόματα που μιλάνε από το χωνί για το Κουκουέ…”

Όταν ακούστηκε ο τηλεβόας στις γειτονιές με τα συνθήματα του ΚΚ, μερικές γυναίκες γονάτισαν στο εικόνισμα και προσευχόμενες είπαν: Άγια να ‘ναι τα στόματα που μιλάνε απ’ το χωνί για το Κουκουέ.

Ο Γιώργης Βοντίτσος-Γούσιας, στέλεχος του ΚΚΕ και του ΔΣΕ, γράφει τις αναμνήσεις του για την αποστολή του στην Ελλάδα το 1952, για να καθοδηγήσει τη δουλειά των παράνομων οργανώσεων του κόμματος. Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από την περίοδο του ΕΑΜ και τα χωνιά ξυπνάνε θύμησες στον κόσμο.

Κατορθώσαμε ν’ απλώσουμε δίχτυο παράνομων οργανώσεων σ΄όλη την Ελλάδα, αλλού πιο δυνατό αλλού πιο αδύνατο.

Φτιάξαμε την οργάνωση της ΕΠΟΝ με πανελλαδική κατεύθυνση. Φτιάξαμε οργάνωση γυναικών. Εκδίδαμε τον παράνομο “Ριζοσπάστη”, βγάζαμε προκηρύξεις, γράφαμε συνθήματα στους τοίχους, μιλούσαν οι τηλεβόες. Χαρακτηριστικό για τη μεγάλη πολιτική σημασία που είχε η χρησιμοποίηση του τηλεβόα, του πιο αγαπημένο μέσου προπαγάνδας του λαού μας είναι και το παρακάτω: Όταν ακούστηκε ο τηλεβόας στις γειτονιές με τα συνθήματα του ΚΚ, μερικές γυναίκες γονάτισαν στο εικόνισμα και προσευχόμενες είπαν: Άγια να ‘ναι τα στόματα που μιλάνε απ’ το χωνί για το Κουκουέ.

(Οι αιτίες για τις ήττες, τη διάσπαση του ΚΚΕ και της ελληνικής Αριστεράς, Β’ Τόμος, σ. 83, εκδόσεις ΕΚΚΕ 2019)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: