Ψήφισμα ενάντια στην αυθαίρετη μεταχείριση του Δ. Κουφοντίνα από Φοιτ. Συλλόγους με πρωτοβουλία της ΠΚΣ

Με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, μια σειρά σύλλογοι του ΑΠΘ ζητούν σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων και κατάργηση των ποινικών διατάξεων που περιστέλλουν λαϊκές ελευθερίες.

Την αυθαίρετη μεταχείριση του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, καταγγέλουν με αποφάσεις τους μετά από πρόταση των εκλεγμένων με την  Πανσπουδαστική ΚΣ στα Διοικητικά Συμβούλια, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φοιτητών Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Ιατρικής και ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, όπως και του ΣΟΦΕΘ.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε την αυθαίρετη μεταχείριση του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, απεργού πείνας και δίψας, τη στέρηση βασικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του, της μεταγωγής του. Κάθε αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος κρατούμενου αποδεικνύει ότι είναι κάλπικο το ενδιαφέρον της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του κράτους τους “για ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες”.

Καταδικάζουμε τα διαχρονικά φαινόμενα παραβίασης δικαιωμάτων των κρατουμένων φοιτητών (όπως η άρνηση φοιτητικής άδειας κ.ά.) και οι “εκδικητικού” τύπου μεταγωγές. Αυτή η απαράδεκτη μεταχείριση των κρατουμένων οδηγεί πολλές φορές τους ίδιους ακόμη και σε απεργίες πείνας. Είναι επικίνδυνη και αντιδραστική η συζήτηση για τη βίαιη αναγκαστική σίτιση των απεργών πείνας. Είναι γνωστό ότι με την ισχύουσα νομοθεσία για την ιατρική δεοντολογία δεν επιτρέπεται πράξη χωρίς τη συναίνεση του ασθενούς. Καταδικάζουμε τη θέσπιση φυλακών υψίστης ασφαλείας, την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές με την αυθαίρετη εξαίρεση των καταδικασμένων για αδικήματα τρομοκρατίας, που μάλιστα άνοιξε τη συζήτηση για την εξαίρεση και άλλων κρατούμενων από βασικά δικαιώματα, με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί.

Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν τεράστιες ευθύνες για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των κρατουμένων, με σειρά νομοθετημάτων. Έχουν ευθύνη για την απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας και το γεγονός ότι αποτελούν αυτές αποθήκες ψυχών, με τους κρατούμενους να στοιβάζονται σε κελιά υπό συνθήκες ασφυκτικού υπερπληθυσμού, χωρίς θέρμανση, χωρίς επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας για κρατούμενους και εργαζόμενους.

Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασία της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ. 

Κατάργηση όλων των ποινικών διατάξεων που περιστέλλουν λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες (τρομονόμος κλπ.).

Εξασφάλιση σύγχρονων και αξιοπρεπών συνθηκών κράτησης, με σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων και στήριξη των πιο ευάλωτων.

Βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, για τη δημιουργία και στελέχωση των απαραίτητων κρατικών δομών με το κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να υπάρχει ουσιαστική πρόληψη, επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, αλλά και αποτελεσματική κοινωνική επανένταξη όσων εκτίουν την ποινή τους».

Από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: