Σύλληψη μαθητών επειδή κάθονταν στο προαύλιο σχολείου στην Καλαμαριά

Τα παιδιά προσήχθησαν και υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο, μετά από καταγγελία της Διεύθυνσης του σχολείου για γκράφιτι αγνώστων σε εξωτερικό τοίχο του γυμνασίου.

Ένα πρωτοφανές κρούσμα αυταρχισμού καταγγέλλει η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμαριάς. Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Τετάρτης, 10 μαθητές, ηλικίας 13 ως 15 ετών προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα, την ώρα που βρίσκονταν στο πραύλιο του σχολείου τους. Η σύλληψη έγινε μετά από μήνυση κατ’ αγνώστων που είχε υποβάλει η Διεύθυνση του σχολείου για βανδαλισμό, μετά από γκράφιτι που βρέθηκε σε εξωτερικό τοίχο του σχολείου.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν και σωματικό έλεγχο στα αγόρια, θεωρώντας τα εκ προοιμίου ένοχα παραβατικών πράξεων. Τα παιδιά αφήθηκαν τελικά ελεύθερα μετά τις έντονες διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις των γονέων κι εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων του σχολείου και της Ένωσης Γονέων Καλαμαριάς. Ο Διοικητής Ασφαλείας ισχυρίστηκε μάλιστα πως η προσαγωγή “έγινε για την ασφάλεια”(!) των ίδιων των μαθητών.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Καλαμαριάς:

«Τα παιδιά μας στερούνται ελεύθερους χώρους για παιχνίδι και άθληση. Τα προαύλια των σχολείων λειτουργούν ως τέτοιοι, εκτός του σχολικού ωραρίου. Αποτελεί ευθύνη της Δημοτικής Αρχής η λήψη απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια των παιδιών μας (πρόσληψη σχολικών φυλάκων, συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και η δημιουργία νέων). Τα παιδιά μας σέβονται κι αγαπούν το χώρο όπου περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους.

Δεν κλείνουμε τα μάτια σε παραβατικές συμπεριφορές ή σφάλματα νέων ανθρώπων. Όμως για να κριθούν ως τέτοια οφείλουν να έχουν αποδεικτικά στοιχεία. Οι ευθύνες επίσης της κυβέρνησης είναι εμφανείς. Από τη μια πλευρά, προωθεί τη ναρκωκουλτούρα σε μόνιμη βάση (που οδηγεί στην παραβατικότητα) και από την άλλη αρνείται να αναγνωρίσει την ανάγκη δομών στο σύγχρονο σχολείο όπως αυτές του κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου. Δε θα έπρεπε η έννοια της να είναι η πρόληψη των παραπάνω συμπεριφορών και όχι η καταστολή.

Απαιτούμε να διερευνηθεί σε βάθος το συμβάν και να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που τους αναλογούν.

Η αστυνομία δεν έχει δουλειά μέσα στα σχολεία, εκφοβίζοντας τους μαθητές.

Η Ένωση Γονέων Καλαμαριάς θα βρίσκεται πάντοτε αντίθετη σε τέτοιου είδους ενέργειες και θα τις αντιπαλεύει».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: