Όταν κάνεις την επιθυμία σου δημοσκόπηση – Κατευθυνόμενα ερωτήματα σε έρευνα του ΣΚΑΪ για τα μέτρα κατά της πανδημίας

Ο τρόπος διατύπωσης των ερωτημάτων, είναι ξεκάθαρα διατυπωμένος ώστε να αφήνει εκτός κάδρου τόσο την κυβέρνηση, όσο και βασικές αιτίες διασποράς, όπως είναι οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ, για τον έλεγχο των οποίων είναι φυσικά και πάλι υπεύθυνη η κεντρική εξουσία.

Χωρίς, αμφιβολία, ο ΣΚΑΪ μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια σε πρωτοποριακές μεθόδους μετατροπής του άσπρου σε μαύρο, ή τουλάχιστον της κατάλληλης “προσαρμογής” της πραγματικότητας στις επιθυμίες του, με βασικό παράδειγμα τα διαβόητα γραφήματα των δημοσκοπήσεών του όπου πχ το 25% ήταν μεγαλύτερο από το 42% και άλλες τέτοιες ομορφιές.

Υπάρχουν όμως και πιο νόμοτυποι τρόπο διαστρέβλωσης, με κυριότερο τον τρόπο με τον οποίο τίθενται τα ερωτήματα μιας έρευνας κοινής γνώμης. Όπως συνέβη για παράδειγμα στη χθεσινή δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ, που πέρα από τα γνωστά για την πρόθεση ψήφου και την καταλληλότητα του πρωθυπουργού, περιστράφηκε κυρίως γύρω από τα εμβόλια, το λοκντάουν, αλλά και το τις πταίει που τα κρούσματα μετά από πέντε μήνες καραντίνας αντί να πέφτουν, συνεχίζουν να σπάνε ρεκόρ. Ο τρόπος διατύπωσης των ερωτημάτων, είναι ξεκάθαρα διατυπωμένος ώστε να αφήνει εκτός κάδρου τόσο την κυβέρνηση, όσο και βασικές αιτίες διασποράς, όπως είναι οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ, για τον έλεγχο των οποίων είναι φυσικά και πάλι υπεύθυνη η κεντρική εξουσία. Αντ’ αυτού, δυο ερωτήματα μπαίνουν ουσιαστικά στην ίδια κατηγορία (εφαρμογή μέτρων), ώστε να εμφανίζεται το 42% να θεωρεί την αποτυχία ελέγχου της διασποράς ως αποτέλεσμα αφενός της ελλιπούς ατομικής ευθύνης, αφετέρου της περιορισμένης -υποτίθεται – καταστολής κατά των πολιτών, δίνοντας έμμεση νομιμοποίηση σε παραπέρα έντασή της. Εντελώς εκ του πονηρού βέβαια είναι η αναφορά των διαδηλώσεων ως παράγοντα διασποράς, ενάντια σε κάθε διεθνή έρευνα ως τώρα, αλλά και την κοινή εμπειρία στη χώρα μας και αλλού. Ακόμα κι έτσι, μόλις το 20% των ερωτηθέντων συμφώνησε πως αυτό αποτελεί κύρια αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων, δείχνοντας τα όρια της πλύσης εγκεφάλου που έχουν επιδοθεί κυβερνητικά στελέχη και τα φιλικά τους μίντια κατά των κινητοποιήσεων ως δήθεν “υγειονομική βόμβα”.

Κατά τα άλλα, η έρευνα αποτυπώνει την κόπωση από το λοκντάουν (που στην πραγματικότητα υπήρξε απλά λοκντάουν του μη εργάσιμου χρόνου για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, με άθικτη, αλλά και ανεξέλεγκτη τη λειτουργία των περισσότερων επιχειρήσεων), καθώς μόνο ένα 17% ζητάει “παράτασή του για όσο χρειαστεί”, ενώ ένα 35% κι ένα 34% αντίστοιχα ζητούν είτε την άμεση άρση των περιορισμών είτε τη μικρή παράταση και επανεξέτασή τους. Σημαντική είναι και η φθορά της εικόνας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην πανδημία, καθώς ένα 47% εμφανίζεται μερικώς ή πλήρως ικανοποιημένο, ποσοστό μειωμένο σχεδόν στο μισό από τα περσινά αντίστοιχα ποσοστά που έφταναν ή και ξεπερνούσαν το 80%, ενώ άλλο ένα 47% είναι δυσαρεστημένο. Τέλος, αυξημένο φαίνεται το ποσοστό όσων διατίθενται να κάνουν το εμβόλιο, φτάνοντας στο 82%.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: