Yesterday I win- Εχθές νίκησα!

Για τον J. , που νιώθει ότι νίκησε γιατί όντως νίκησε, για όλους αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους που βρέθηκαν ξυλοκοπημένοι, αβοήθητοι και κάποιοι κατέληξαν στα τραύματά τους χωρίς να υπάρχουν ούτε σαν νούμερο θανάτου.

Αυτός είναι ο J. Είναι θύμα του πογκρόμ Χρυσαυγιτών της πλατείας Αττικής. Του έσπασαν τα μπροστινά δόντια και το χτύπημα, πιθανόν από σιδερογροθιά, έχει προκαλέσει πρόβλημα όρασης στο ένα από τα δύο μάτια. Την επόμενη της καταδικαστικής απόφασης της Χ.Α. μου φώναζε από το απέναντι πεζοδρόμιο ” YESTERDAY I WIN”.

Κάναμε ένα βιντεάκι στο οποίο με τα γρήγορα αγγλικά του λέει πως χθες *σημ.εδώ εννοεί τις 7/10 ήταν η μέρα της χαράς του και πως περίμενε 5 χρόνια να δει την Χρυσή Αυγή έτσι. Στο τέλος ευχαριστεί και λέει thank u Greece. Για τους λόγους του. Γιατί αυτός έτσι νιώθει.

Στην αρχή του βίντεο ο ίδιος έλεγε το ονοματεπώνυμο του. Το σκέφτηκα πολύ και το έκοψα καταχρηστικά επειδή εγώ φοβάμαι για εκείνον και όχι εκείνος για τον εαυτό του.
Θέλω να πω, πως ξέρω πως ο φασισμός δεν τελειώνει με δίκες, το ξέρουμε, δε θα το μάθουμε τώρα. Η δίκη της Χ.Α. έχει πολλές ιστορίες μέσα. Για τα θύματα, για τους νεκρούς, για τους κυνηγεμένους, το αποτέλεσμα αυτής της δίκης είναι μέρα λύτρωσης.
Για αυτούς πρωτίστως χαιρόμαστε. Και για τους μετανάστες στους δρόμους η έναρξη της δίκης άλλαξε πολλά στην ελευθερία την οποία ένιωθαν τα καθάρματα που θέριζαν τις πλατείες μας. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους που στήριξαν αυτή τη δική τόσα χρόνια και που το έργο τους δε περιορίζεται φυσικά στους θεσμούς. Πάει πολύ πέρα από αυτό.
Τέλος, να σημειώσω πως ο J. λίγες μέρες μετά τον ξυλοδαρμό του, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ζήτησε βοήθεια και να καταγράφει το συμβάν σε ένα αστυνομικό τμήμα. Οι αστυνομικοί τον έδιωξαν και δεν κατέγραψαν τίποτα.
Για τον J. Για όλους αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους που βρέθηκαν ξυλοκοπημένοι, αβοήθητοι και κάποιοι κατέληξαν στα τραύματά τους χωρίς να υπάρχουν ούτε σαν νούμερο θανάτου.

Αυτός είναι ο J. Είναι θύμα του πογκρόμ Χρυσαυγιτών της πλατείας Αττικής. Του έσπασαν τα μπροστινά δόντια και το χτύπημα, πιθανόν από σιδερογροθιά, έχει προκαλέσει πρόβλημα όρασης στο ένα από τα δύο μάτια. Την επόμενη της καταδικαστικής απόφασης της Χ.Α. μου φώναζε από το απέναντι πεζοδρόμιο " YESTERDAY I WIN". Κάναμε ένα βιντεάκι στο οποίο με τα γρήγορα αγγλικά του λέει πως χθες *σημ.εδώ εννοεί τις 7/10 ήταν η μέρα της χαράς του και πως περίμενε 5 χρόνια να δει την Χρυσή Αυγή έτσι. Στο τέλος ευχαριστεί και λέει thank u Greece. Για τους λόγους του. Γιατί αυτός έτσι νιώθει. Στην αρχή του βίντεο ο ίδιος έλεγε το ονοματεπώνυμο του. Το σκέφτηκα πολύ και το έκοψα καταχρηστικά επειδή εγώ φοβάμαι για εκείνον και όχι εκείνος για τον εαυτό του. Θέλω να πω, πως ξέρω πως ο φασισμός δεν τελειώνει με δίκες, το ξέρουμε, δε θα το μάθουμε τώρα. Η δίκη της Χ.Α. έχει πολλές ιστορίες μέσα. Για τα θύματα, για τους νεκρούς, για τους κυνηγεμένους, το αποτέλεσμα αυτής της δίκης είναι μέρα λύτρωσης. Για αυτούς πρωτίστως χαιρόμαστε. Και για τους μετανάστες στους δρόμους η έναρξη της δίκης άλλαξε πολλά στην ελευθερία την οποία ένιωθαν τα καθάρματα που θέριζαν τις πλατείες μας. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους που στήριξαν αυτή τη δική τόσα χρόνια και που το έργο τους δε περιορίζεται φυσικά στους θεσμούς. Πάει πολύ πέρα από αυτό. Τέλος, να σημειώσω πως ο J. λίγες μέρες μετά τον ξυλοδαρμό του, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ζήτησε βοήθεια και να καταγράφει το συμβάν σε ένα αστυνομικό τμήμα. Οι αστυνομικοί τον έδιωξαν και δεν κατέγραψαν τίποτα. Σήμερα και για τον J. Για όλους αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους που βρέθηκαν ξυλοκοπημένοι, αβοήθητοι και κάποιοι κατέληξαν στα τραύματά τους χωρίς να υπάρχουν ούτε σαν νούμερο θανάτου.

Gepostet von Βάλια Τσιριγώτη am Dienstag, 13. Oktober 2020

*Ευχαριστούμε τη Βάλια Τσιριγώτη για το κείμενο και το στιγμιότυπο, που μοιράστηκε μαζί μας!

**Το σκίτσο είναι του Δημήτρη Γεωργοπάλη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: