Το ποδόσφαιρο και οι Ναζί απλά δεν πάνε μαζί

“Καμία μπίρα για τους ρατσιστές” είναι το μήνυμα που περνάει η Μπορούσια Ντόρντμουντ, δείχνοντας πως το ποδόσφαιρο, ως κατεξοχήν λαϊκό άθλημα, δε συμβαδίζει με το βάδισμα της χήνας, το ρατσισμό και το ναζιστικό δηλητήριο.

Η πρωτοβουλία και το βίντεο της Μπορούσια Ντόρντμουντ δεν είναι καινούρια, και δεν έγινε για τις γερμανικές εκλογές, όπως λανθασμένα γράφτηκε σε κάποια μέσα. Η κίνηση αυτή έχει παρελθόν, τουλάχιστον από το 2014, που κυκλοφόρησε το εκπληκτικό αντιφασιστικό σποτάκι του συλλόγου.

Κι αυτό έχει τη σημασία του γιατί δεν είναι μια όψιμη κίνηση, που γίνεται κατόπιν εορτής, μετά την εκλογική άνοδο των Νεοναζί, αλλά καμπανάκι κινδύνου, που χτυπούσε εδώ και καιρό. Κι έχει μια επιπλέον αξία, γιατί ξεκινά από τα γήπεδα, όπου συχνά οι φασίστες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, για να σπείρουν το ναζιστικό δηλητήριό τους.
Ούτε γη-πεδο, ούτε νερό, ούτε καν μπίρα, στους φασίστες της κερκίδας, θα μπορούσε να είναι παραφρασμένο στα δικά μας δεδομένα το σύνθημα της Μπορούσια και των οπαδών της.

Καμία μπίρα για τους ρατσιστές. Ποδόσφαιρο-μπίρα-ανοιχτός κόσμος.

Όσοι είναι γερμανομαθείς, αξίζει να δείτε και το παρακάτω βίντεο, με ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για τις κινήσεις του συλλόγου ενάντια στους ακροδεξιούς οπαδούς της.

Πιο ειδικά, μπορείτε να μεταβείτε απευθείας σε αυτό το σημείο του βίντεο, όπου μπορείτε να δείτε δυο ακροδεξιούς χούλιγκαν, με μαύρες χρυσαυγίτικες μπλούζες και το σύνθημα “ό,τι δε με καταστρέφει, με κάνει ισχυρότερο” γραμμένο στα ελληνικά.

Η Μπορούσια δεν παίζει μόνο εντός γηπέδου όμορφο κι επιθετικό ποδόσφαιρο. Ξέρει να αγωνίζεται κι έξω από αυτό, να επιτίθεται στα κακώς κείμενα, να προβάλλει συγκεκριμένες αξίες. “Η Μπορούσια ενώνει -μαζί ενάντια στο ρατσισμό” είναι το μήνυμα που περνάει στο τέλος, δείχνοντας πως το ποδόσφαιρο, ως κατεξοχήν λαϊκό άθλημα και ομαδική δραστηριότητα, δε συμβαδίζει με το βάδισμα της χήνας, με το ρατσισμό και το ναζιστικό δηλητήριο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: