Τιμωρία κομμουνιστή φαντάρου επειδή μίλησε σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο!

Ο φαντάρος Αιμίλιος Κακλαμάνος τιμωρήθηκε από τη μονάδα του για τη συμμετοχή του και τη δημόσια παρέμβασή του στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΚΚΕ στο Σύνταγμα τον περασμένο Φλεβάρη.

Πιθανότατα πολλοί αναγνώστες θα θυμούνται το πρόσφατο αντι-ιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Σύνταγμα και τη συγκινητική παρέμβαση ενός στρατευμένου νέου, με αιχμή το σύνθημα: οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά. Μια παρέμβαση που τόνιζε μεταξύ άλλων το αίτημα να μην εμπλακεί η χώρα σε πόλεμο, να φύγουν οι Νατοϊκές βάσεις και σημείωνε πως “δε νιώθουμε καμία ασφάλεια όταν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ “νίπτουν τας χείρας των” για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο” που είναι εξαιρετικά επίκαιρη τοποθέτηση στη σημερινή συγκυρία.

Σήμερα έγινε γνωστό πως ο συγκεκριμένος φαντάρος (Αιμίλιος Κακλαμάνος) τιμωρήθηκε από τη μονάδα του για τη συμμετοχή του και τη δημόσια παρέμβασή του στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο του Φλεβάρη! Προφανώς, όταν η ελληνική αστική τάξη ετοιμάζεται για ενεργό ανάμειξη της χώρας στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας (και όχι μόνο), δεν μπορεί να αφήνει ατιμώρητους τους φαντάρους που σκέφτονται και το παράδειγμα που δίνουν με τη στάση τους.

Ακολουθεί η καταγγελία που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια να τιμωρηθεί από τη μονάδα του ο στρατιώτης, που συμμετείχε και μίλησε στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, στην Αθήνα, στις 27/2.

Διώκεται επειδή ανέδειξε ότι καθήκον των στρατιωτών είναι να υπερασπίζονται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και όχι να συμμετέχουν στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί οι σχεδιασμοί είναι που απειλούν με νέα επέμβαση στη Συρία και γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστια ευθύνη για αυτή την εξέλιξη. Τη στιγμή που σε διάφορες εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων καλούνται επίσημα στελέχη της Χρυσής Αυγής, τιμωρείται ένας στρατιώτης, που, όπως έχει αναφαίρετο δικαίωμα, εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας σε σχέδια, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και την άμυνα της χώρας».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
14 Σχόλια

  • Ο/Η τυΧαρπαστος Τζουγκασβίλι λέει:

    Ένα άρθρο τραγικής και πανάσχετης προπαγάνδας χρήζει σίγουρα απάντησης. Ο στρατευμένος εισερχόμενος στο στράτευμα με τη θητεία του υπεισέρχεται σε μια ειδική κυριαρχική-εξουσιαστική σχέση. Χωρίς αυτό να σημαίνει περιστολή των βασικών Συνταγματικών δικαιωμάτων του, και μάλιστα του σκληρού πυρήνα αυτών, σε κάθε περίπτωση όμως σημαίνει την ύπαρξη υποχρεώσεων και ευθυνών του. Στα πλαίσια αυτά του περιορισμού, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΑ και σύμφωνος με τις Συνταγματικές επιταγές είναι και ο σωματικός περιορισμός του στρατευμένου στις εγκαταστασεις της Μονάδας που υπηρετεί. Δεν είδα καμία δακρύβρεχτη δήλωση για το θέμα αυτό. Και ας σημειωθεί πως ο σωματικός περιορισμός στην κοινωνία είναι η κυριότερη ποινή σε περιπτώσεις ποινικώς κολασίμων πράξεων. Ένας ακόμη περιορισμός που συνάδει πλήρως με την πειθαρχία την οποία οφείλει να έχει κάθε στράτευμα ένεκα της, επίσης Συνταγματικά προβλεπόμενης Άμυνας της Πατρίδας, είναι και αυτός της πολιτικής έκφρασης υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος. Το α29§3 του Συντάγματος προφανώς εκφεύγει της επιλεκτικότατης, αφελέστατης και τουλάχιστον μυωπικής οπτικής του γράφοντος το άρθρο. Στα πλαίσια αυτά και για την προστασία του Πολιτεύματος από την πολιτειακή εκτροπή είναι και το κώλυμα εκλογιμότητας σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο στρατιωτικός, άρα και ο στρατιώτης, μπορεί να συμμετέχει σε πολιτικές συγκεντρώσεις αλλά χωρίς τη στολή του και σίγουρα όχι για να μιλάει άνευ προτέρας αδείας. Αν θέλετε έχω πρόχειρα και τα σχετικά άρθρα του Στρατιωτικού Κανονισμού. Θα μπορούσα να παραθέτω επιχειρήματα για ώρες. Μα θα έδινα, έτσι, αξία σε ένα καθαρά προπαγανδιστικό κείμενο το οποίο απλώς απαιτεί μια απλή λογική αποδόμηση. Θέτω ένα ερώτημα. Ο στρατιώτης γιατί εμφανίστηκε με το κανονικό της στολής του χωρίς να ζητήσει άδεια; Τόσο να μιλήσει ως όφειλε όσο και να τη φοράει; H δύναμη της εικόνας είναι προφανής, ιδίως σε μία τόσο εικονολατρική εποχή. Κλείνοντας μία ακόμη ερώτηση. Τί ακριβώς πρεσβεύει ο κομμουνισμός; Γιατί Δημοκρατία σίγουρα όχι. Ούτε η εγνωσμένη ιστορική του εφαρμογή το έδειξε, ούτε και η θεωρία του. Και εν τέλει πώς ζητάει εφαρμογή της Δημοκρατίας την οποία επιβουλεύεται; Έτσι την αναγνωρίζει ως μπαμπούλα, ως μπάτσο, ως δραγάτη.
    Κάποτε θα ήθελα και μία απάντηση για τις προγραμματικές αρχές του συνεδρίου του ΚΚΕ το 2013 για την υποχρέωση του κόμματος σε περίπτωση πολέμου να ρίξει την αστική Δημοκρατία. Και αν αυτό δεν παραβιάζει 2-3 άρθρα του Ποινικού Κώδικα, της Δημοκρατίας που επικαλείστε επιλεκτικά, αφελώς και προπαγανδιστικά, να μου τρυπήσετε τη μύτη. Μπορείτε να συνεχίσετε την προπαγάνδα σας για εσωτερική κατανάλωση. Θα προσπαθήσω να μη την ξαναδιακόψω.
    Μια παρατήρηση αντί υστερογράφου: Ο κομμουνιστής στρατιώτης ως όρος δεν στέκει. Τόσο πολιτειακά, όσο και λογικά και γραμματικά. Καλός ο Vasily Zaytsev αλλά πρέπει να ευνοούν και οι συνθήκες.

    • Ο/Η Βασίλης Κρίτσας λέει:

      Από τη μια το κείμενο (το άρθρο είναι κάτι άλλο, θα μπορούσαμε να ανταποδώσουμε τις φιλοφρονήσεις περί ασχετοσύνης, αλλά δεν είναι εκεί η ουσία) χρήζει απάντησης, από την άλλη να μην του δώσουμε και πολλή αξία. Ας μας επιτραπεί να έχουμε την ίδια άποψη-θέση για το σχόλιό σας.
      Τηλεγραφικά, με τίτλους και χωρίς ανάλυση, σημειώνω απλώς ότι: είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι ο φαντάρος τιμωρήθηκε γιατί παραβίασε το στρατιωτικό κανονισμό και όχι για αυτά που είπε (τα οποία ήταν πολύ συγκεκριμένα και πάντως όχι εκδήλωση υπέρ κάποιου κόμματος, για όποιον ξέρει να διαβάζει).
      Είναι ανοιχτό ζήτημα, προς ερμηνεία αλλά και προς διεκδίκηση, τα δικαιώματα που προβλέπει ο κανονισμός, ο οποίος ούτως ή άλλως βέβαια μπορεί να γίνει λάστιχο και να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, πχ σε περιπτώσεις φασιστικών κηρυγμάτων από αξιωματικούς που φλερτάρουν ανοιχτά με τους νεοναζί ή και με πιο… “σοβαρές” εκδοχές τους. Κάποτε απαγορευόταν κι ο πολιτικός τύπος στο στρατό, αλλά αυτό κατακτήθηκε ντε φάκτο και ντε γιούρε. Πολλές φορές βέβαια κάποιοι στρατιωτικοί επιχειρούν να το απαγορεύσουν στην πράξη, αλλά δεν είδα ποτέ ανακοινώσεις διαμαρτυρίας -από αυτούς που κόπτονται τώρα- για την καταπάτηση του κανονισμού.
      Έχουν εμφανιστεί πολλές φορές φαντάροι με στολή σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις κι ο λόγος είναι συμβολικός αλλά και ουσιαστικός. Οι φαντάροι ασφαλώς περιφρουρούνταν, αλλά δεν κατέβαιναν κρυφά. Κανείς δεν είχε τιμωρηθεί τότε, αν αυτό γίνεται τώρα δεν είναι άσχετο με τη συγκυρία και θα όφειλε να μας προβληματίσει όλους. Εκτός από αυτούς που νοσταλγούν άλλες “δημοκρατικές” εποχές και θα ήθελαν να επέμβει η στρατονομία και να τους συλλάβει.
      Το κλείσιμο του σχολίου είναι το πιο φαιδρό μέρος -μαζί με το ψευδώνυμο που φαντασιώνεται ότι είναι κωμικό- και συμπυκνώνει όλους τους χαρακτηρισμούς που εκτοξεύει (πανάσχετο, προπαγανδιστικό και χωρίς λογικό ειρμό σε κάποιο σημείο). Επειδή δε μου φαίνεται πολύ γόνιμο να προσπαθήσω να πείσω έναν ταλιμπάν της αστικής δικτατορίας (και της επιλεκτικής εφαρμογής-καταπάτησης όσων η ίδια προβλέπει) θα περιοριστώ να πω ότι οι κομμουνιστές παλεύουν πάντα για την ανατροπή της εκμεταλλευτικής κοινωνίας και δεν υποστέλλουν τις σημαίες τους, πολύ περισσότερο όταν η αστική τάξη στέλνει το λαό να ματοκυλιστεί για τα συμφέροντά της και να γίνει κρέας για τα κανόνια της. Τότε ακριβώς είναι που εντείνουν την πάλη τους να σταματήσει ο πόλεμος και να ανατραπεί η τάξη που τον κάνει, χωρίς να κοιτάξουν (ω τι φρίκη!) το τυπικό του κανονισμού ή του συντάγματος -λες και αυτό προβλέπει τη… δημοκρατική δυνατότητα ανατροπής του.

      • Ο/Η τυΧαρπαστος Τζουγκασβίλι λέει:

        Σας παρέθεσα διατάξεις που παραβιάστηκαν. Θέλετε να πάμε στις , πολύ βολικές σε σας, τελεολογικές ερμηνείες; Πολύ ευχαρίστως, να ακολουθήσω!

        • Ο/Η vassilis λέει:

          Ω, μα τι λέτε καλέ μου κύριε? “Διατάξεις που παραβιάστηκαν” ………σοκάρομαι και μόνο που το σκέφτομαι! Πως θα πάει μπροστά η δημοκρατία μας, πως θα έρθει η ανάπτυξη όταν παραβιάζονται διατάξεις από αυτούς για τους οποίους φτιάχτηκαν οι διατάξεις, τι θα πουν οι επενδυτές, οι υπέρτατοι κριτές?…..

        • Ο/Η Βασίλης Κρίτσας λέει:

          Η απάντηση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συγκεκριμένα περιστατικά που μένουν ατιμώρητα. Αν είναι βολικό να καταταχθούν στις τελεολογικές ερμηνείες, μπορείτε να ακολουθήσετε όποιο όραμα βλέπετε.
          Δεν είστε απλά ένα σύμφωνο (μη επίθεσης, για να μην ξεχνιόμαστε, κι αυτό παραβιάστηκε μονομερώς πολύ σύντομα) αλλά λέξεις, κεφάλαια και βιβλία ολόκληρα νύχι-κρέας με το φασισμό, όσο η συμφωνία του Μονάχου και οι ναζί που συνέχισαν να στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό της ΟΔΓ.

    • Ο/Η Poexania Poexania λέει:

      Το συνταγμα ειναι ταξικο, ειναι φτιαγμενο για να υπηρετει την αρχουσα ταξη, δεν το εγραψε ο λαος αυτο το συνταγμα και δεν εχει καμια υποχρεωση ο εργατης η ο φανταρος(που και αυτος εργατης ειναι μιας και η ιδιοτητα του φανταρου ειναι προσωρινη) να το σεβεται. Οι νομοι και τα συνταγματα οταν ειναι αδικα για το συνολο της κοινωνιας πρεπει να αλλαζουν. Οι πρωτοι παντως που δεν σεβονται τα συνταγματα τους ειναι οι ιδιοι οι αστοι και οι μηχανισμοι εξουσιας τους. Δεν μιλω μονο για τις κυβερνησεις και τα κοινοβουλια αλλα για το δικαστικο συστημα, το σοφρωνιστικο συστημα, τις αρχες κ.α. Στο βαθμο λοιπον που τους εξυπηρετει το χρησιμοποιουν ως μοχλο καταπιεσης των λαων, στο βαθμο που δεντους εξυπηρετει το παραβαινουν και δεν υπαρχει κανεις να τους σταματησει. Ασε λοιπον αυτη την υποτιθεμενη νομιμοφροσυνη σου, καποτε υπηρχε και νομος για να πηγαινει ο φεουδαρχης με την νεα την πρωτη νυχτα του γαμου της. Οι νομοι δεν ειναι ουτε τελειοι ουτε ουδετεροι και για αυτο οφειλει η κοινωνια να τους βελτιωνει και να τους προσαρμοζει οσο γυνεται προς το να εξυπηρετουν το συμφερον των πολλων και οχι των ελιτ.

      Η συγκεκριμενη περιπτωση ουτε η πρωτη ουτε η τελευταια ηταν που εμφανιστηκε φανταρος με στολη σε πολιτικη συγκεντρωση, εχει γινει χιλιαδες φορες στο παρελθον και οχι μονο στη χωρα μας, δες κινημα εναντια στον πολεμο του βιετναμ πχ.

      Αυτο που θα επρεπε να σε τρομαζει δενε ιναι οι φιλειρηνικες δηλωσεις αυτου του φανταρου αλλα οι φιλοπολεμικες δηλωσεις και η συνθηματολογια αλλων φανταρων η στελεχων σε παρελασεις, σε συγκεκτρωσεις “πατριωτων” κα. Οι πολεμικες ιαχες και οι μεγαλες ιδεες θα επρεπε να σε τρομαζουν.

      Οσο για τους κομμουνιστες, να εισαι σιγουρος, οτι σε ενδεχομενο εισβολης θα ειναι οι πρωτοι που θα ξεκινησουν να πολεμουν και οι τελευταιοι που θα σταματησουν, ετσι καναν παντα, ετσι θα κανουν και τωρα. Οι κομμουνιστες ομως εχουν στην περιπτωση πολεμου δυο εχθρους, αυτον που εισβαλει κατ εντολη της αστικης ταξης της αλλης χωρας, και ταυτοχρονα εχουν ως εχρθο και την αστικη ταξη της χωρας τους που εκμεταλλευεται το λαο και σε καιρους πολεμου και σε καιρους ειρηνης και του πινει το αιμα.

      Ασε λοιπον τα νομικιστικα και κρατα τις υποδειξεις σου για τον εαυτο σου ή για τους αλλους σαν και σενα… εκεινους δλδ που οι ιδεολογικοι τους προγονοι στην περιοδο της κατοχης φορεσαν τη γερμανικη στολη και κατεδιωκαν τους ανταρτες της αντιστασης.

      Στο καλο λοιπον και μη φοβασαι θα το αντεξουμε να μη μας ξαναγραψεις σχολιο. Αλλα οταν μας ξαναγραψεις να εισαι σιγουρος δεν θα μεινει αναπαντητο

    • Ο/Η vassilis λέει:

      Εν τάξει, μόνο ένας “τυχάρπαστος τζουγκασβίλι” θα μπορούσε να γράψει τέτοιες ανοησίες με τόσο στόμφο.

  • Ο/Η Bernhard Thiesing λέει:

    Aimilios, der Kampf geht weiter!

    • Ο/Η τυΧαρπαστος Τζουγκασβίλι λέει:

      Είμαι τόσο μακρύτερα από το φασισμό απ ότι εσύ, ένα σύμφωνο Μολότοφ-Ριμεντροπ…σύντροφε.

      • Ο/Η Poexania Poexania λέει:

        Σου συνιστω να διαβασεις το βιβλιο “Ποιός Βοήθησε το Χίτλερ”.
        Μετα δες και ποιος πατησε κατω το χιτλερ…

        Και βγαλε τα συμπερασματα σου

        Και εισαι τοσο κοντα στο φασισμο οσο ειναι ολοι οι οπαδοι του καπιταλιστικου συστηματος οταν τα πραγματα ζορισουν και χρειαστει να παρθουν τα αναλογα αμεσα/εκτακτα μετρα. Τοτε και συνταγματα ξεχνουν, και δημοκρατιες, και κοινοβουλια.

  • Ο/Η Orestis Komep λέει:

    Εκτός του γεγονότος ότι και η αμιγώς νομική κρίση του συγκεκριμένου είναι εσφαλμένη, απευθύνομαι προς τους συντρόφους διαχειριστές του ιστότοπου προκειμένου να διαμαρτυρηθώ για την επιλογή δημοσίευσης αυτού του κατάπτυστου ”σχολίου” ενός φασιστοειδούς.
    Ο παρόν ιστότοπος συνιστά πεδίο διαδικτυακής έκφρασης είτε κομμουνιστών είτε άλλων αγωνιστών. Οπωσδήποτε όμως, όχι φασιστοειδών.

    • Ο/Η Βασίλης Κρίτσας λέει:

      Δε θέλουμε να του δώσουμε το άλλοθι ότι κόπηκε επειδή τάχα ενοχλούν οι απόψεις του.
      Προτιμάμε να παίρνει τις κατάλληλες απαντήσεις και να αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προς το παρόν τουλάχιστον.

      • Ο/Η Orestis Komep λέει:

        σ. Βασίλη, επίτρεψέ μου να μη συμφωνήσω με την προσέγγιση αυτή.
        Δε θα πρέπει η επιλογή δημοσίευσης ”σχολίων” με ανάλογο περιεχόμενο να καταλήξει να συνιστά αποτρεπτικό παράγοντα για τους αναγνώστες. Και θα καταλήξει. Εφόσον ο βαθμός αναγνωρισιμότητας και επισκεψιμότητας του ιστότοπου αυξάνεται, εν όψει και πολύ καλού επιπέδου γραφής και θεματολογίας όλων των συντελεστών. Είναι βέβαιο ότι θα τεθεί στο στόχαστρο έμμισθων – άεργων φασιστοειδών, εάν δεν έχει τεθεί ήδη. Οπότε και οι συντελεστές, η συντακτική ομάδα οφείλουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα διαφύλαξης με επιλογή άμεσης διαγραφής τέτοιας μορφής ”παρεμβάσεων”.
        Ο συγκεκριμένος έχει ήδη διαμορφωμένη άποψη εναντίον των κομμουνιστών. Δεν μας ”συμπαθεί” περισσότερο επειδή του επιτράπηκε η ανάρτηση ορισμένων ”σχολίων”.
        Καταλήγοντας, επειδή είμαι μεταξύ των τακτικών και εξ’ αρχής επισκεπτών του ιστοτόπου, είχα παρατηρήσει και ορισμένα άλλα ”κρούσματα” πιο ήπιας μορφής και στο παρελθόν. Είναι και το μόνο αρνητικό ”σημείο” του ιστότοπου.

Κάντε ένα σχόλιο: