80 χρόνια από τη δολοφονία των μελών του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ από τους Βούλγαρους φασίστες καταχτητές – Σελίδες απ’ την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ

Οι πρώτες σελίδες της ένοπλης πάλης του λαού μας στη Βόρεια Ελλάδα, εναντίον του χιτλερικού φασισμού, γράφονται από την πρωτοπόρα δράση του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Μακεδονικό Γραφείο).

Στις 10 του Οκτώβρη 2021 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα δολοφονημένα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου (6 Οκτώβρη του 1941), που  διοργάνωσαν η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ και το παράρτημα Σερρών της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Λίγες μέρες νωρίτερα θρασύδειλα φασιστοειδή είχαν προκαλέσει σοβαρές φθορές στο μνημείο που έχει στηθεί στην Παλαιοκώμη Σερρών.

Σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και φόρτισης λόγω των ζημιών, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο που έχει στηθεί το μνημείο, η πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Φιλιώ Σαραντίδου, παρουσίασε το ιστορικό της δράσης των μελών του Μακεδονικού Γραφείου, την προσπάθειά τους να οργανώσουν την αντίσταση του λαού κατά του κατοχικού στρατού πολύ πρώιμα σε  σχέση με άλλες περιοχές, τον παράνομο τύπο που εξέδιδαν, τον τρόπο που προδόθηκαν και δολοφονήθηκαν. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο Ροδολίβος, στον κινηματογράφο του χωριού, όπου ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την κεντρική πολιτική ομιλία σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Τιμάμε σήμερα τους εκτελεσμένους ήρωες του Μακεδονικού Γραφείου, όλο τους αγωνιστές που δώσανε τη ζωή τους στη μάχη κατά του φασισμού, αυτούς που δώσαν τα πάντα για να ξημερώσει μια άλλη ζωή χωρίς βαρβαρότητα πόλεμο και εκμετάλλευση. Η παρουσία μας εδώ είναι η μεγαλύτερη μαρτυρία πως οι αγώνες τους δεν πήγαν χαμένοι, πως η σπορά έπιασε και δυναμώνει και φουντώνει, πως θα ξημερώσει ένας κόσμος όπως τον ονειρευτήκαν γι αυτό θα τα δώσουμε όλα.

Δίνουμε συνέχεια στη θυσία και τον αγώνα τους μαζικά με το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης της ΚΕ. Πανέτοιμοι να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα της εποχής μας, καλούμε κάθε τίμιο αγωνιστή κάθε λαϊκό άνθρωπο να βρεθούμε δίπλα στους αγώνες που έρχονται να συζητήσουμε να σπάσουμε το φόβο και τη μοιρολατρία. Απλώνουμε το χέρι για τη μεγάλη ανάταση του λαού, το ΚΚΕ έχει την πείρα έχει τη στρατηγική, έχει η δύναμη για το νέο εφαλτήριο.

Ζήτω τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, ζήτω οι κομμουνιστές και αγωνιστές εκτελεσμένοι και πεσόντες στη μεγάλη ηρωική εξέγερση του 1941».

Ο Δ. Παπατολίδης αναφέρθηκε επίσης στην επανεμφάνιση φασιστικών ομάδων, αναφέροντας: «Είναι καθαρό πως μόνο ο λαός μπορεί να ξεμπερδέψει με τους φασίστες και τη δράση τους, απομονώνοντας τους, πως το σύστημα που κατά περιόδους αναγκάζεται να τους μαζέψει, θα τους χρησιμοποιεί ανάλογα είτε σαν βολικούς στημένους αντίπαλους, είτε σαν μαχητική αντιδραστική εφεδρεία κατά του ίδιου του λαού. Κάθε εργαζόμενος, νέος, δεν φτάνει απλά να απορρίψει την εγκληματική δράση των φασιστών, αλλά και τις θεωρίες που νομιμοποιούν αυτή τη δράση, πολύ περισσότερο το σύστημα που γεννά και θρέφει τέτοια φαινόμενα». Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία (πηγή: 902.gr):

«Σελίδες απ’ την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ». Η στήλη παρουσιάζει πτυχές από γνωστά και λιγότερο γνωστά γεγονότα, φιλοξενεί αναμνήσεις αγωνιστών και καταγράφει μικρές και μεγάλες στιγμές, που χαράχτηκαν με αγώνες και αίμα στις χρυσές σελίδες της Εθνικής μας Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Σελίδες απ’ την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ: Δείτε τις όλες εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: