Παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο σε βίντεο του Spiegel

Επιπλέον, το Spiegel επικαλείται παραδοχές έξι ενεργών και απόστρατων μελών του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι οι επαναπροωθήσεις στον Έβρο αποτελούν τακτικό φαινόμενο.

“Υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δε γίνονται και πράγματα που γίνονται, αλλά δε λέγονται” είναι μια γνωστή ρήση του “εθνάρχη” Κωνσταντίνου Καραμανλή, που φαίνεται πως βρίσκει εδώ και χρόνια εφαρμογή στο δεύτερο σκέλος της στην πρακτική των παράνομων επανοπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές πίσω στην Τουρκία. Πρακτική όχι ακριβώς άγνωστη στην πραγματικότητα, αφού εδώ και χρόνια συσσωρεύονται σχετικές μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών, αλλά κρυμμένη κάτω από το χαλί, καθώς αποτελεί πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων που εναλλάχθηκαν στο ίδιο διάστημα ότι ποτέ δεν έχει λάβει χώρα.

Οπτικoακουστική επιβεβαίωση μιας τέτοιας επαναπροώθησης υποστηρίζει πως φέρνει στο φως το γερμανικό περιοδικό Spiegel, δημοσιεύοντας βίντεο που επεξεργάστηκε το ίδρυμα Forensic Architecture, γνωστό και στη χώρα μας από τις υποθέσεις δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου και του Παύλου Φύσσα. Επιπλέον, το Spiegel επικαλείται παραδοχές έξι ενεργών και απόστρατων μελών του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι οι επαναπροωθήσεις στον Έβρο αποτελούν τακτικό φαινόμενο.

Στα συνολικά έντεκα βίντεο που απαρτίζουν το υλικό, προερχόμενο από κάμερα επιτήρησης στην τουρκική πλευρά των συνόρων, διακρίνονται μασκοφορεμένοι άνδρες μερικώς ενδεδυμένοι με στολές παραλλαγής, χωρίς εθνόσημο, να μεταφέρουν ομάδες προσφύγων και μεταναστών, όπως διακρίνεται από τις διάφορες γλώσσες που μιλούν, στα τουρκικά σύνορα με φουσκωτή βάρκα. Από τα βίντεο ωστόσο δε διακρίνεται πώς οι μασκοφόροι διασχίζουν τον Έβρο.

Άλλο τμήμα του υλικού φαίνεται να προέρχεται από κινητό τηλέφωνο, που κατά τα φαινόμενα ανήκει σε Τούρκο συνοριοφύλακα κοντά στην  πόλη Σερέμ της Τουρκίας. Ο άντρας αυτός μοιάζει να τρέχει προς την όχθη του Έβρου, με ανθρώπους να έχουν φτάσει εκεί την ώρα που στην αντίπερα όχθη, οι μασκοφόροι μοιάζουν να βγάζουν ένα φουσκωτό έξω από το νερό.

Το βίντεο περιλαμβάνει επίσης σκηνές που ελήφθησαν από κάμερα κινητού τηλεφώνου, πιθανότατα από Τούρκο συνοριοφύλακα. Ο άνθρωπος που τραβάει το βίντεο φαίνεται να τρέχει προς την όχθη του Έβρου, ενώ φαίνονται άνθρωποι να έχουν μόλις φτάσει στο σημείο. Στην άλλη πλευρά του ποταμού φαίνονται μασκοφόροι να τραβούν ένα φουσκωτό έξω από το νερό. Από όσα λέει ο φερόμενος ως Τούρκος συνοριοφύλακας προκύπτει ότι βρίσκεται κοντά στην πόλη Σερέμ, στην απέναντι πλευρά του Έβρου στο ύψος του Διδυμοτείχου. Το βίντεο, που το περιοδικό διευκρινίζει ότι είναι αδύνατον να πιστοποιηθεί απολύτως για τη γνησιότητά του, φέρει χρονολογική ένδειξη του 2018, ωστόσο τραβήχτηκε, σύμφωνα με την επεξεργασία της Forensic Architecture στις 17 του περασμένου Σεπτέμβρη μεταξύ 10.30 και 12.30.

Υπέρ της ελληνικής ταυτότητας των μασκοφόρων μεταφορέων των αλλοδαπών, Spiegel και Forensic Architecture, υποστηρίζουν πως συνηγορούν η χρήση αυτοκινήτου συνηθισμένου μεταξύ Ελλήνων συνοριοφυλάκων (Nissan Navarra), τα αγγλικά ενός εκ των αντρών αυτών με ελληνική προφορά, η επώνυμη μαρτυρία μέλους ΜΚΟ περί ύπαρξης λευκών βαν χωρίς διακριτικά σε αστυνομικά τμήματα του Έβρου το Μάη του 2018, και το γεγονός πως η περιοχή, ως στρατιωτικοποιημένη ζώνη δε θα μπορούσε να είναι εύκολα προσβάσιμη σε κάποιον που απλώς θα ήθελε να γυρίσει ένα ψεύτικο βίντεο ενοχοποίησης της ελληνικής πλευράς.

Push-Backs an EU-Grenze: Videos zeigen mutmaßlich illegale Abschiebung von Migranten

Seit Jahren werden Griechenland Push-Backs am Grenzfluss Evros vorgeworfen. Jetzt zeigen Videobilder erstmals mutmaßlich eine solche Operation. SPIEGEL-Reporter Steffen Lüdke mit einer Videoanalyse zu den Hintergründen.

Gepostet von SPIEGEL ONLINE am Donnerstag, 12. Dezember 2019

Η ΕΛ.ΑΣ κατά την πάγια τακτική της, δήλωσε πως δε γνωρίζει τίποτε για τα όσα δείχνει το βίντεο κι ότι η συνοριοφυλακή τηρεί τη νομιμότητα και τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ, όπως υποστηρίζει το περιοδικό, ο εκπρόσωπός της δε δέχτηκε να δει το οπτικοακουστικό υλικό.

Σε κάθε περίπτωση, η καταγγελία είναι εξαιρετικά σοβαρή, και συνάδει με τις μαρτυρίες πρωτίστως όσων προσφύγων και μεταναστών υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα επαναπροωθήσεων. Από την άλλη, είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς τυχαία τη δημοσιοποίηση του θέματος σε μια συγκυρία όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με δεδομένο μάλιστα ότι η τουρκική κυβέρνηση επικαλείται συχνά τις επαναπροωθήσεις από πλευράς ελληνικών αρχών, για να καλύψει τις δικές τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές και το ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των ροών προς την Ελλάδα ως μέσο πολιτικής πίεσης.

To μόνο σίγουρο είναι πως θύματα των αντιθέσεων των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, που εκφράζονται και με αυτούς τους τρόπους, είναι οι ίδιοι οι ξεριζωμένοι, που κυριολεκτικά σαν μπαλάκι του πινγκ – πονγκ σπρώχνονται μεταξύ των δυο πλευρών του Αιγαίου, πληρώνοντας όχι σπάνια ακόμα και με τη ζωή τους γι’ αυτό.

Με πληροφορίες από topontiki.gr

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: