Υγεία μόνο για Έλληνες και το κεφάλαιο

Μπορεί η ΧΑ να μην είναι πια στη βουλή, αλλά η σπορά της δεν πήγε χαμένη και ανθίζει στην ακροδεξιά πολυκατοικία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αν κάποιοι θεωρούσατε «παραφωνία» στη μεγάλη ευρωπαϊκή φιλελεύθερη παράταξη τον Κυρανάκη που ήθελε αν αποκλείσει μη Ελληνόπουλα αλλά και παιδιά ρομά ανεξαρτήτως υποηκοότητας, έρχεται ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας να αποδείξει πως το χαρτί του αποκλεισμού και της ξενοφοβίας είναι απόλυτα συνειδητό κομμάτι της στρατηγικής της κυβέρνησης. Μπορεί η ΧΑ να μην είναι πια στη βουλή, αλλά η σπορά της δεν πήγε χαμένη και ανθίζει στην ακροδεξιά πολυκατοικία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Απευθυνόμενος στα πιο καθυστερημένα και ακροδεξιά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας, ο Κικίλιας ανακοίνωσε χθες βαρύγδουπα πως «Ούτε ένα ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων χαμένο. Δεν θα πληρώνουν πλέον οι Έλληνες φορολογούμενοι τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους».

Οι επισκέπτες της χώρας μας θα διακρίνονται στο εξής σε τρεις κατηγορίες. Οι πιο «τυχεροί», από χώρες τις ΕΕ που διαθέτουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας ή πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης, θα λαμβάνουν κανονικά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στη συνέχεια οι δαπάνες θα πρέπει να αποστέλλονται από τις αρμόδιες δομές υγείας στον ΕΟΠΥΥ που με τη σειρά του θα ζητά να καλυφθεί η δαπάνη από τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία των επισκεπτών που έκαναν χρήση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται όσοι κάτοικοι της ΕΕ δεν έφεραν μαζί τους την κάρτα, που καλούνται να βγάλουν από την τσέπη τους την ιατρική δαπάνη και όλα τα συμπαρομαρτούντα έξοδα και μετά να ζητήσουν στην πατρίδα τους αποζημίωση από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Τέλος, αν οι επισκέπτες προέρχονται από τρίτες χώρες απλά «ατύχησαν», διότι καλούνται να πληρώσουν εξολοκλήρου το ποσό, χωρίς να μπορούν να αποζημιωθούν έστω και μερικώς σε αυτό. Οι τουρίστες δηλαδή είναι καλοί όταν μας τα ακουμπάνε, αλλά ας πρόσεχαν να μην αρρωστήσουν και πάθουν ατύχημα, ή – εν προκειμένω για τους Ευρωπαίους – ας προνοούσαν να φέρουν την κάρτα τους. Θαυμάζει κανείς τις ιδέες του υπουργού υγείας, που συνάδουν άλλωστε με τον όρο του Ιπποκράτη που έχει δώσει κι ο ίδιος ως γιατρός, και το ανθρωπιστικό ιδεώδες, μακριά από μια λογιστική προσέγγιση της υγείας.

Αν και προς το παρόν δε φαίνεται να αλλάζει κάτι δραματικά για Έλληνες πολίτες ή ομογενείς ή αλλοδαπούς με νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα μας, είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι με αυτές τις λογικές ανοίγει η κερκόπορτα για παραπέρα περιορισμό των δικαιωμάτων πρόσβασης αλλοδαπών μόνιμων κατοίκων Ελλάδας στις υπηρεσίες υγείας. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα, ένα από τα πρώτα μέτρα της ΝΔ ήταν η κατάργηση της διευκόλυνσης απόδοσης ΑΜΚΑ σε μετανάστες και αιτούντες ασύλου, που υποκριτικά είχε ψηφίσει λίγο πριν αφήσει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά μήπως και οι κατηγορία “Έλληνες” παραείναι ευρεία για να την πληρώνουν οι άριστοι και οι νοικοκυραίοι; Πέρα από τους βδελυρούς ρομά, μην ξεχνάμε ότι περιλαμβάνει τους κάθε λογής φτωχούς, τους ανέργους, τους τεμπέληδες που δε δουλεύουν και ζουν με τα επιδόματα, όλους αυτούς που χαλάνε το αφήγημα της αριστείας και της ατομικής ευτυχίας του καθενός.

Η στενοχώρια του υπουργού υγείας για τα λεφτά του φορολογούμενου περιορίζεται δραματικά πάντως, όταν αυτά διοχετεύονται στα απειράριθμα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και άλλες συναφείς δομές, όπου εκτός από την έμμεση συνδρομή του ασφαλισμένου μέσω των εισφορών του, καταθέτουν και απευθείας ζεστό χρήμα σε αυτά μέσω της προβλεπόμενης συμμετοχής. Αλλά αν δεν είναι καθήκον του υπουργού υγείας η προάσπιση της υγειούς επιχειρηματικότητας, τίνος θα μπορούσε να είναι περισσότερο;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: