“Το μεγαλύτερο ράπισμα που δέχτηκε ποτέ εισαγγελική αξιοπιστία μέσα από δικαστήριο της έδρας” – Αντιδράσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ για τη σημερινή διαδικασία

“Δεν μένει καμία αμφιβολία για την εμμονή της εισαγγελικής πρότασης στην αθώωση και στην ευμενή συμπεριφορά προς τους κατηγορούμενους” σημείωσε ο Κώστας Παπαδάκης, ενώ ο Θ. Καμπαγιάννης τόνισε πως “Το δικαστήριο χρειάστηκε σήμερα να αποκρούσει την επιχείρηση παραπλάνησής του από την χτεσινή εισαγγελική πρόταση, που συσκότισε και διέστρεψε κρίσιμο αποδεικτικό υλικό”.

Τα όσα διεμήφθησαν σήμερα στη δίκη της ΧΑ, όπου η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ουσιαστικά “άδειασε” την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου, που “ξέχασε” το βεβαρυμένο παρελθόν πολλών από τους καταδικασθέντες, με την ίδια να επιμένει πάντως πως όλοι πρέπει να πάρουν αναστολή, σχολίασαν οι συνήγοροι των Αιγύπτιων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης.

Ο Κώστας Παπαδάκης, ανέφερε πως η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη «κάλεσε μετά από αυτό την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της και η εισαγγελέας απροκάλυπτα, θυμίζοντας ένα παλαιότερο εισαγγελικό φθέγμα “για όσα ξέχασα, ένοχοι”, αυτή τη φορά είπε “και για όλους αυτούς που έχουν καταδικαστικές αποφάσεις προτείνω να δοθούν αναστολές”». «Δεν μένει καμία αμφιβολία», τόνισε «για την εμμονή της εισαγγελικής πρότασης στην αθώωση και στην ευμενή συμπεριφορά προς τους κατηγορούμενους, όσο και αν η σημερινή διαδικασία είναι το μεγαλύτερο ράπισμα που δέχτηκε ποτέ εισαγγελική αξιοπιστία μέσα από δικαστήριο της έδρας».

Επιπλέον, στη σημερινή συνεδρίαση, η πρόεδρος έθεσε το ζήτημα «της ορθότητας της εισαγγελικής πρότασης για το αν οι κατηγορούμενοι έχουν παραβιάσει ή όχι περιοριστικούς όρους», όπως σημείωσε ο συνήγορος πολιτικής υπεράσπισης. Η εισαγγελέας χθες στην αγόρευση της υποστήριξε ότι κανένας κατηγορούμενος δεν έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους. «Είχαμε επισημάνει σε δηλώσεις μας από χθες, πέρα από τις καταδίκες όσων προανέφερα, ότι ο κατηγορούμενος Λαγός είχε παραβιάσει περιοριστικό όρο διαμονής στο σπίτι του και γι’ αυτόν το λόγο είχε επαναπροφυλακιστεί στην προδικασία και μάλιστα με συμμετοχή του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας στις σχετικές συνθέσεις που εξέδωσαν τα βουλεύματα, λόγος για τον οποίο η πρόεδρος χθες του απηύθυνε το λόγο “εάν έχει να συμπληρώσει κάτι”, γνωρίζοντας τη συμμετοχή του, αλλά εκείνος προτίμησε να σιωπήσει άλλη μια φορά για να καλύψει την κ. Οικονόμου» πρόσθεσε ο δικηγόρος.

«Σήμερα η πρόεδρος ζήτησε να διακοπεί η δίκη προκειμένου με την μέριμνα της εισαγγελίας να προσκομιστούν μέχρι αύριο στις 11 στη δικογραφία όλα τα βουλεύματα που αφορούν τους περιοριστικούς όρους του Λαγού και τις προφυλακίσεις του στην προδικασία και βεβαίως θα προσκομιστούν και αυτά τα βουλεύματα» επεσήμανε ο συνήγορος, ο οποίος επίσης ανέφερε ότι «η υπεράσπιση του Λαγού προσπάθησε να παραπλανήσει το δικαστήριο, εμφανίζοντας το τελευταίο βούλευμα του 2019, που εκδόθηκε μετά την εκλογή του ως ευρωβουλευτή και του επιτρέπει να πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να δημιουργήσει την παραπλανημένη εντύπωση ότι το βούλευμα αυτό δέχεται ότι δεν υπήρξε εκ μέρους του παραβίαση περιοριστικών όρων».  Ωστόσο, το εν λόγω βούλευμα, «αφορά το χρονικό διάστημα μετά τη δεύτερη αποφυλάκιση του Λαγού, γιατί ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη προφυλάκιση υπήρξε παραβίαση περιοριστικών όρων, γι’ αυτό και διατάχθηκε εκ νέου η προφυλάκιση».

Ο Κώστας Παπαδάκης υπογράμμισε επίσης πως «το δικαστήριο δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί αμάσητα τα ατεκμηρίωτα και στρεβλά εισαγγελικά επιχειρήματα και να δώσει συγχωροχάρτια και αναστολές σε όλους όσους καταδίκασε», προσθέτοντας πως«οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δικαιωνόμαστε άλλη μια φορά, τόσο για την επικινδυνότητα των δραστών που προκύπτει από προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις, όσο και για την πεποίθησή μας ότι η εισαγγελέας λειτουργεί αποκάλυπτα ως συνήγορος υπεράσπισης των ναζί κατηγορουμένων».

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Καμπαγιάννης δήλωσε τα εξής για το ίδιο ζήτημα:

Οι μεγάλες ποινικές δίκες, όπως αυτή που το τέλος της ζούμε αυτές τις μέρες, θυμίζουν μεγάλες θεατρικές παραστάσεις: κοινωνικοί συσχετισμοί, πολιτικές αντιθέσεις, ταξικές ή ακόμα και ενδοκρατικές συγκρούσεις, συμπυκνώνονται στην αίθουσα ενός δικαστηρίου με σκοπό την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης που διασαλεύθηκε από το έγκλημα, πάντοτε μέσα στα πλαίσια της υφιστάμενης κυριαρχίας.
Στο σχήμα της τριχορδίας των θεσμών που αποδίδουν δικαιοσύνη, όπως το περιγράφει ο Μαγκάκης στην ιστορική μελέτη του “Ο Συνήγορος”, ο εισαγγελέας εκφράζει την κατηγορία (θέση) έστω και αν στο ελληνικό δικαιϊκό σύστημα έχει υποχρέωση αντικειμενικότητας, ο συνήγορος υπεράσπισης παλεύει για την αθωότητα του κατηγορουμένου (αντίθεση) και το δικαστήριο λύει τη σύγκρουση με την δικαστική κρίση (σύνθεση).
Το “δράμα” της δίκης της Χρυσής Αυγής δεν προκύπτει μόνο από το τεράστιο πολιτικό της διακύβευμα. Πηγάζει από την διαταραχή που έχει προκαλέσει στην όλη διαδικασία η ποινικοποίηση μιας οργάνωσης με ιδιαίτερους δεσμούς με μηχανισμούς του κράτους (το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από τις οργανώσεις της ένοπλης αντικρατικής βίας). Η διαταραχή αυτή έχει αλλάξει τους όρους της δίκης με τρόπο ασυνήθιστο και ασυμβίβαστο προς τις συνήθεις δημοσιογραφικές κοινοτυπίες: η εισαγγελέας, αντί να είναι “καταπέλτης”, έχει συνταχτεί ανοιχτά με τους κατηγορούμενους Χρυσαυγίτες, Ο ρόλος της εκπροσώπησης της κατηγορίας έχει περάσει στα θύματα και την εκπροσώπησή τους (πολιτική αγωγή). Η υπεράσπιση ταυτίζεται πλέον ανοιχτά με την εισαγγελία, πράγμα απολύτως παράδοξο για δίκες του άρθρου 187 και 187Α και αντίθετο με τον οποιοδήποτε “αντισυστημισμό”. Το δικαστήριο χρειάστηκε σήμερα να αποκρούσει την επιχείρηση παραπλάνησής του από την χτεσινή εισαγγελική πρόταση, που συσκότισε και διέστρεψε κρίσιμο αποδεικτικό υλικό.
Οι αντιθέσεις αυτές συμβολοποιούνται σε πρόσωπα. Τα πρόσωπα δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα των θεσμών που υπηρετούν. Αλλά ο ιστορικός υλισμός θα ήταν πολύ φτωχός, αν δεν μπορούσε να εντάξει σε μια υλιστική ανάλυση των θεσμών τον ρόλο που παίζει το κάθε άτομο στην ιστορία.
Σήμερα βιώσαμε μια μεγάλη στιγμή αυτού του δικαστικού δράματος. Οι ιδιαίτερες προσωπικότητες που συμμετέχουν σε αυτό δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά, αυτή που κάνει κάθε μεγάλο γεγονός ιστορικά “ανέκδοτο”.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: