Τριτοκοσμικός καπιταλισμός – Η πρωτεύουσα στο έλεος της κακοκαιρίας

Οι άσχημες πόλεις βουλιάζουν άσχημα! Το κράτος δείχνει πως το μόνο πράγμα που είναι ικανό να προστατέψει είναι οι πλούσιοι και η εξουσία τους…

Πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια, πλημμύρισαν σχολικές εγκαταστάσεις και μεγάλες λεωφόροι, διακόπηκαν δρομολόγια του ΗΣΑΠ, διακόπηκε η παροχή ρεύματος κατά τόπους, προς στιγμήν το τηλεφωνικό δίκτυο και η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μια δυνατή φθινοπωρινή μπόρα ξεγύμνωσε το επιτελικό κράτος και το άφησε σαν δέντρο τον χειμώνα χωρίς τα φύλλα του.

Ο κόσμος έμεινε στο έλεος της κακοκαιρίας και η μόνη κίνηση που έκανε η αρχή προστασίας του πολίτη ήταν η αποστολή μηνύματος από το 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα. Αλλά ο διαπεραστικός ήχος της ειδοποίησης φαίνεται απλώς να παραπέμπει συνειρμικά στην περιβόητη ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη να προστατεύσει τον εαυτό του.

Ακολουθούν ενδεικτικά μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα που παραπέμπουν στον τριτοκοσμικό καπιταλισμό της εποχής μας.

Στη Λιοσίων δεν πλημμύρισε μόνο η λεωφόρος αλλά και τα αστικά λεωφορεία!

Στη Γεωπονική Σχολή στην Ιερά Οδό, οι φοιτητές αναρωτιούνταν πως θα περάσουν το ποτάμι για να φτάσουν στην έξοδο και κάποιοι σκαρφάλωσαν απεγνωσμένοι στα κάγκελα για να το καταφέρουν.

Παρόμοια τραγική εικόνα παρουσίαζε και η Σχολή Καλών Τεχνών, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις.

Ούτε αυτοί που ήταν μες στα πανεπιστημιακά κτίρια όμως δεν είχαν ακριβώς προστασία.

Αν τελικά αυτό το κράτος είναι αποτελεσματικό μόνο ως μηχανισμός καταστολής και προστασίας της εξουσίας, ποια ακριβώς είναι η αξία του για τους εργαζόμενους και τον απλό λαό; Ρητορικό το ερώτημα..

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: