Τι πρέπει να ξέρει ένας Κουασιμόδος της πολιτικής σαν τον Τραμπ για την Παναγία των Παρισίων;

Μικρή αναδρομή στους πιο σπουδαίους σταθμούς της ιστορικής πορείας του εμβληματικού μνημείου, που παραδόθηκε στις φλόγες.

Σήμερα το απόγευμα η εκκλησία της Παναγίας των Παρισίων παραδόθηκε στις φλόγες, από άγνωστη αιτία, στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης του μνημείου. Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου προκαλούν θλίψη για την ανυπολόγιστη καταστροφή.

La cathédrale Notre-Dame de Paris est en feu, la flèche s'est effondrée

La cathédrale Notre-Dame de Paris est en feu, la flèche s'est effondréeImage Témoins BFMTV

Gepostet von BFMTV am Montag, 15. April 2019

Ο Τραμπ κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διασκεδάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη με “αποφασιστικά τιτιβίσματα” όπου ζητά να πετάξουν καναντέρ νερό από ψηλά για την άμεση κατάσβεση της φωτιάς.

Ποια είναι όμως η ιστορία του και η διαδρομή του στο χρόνο; Ας δούμε μερικά βασικά στοιχεία.

Ο ναός είναι ο καθεδρικός της Αρχιεπισκοπής των Παρισίων, χτισμένος σε ένα μικρό νησάκι στη μέση του Σηκουάνα, σε πολύ κεντρικό σημείο της πόλης. Η ιστορία του ναού διαθέτει και μια σημαντική πολιτική διάσταση, καθώς σε αυτόν ορκίστηκαν μερικοί από τους πλέον σημαντικούς ηγέτες της Γαλλίας, Πρόεδροι ή αυτοκράτορες.

Ξεκίνησε να χτίζεται μετά τα μέσα του 12ου αιώνα και η κατασκευή του διήρκεσε σχεδόν δύο εκατονταετίες, ως το 1345, αλλά έγιναν και μεταγενέστερες προσθήκες και μεταβολές. Έτσι ο ναός αρχικά ήταν ρωμανικού ρυθμού και μετεξελίχθηκε σε γοτθικού, ενώ το ιστορικό καμπαναριό που καταστράφηκε είχε μέγεθος 96 μέτρα.

Στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης που αμφισβήτησε ριζικά την προηγούμενη τάξη πραγμάτων και τα σύμβολά της, η εσωτερική του διακόσμηση καταστράφηκε, πολλά μεταλλικά αντικείμενα χρησιμοποιήθηκαν προς λιώσιμο στο νομισματοκοπείο, ενώ μετατράπηκε σε ναό της λατρείας του “ανώτατου όντος” -μια ονομασία χαρακτηριστική του πνεύματος ανεξιθρησκίας της εποχής.

Αυτό συνέβη το 1793 -που μας παραπέμπει σε ένα κλασικό μυθιστόρημα του Ουγκώ, ο οποίος συνέδεσε παντοτινά το όνομά του με το μνημείο, χάρη στο ομώνυμο κλασικό του μυθιστόρημα, που τοποθετεί τους βασικούς ήρωες και τη δράση του σε αυτό το σημείο. Σύντομα ωστόσο, μετά τη θερμιδωριανή αντίδραση, ο ναός ξανάγινε χριστιανικός, μετά το κονκορδάτο μεταξύ Ναπολέοντα και Πάπα, με το δεύτερο να στέφει τον πρώτο Αυτοκράτορα μες στο ναό.

Κατά τη διάρκεια του επόμενου επαναστατικού κύματος, το 1830, ο ναός δε λεηλατήθηκε από τους επαναστάτες, σε αντίθεση με το θησαυροφυλάκιο και την επίσης παρεκείμενη αρχιεπισκοπική οικία. Το βιβλίο του Ουγκώ ξανάφερε την Παναγία των Παρισίων στο επίκεντρο της προσοχής, συμβάλλοντας στην εκστρατεία για την αποκατάσταση παλαιότερων καταστροφών και της γενικότερης φθοράς της, το 1844.

Η εκκλησία είχε αναπαλαιωθεί πριν από κάποια χρόνια, αν και γενικά υπάρχουν μαρτυρίες για την κακή ποιότητα της συντήρησής της. Η τελευταία από τις αναπαλαιώσεις της φαίνεται πως στάθηκε τελικά μοιραία και για την τύχη της.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: