Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Εύβοια – εκκενώθηκαν χωριά

Η πυρκαγιά στο Κοντοδεσπότι καίει πυκνό πευκοδάσος, στο οποίο δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Ο πυκνός καπνός είναι ορατός από πολλές περιοχές της Αττικής.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Εύβοια έχοντας δημιουργήσει ένα μεγάλο μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Κοντοδεσπότι. Λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης του αέρα το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει γυρίσει πάλι προς την πλευρά του χωριού Κοντοδεσπότι.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η εκκένωση του χωριού Σταυρός και λίγο μετά τις 7 το απόγευμα οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού. Εκεί αυτή την ώρα έχουν φτάσει λεωφορεία για να παραλάβουν περίπου 150 άτομα, τα οποία θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία για να περάσουν τη βραδιά τους, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις μέσα στη νύχτα. Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί και η προληπτική εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι.

Ενδεικτικό πάντως της έλλειψης αντιπυρικής προστασίας είναι το γεγονός ότι με την πυρκαγιά σε πλήρη εξέλιξη, τώρα επιχειρείται η διάνοιξη αντιπυρικών και προστατευτικών ζωνών γύρω από τους οικισμούς, από χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων όσο και μεγάλα βαριά μηχανήματα από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ.

Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα στο χωριό Σταυρός ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που συγκλήθηκε για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των κατοίκων για προληπτικούς λόγους από τα χωριά και τις περιοχές που κινδυνεύουν.

Σε ό,τι αφορά τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν οι ρίψεις τόνων νερού από αέρος από όλα τα διαθέσιμα πυροσβεστικά μέσα, ενώ δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής έχουν μεταφερθεί στην περιοχή για να συνδράμουν στον έλεγχο της κατάστασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός βρίσκεται από το μεσημέρι σε συνεχή επαφή, τόσο με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, που έσπευσε και βρίσκεται επί τόπου.

Πηγή: 902

Το δικό μας σχόλιο αφορά τον πυκνό καπνό που σκέπασε διάφορες περιοχές στα Δυτικά Προάστια αλλά και στη Σαλαμίνα και την Αίγινα, παρότι η φωτιά προερχόταν από την αντίθετη, ανατολική κατεύθυνση. Λέτε αυτή να είναι το “ασύμμετρο φαινόμενο” για το οποίο είχε κάνει λόγο ο πρωθυπουργός μας για την καταστροφή στο Μάτι;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: