«Το Φεστιβάλ είναι καθρέφτης της οργάνωσης και του κόσμου που θέλουμε να χτίσουμε» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

«Το μέλλον δεν μπορεί να το απαγορεύσει κανείς και αυτό είναι ο σοσιαλισμός» – Τα βασικά σημεία των ομιλιών Δ. Κουτσούμπα και Ν. Αμπατιέλου, στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή

Αδιαχώρητο επικρατεί απόψε στο χώρο της κεντρική εξέδρας του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, όπου ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η μεγάλη  πολιτική συγκέντρωση στην οποία μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και απηύθυνε χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος.

Ο Γραμματέας της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος στάθηκε στη μεταμόρφωση του πάρκου με τη συλλογική δουλειά των συντρόφων και τα θετικά σχόλια των γειτόνων που λένε πως έτσι πρέπει να είναι όλες τις μέρες το πάρκο,  και στη φράση μιας γειτόνισσας που σχολίαζε με θαυμασμό «ξοδεύετε τόσες ώρες για να το στήσετε και αφήνετε πίσω τόσες δουλειές…» απάντησε ότι αυτό ακριβώς είναι το μυστικό του φεστιβάλ, η αυταπάρνηση.

Έκανε αναφορά στην απεργία της Τρίτης, στο μήνυμα που δίνει στην κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τη συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ.

Στάθηκε στην παρουσία των διεθνών αποστολών που κάνουν πράξη το σύνθημα προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε, καθώς και στον αντικομμουνισμό της ΕΕ που δεν ανέχεται πια ούτε τα μνημεία της αντιφασιστικής νίκης γιατί την φοβίζει η επαναστατική προοπτική, τονίζοντας ότι το μέλλον δεν μπορεί να το απαγορεύσει κανείς και αυτό είναι ο σοσιαλισμός.

Ο Νίκος Αμπατιέλος είπε επίσης ότι ο αντίπαλος ποντάρει στην χρονική απόσταση από τις μεγάλες ιστορικές στιγμές του κινήματος, και στην επίδραση της αντεπανάστασης και ότι είναι στο χέρι μας να τους βγάλουμε λάθος, να τους δείξουμε πως ποντάρουν σε λάθος άλογο. Αυτό που φοβούνται, τόνισε, είναι η νεολαία, η άνοδος του κινήματος και αυτό που περιγράφει το σύνθημα του Φεστιβάλ και ο στίχος του Χικμέτ: Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας…«θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα…», τον Σοσιαλισμό!

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως το Φεστιβάλ έχει γερά πολιτικά θεμέλια, πολλοί προσπάθησαν μάταια να το αντιγράψουν, άλλοι τα παράτησαν και άλλοι προσπαθούν ακόμα.

Έκανε αναφορά σε όσους ήταν παιδιά στα πρώτα φεστιβάλ και τώρα είναι αυτοί που τα στήνουν, υπογραμμίζοντας πως κάθε γενιά κάνει πιο δική της υπόθεση το φεστιβάλ. Ενώ ειδική αναφορά έκανε σε όσους πέρασαν 45 χρόνια από το σανίδι του και στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Δανείστηκε το στίχο του Μαγιακόφσκι: κρατάμε στη γροθιά μας τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος και έκανε μια σφαιρική και ολοκληρωμένη πολιτική ομιλία κι ανάλυση για την πολιτική κατάσταση.

Ξεχωρίζουμε μεταξύ άλλων την αναφορά στα κάλπικα διλήμματα και τις ντεμέκ συγκρούσεις μεταξύ των δύο πόλων του δικομματισμού και της ανάπτυξης για την οποία μιλάνε, κάνοντας αναφορά και στην οικολογική καταστροφή στις Σκουριές

Έκανε αναφορά στην αρνητική πείρα από τη συμμετοχή των κομμουνιστών σε αστικές κυβερνήσεις, και την αρνητική πείρα από τη συμμετοχή του ΚΚΕ δύο φορές στην ιστορία του, το ‘44 και το ’89, και στη Σκύλλα του αστισμού και τη Χάρυβδη του ρεφορμισμού από την οποία πέρασε το ΚΚΕ το ’91.

Δεν συνδέουμε, είπε, την ταξική πάλη με την αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε την υποκαθιστούμε με επαναστατικά χάπενινγκ και στιγμιότυπα

Το ΚΚΕ νιώθει περήφανο γιατί διαλάλησε από το Ριζοσπάστη την ελπίδα που βρίσκεται στην πάλη των λαών, όταν έπεφτε η κόκκινη σημαία από το Κρεμλίνο.

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας συνεχίζουμε να πολεμάμε και να τραγουδάμε.

Η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση έκλεισε με το πλήθος των συγκεντρωμένων  να τραγουδάει τη «Διεθνή» κάτω από τα κόκκινα λάβαρα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Δείτε το βίντεο:

Το πρόγραμμα στην κεντρική εξέδρα συνεχίζεται με την μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, που θα παρουσιάσουν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: