Υγειονομική βόμβα το ΝΑΤΟ – Περιορίζει αλλά δεν ακυρώνει προς το παρόν την άσκηση Defender Europe 20

Eίναι χαρακτηριστικό με πόσο ζήλο προσπαθούν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο διεξαγωγής έστω και μιας τροποποιημένης εκδοχής της άσκησης.

Δεν μπαίνει σε καραντίνα ο ιμπεριαλισμός ούτε με πανδημία, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Μπορεί να έχουν ακυρωθεί ήδη μια σειρά στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, ωστόσο η μεγαλύτερη εξ αυτών, με τίτλο Defender Europe 20, προς το παρόν απλά θα πραγματοποιηθεί σε μικρότερη κλίμακα. Αρχικά περίπου 20.000 Αμερικανοί στρατιώτες επρόκειτο να συμμετάσχουν στην άσκηση τον Απρίλη και το Μάη, μαζί με δυνάμεις από 18 συνολικά χώρες, σε αυτό θα επρόκειτο να γίνει η μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη εδώ και 25 χρόνια. Στόχος προφανώς η επίδειξη δύναμης της ευρωατλαντικής συμμαχίας ενάντια πρωτίστως στη Ρωσία και εμμέσως στην Κίνα.

Ο φόβος της επιδημίας ανάγκασε τις ΗΠΑ να ανακοινώσουν πως θα περικόψουν τη συμμετοχή τους, αφού από τις 13 Μαρτίου έχει σταματήσει την αποστολή δυνάμεων, ενώ αναμένεται και μεγάλο μέρος των 6000 στρατιωτών που ήδη βρίσκονται στην Ευρώπη να επιστρέψουν. Στην απόφαση συνέτεινε το γεγονός ότι ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων επί ευρωπαϊκού εδάφους, Κρίστοφερ Κόβελι και αρκετά ακόμα μέλη του προσωπικού, βρίσκονται σε καραντίνα μετά από επαφή με κρούσμα κορονοϊού. Ρητά ωστόσο η ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων μιλά για “μείωση” κι όχι για ακύρωση της συγκεκριμένης άσκησης και κάνει λόγω για αμερικανικές μονάδες που ήδη βρίσκονται στην Ευρώπη και θα συμμετάσχουν σε εκπαιδεύσεις μαζί με τους Ευρωπαίους στα πλαίσια “μιας τροποποιημένης άσκησης Allied Spirit”.

Ενδεχομένως μια επιδείνωση της πανδημίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη να οδηγήσει τελικά σε ματαίωση όλων των ασκήσεων το προσεχές διάστημα, ωστόσο είναι χαρακτηριστικό με πόσο ζήλο προσπαθούν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο διεξαγωγής έστω και μιας τροποποιημένης εκδοχής της άσκησης. Είναι βέβαια ότι ακόμα και μια προσωρινή αναγκαστική ανάπαυλα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας θα συνοδευτεί από νέα φιλοπόλεμη ορμή την επόμενη μέρα, κι οφείλει να βρει τους λαούς απέναντι.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: