Στον δρόμο, στον δρόμο, να σπάσουμε τον νόμο… (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Μαζικό παρά τις απαγορεύσεις και το βροχερό καιρό για άλλη μια φορά το συλλαλητήριο κατά του εκτρώματος Χρυσοχοΐδη – Κεραμέως, με έντονη διεθνιστική νότα, αφού διαβάστηκε και κοινή ανακοίνωση ελληνικών και τουρκικών φοιτητικών συλλόγων.

Εντελώς συμπτωματικά -μην πάει ο νους σας στο πονηρό- μόλις έγινε γνωστό το τρίτο λοκ ντάουν για την Αττική, η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη μεταφέρθηκε για σήμερα Πέμπτη. Η κυβέρνηση υπολόγιζε πως το νέο απαγορευτικό θα έβρισκε τους φοιτητές κλεισμένους στο σπίτι τους, υπολόγιζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο το φοιτητικό κίνημα, που έδωσε μαζικό, βροντόφωνο παρών σήμερα το απόγευμα έξω από τη Βουλή.

Το συλλαλητήριο ήταν ιδιαίτερα μαζικό, με μεγάλη συμμετοχή πρωτίστως από νεολαία και φοιτητές, και είναι βέβαιο πως αν το επέτρεπαν οι συνθήκες της πανδημίας, θα κατέβαιναν ακόμα περισσότεροι, κι ας επικαλείται η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της ως συνήθως “σιωπηλές πλειοψηφίες”, που τάχα συμφωνούν με το νομοσχέδιο.

Οι φοιτητές είχαν τα γνωστά συνθήματα και αιτήματα, με βασικότερο το “έξω η αστυνομία από τις σχολές”, ενώ κάποια μπλοκ φώναζαν και το “φασίστα -σκουπίδι -Χρυσοχοΐδη”. Μεταξύ άλλων, σταχυολογήσαμε το “εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές, δώστε λεφτά να ανοίξουν οι σχολές” και το “δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, μόρφωση, υγεία και ανοιχτές σχολές”.

Οι αγωνιζόμενοι νέοι γέμισαν για άλλη μια φορά το κέντρο της Αθήνας, φώναξαν συνθήματα με παλμό “για να μας ακούσει η κυβέρνηση που μας ήθελε κλεισμένους σπίτι” και διακήρυξαν σε όλους τους τόνους πως, ακόμα και αν ψηφιστεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο, ΔΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΊ, όπως έγραφε και ένα μεγάλο πανό του ΜΑΣ που έδινε τον τόνο.

Ένα πολύ ιδιαίτερο στιγμιότυπο, με έντονο διεθνιστικό μήνυμα, ήταν η στιγμή που διαβάστηκε κοινή ανακοίνωση ελληνικών φοιτητικών συλλόγων, ανάμεσά τους κι εκείνος των Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών και 26 φοιτητικών συλλόγων της Τουρκίας, όπου ως γνωστόν, εδώ και εβδομάδες οι φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται δρόμο ενάντια στο διορισμό εγκάθετων του Ερντογάν στα ιδρύματα. Η ανακοίνωση έκλεισε με έναν στίχο του Ναζίμ Χικμέτ: “Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Να μην παραδίνεσαι, αυτό είναι”.

Δείτε εικόνες και από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, από το βίντεο της Ελληνοφρένειας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: