Οι εξορύξεις δεν αφορούν το λαό και τις ανάγκες του – Ανακοίνωση της ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή

Ξεκάθαρα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων από μια δράκα ενεργειακών κολοσσών τάσσεται η ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ.

Σαφή θέση κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή παίρνει Η ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας πως η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από τα μονοπώλια μόνο ζημιά μπορεί να φέρει στο λαό, καθώς ούτε το περιβάλλον διασφαλίζεται, ούτε κάποιο ατύχημα αποκλείεται, ενώ κι οι όποιες θέσεις εργασίας θα είναι με άσχημους όρους για τους εργαζόμενους. Κοροϊδία είναι εξάλλου και οι περιβαλλοντικές μελέτες που επικαλούνται οι υπέρμαχοι της εξόρυξης, που σε κάθε περίπτωση θα σημαίνει αμετάκλητη απώλεια μιας ενδεχόμενης πηγής πλούτου του λαού για τα κέρδη των λίγων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

Όλοι μαζί, προτάσσοντας τα κάλπικα συνθήματα της «δίκαιης ανάπτυξης», του ανταποδοτικού οφέλους των τοπικών κοινωνιών, καθώς και τη φενάκη της σταθερότητας και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, λειτουργούν με μοιρασμένους ρόλους για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου και την ανάγκη του να συμμετάσχει στη νέα φάση της ενεργειακής μοιρασιάς. Διεκδικούν εξέχουσα θέση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, αλλά και άλλων περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όταν η ΝΑ Μεσόγειος και Μέση Ανατολή φλέγονται αυτή τη περίοδο, ενώ πυροδοτούν παραπέρα την όξυνση και την επιθετικότητα από την αστική τάξη της Τουρκίας.

Η ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ τονίζει ότι είναι αντίθετη με την «ανάπτυξη» των εξορύξεων και καλεί το λαό τίποτε από τα παραπάνω να μην πιστέψει αφού,

  • οι εξορύξεις δεν αφορούν το λαό και τις ανάγκες του, ακριβώς γιατί αυτή η εκμετάλλευση είναι καπιταλιστική και γίνεται για τα κέρδη συγκεκριμένων ενεργειακών κολοσσών και των μονοπωλιακών ομίλων. Δεν θα μειώσουν την ενεργειακή φτώχεια που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, ούτε θα εξασφαλίσουν φτηνή ενέργεια και άλλα οφέλη από τα «έσοδα» του κράτους και της τοπικής διοίκησης. Αντίθετα, οι φόροι και το κόστος των καυσίμων θα παραμείνουν, ενώ το πενιχρό ποσοστό προς την ΤΔ, θα αποτελέσει το άλλοθι για περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης,
  • θα κλαπεί οριστικά και θα χαθεί αμετάκλητα για τις επόμενες γενιές, ένα πολύτιμο ενεργειακό απόθεμα, για να κερδίσουν μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι,
  • οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των σχεδίων περιβαλλοντικής παρακολούθησης, είναι κενά γράμματα αφού δεν υπάρχουν ήδη για την υφιστάμενη κατάσταση αναφορές για το φορτίο της διαρροής τοξικών αποβλήτων, καθώς και των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας στο Ιόνιο,
  • δεν αποκλείεται η εκδήλωση ατυχήματος μεγάλης έκτασης, με μακροπρόθεσμες συνέπειες στη βασική οικονομία των κατοίκων, τουρισμός, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ. και μάλιστα όταν η έντονη και «ποιοτική» σεισμικότητα της περιοχής πρέπει να αποτελεί από μόνη της απαγορευτική τη διαδικασία εξόρυξης.
  • Τα εργατικά δικαιώματα και οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στις εξορύξεις είναι κανόνας αφού ποτέ δεν θα πάψει το κεφάλαιο να επιδιώκει όλο και φθηνότερη εργατική δύναμη.

Για το ΚΚΕ και η πάλη ενάντια στις εξορύξεις καθορίζεται από τη θέση ότι ο ορυκτός πλούτος και γενικότερα οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και η αξιοποίησή τους μπορεί να γίνει μόνο προς όφελος του λαού. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία μπορεί να δώσει λύσει στις λαϊκές ανάγκες και να εξασφαλίσει το ισοζύγιο των ενεργειακών αναγκών με συνδυασμένο τρόπο ώστε να προστατεύσει κυριολεκτικά το περιβάλλον. Στα πλαίσια αυτά μπορούν να αποκλείονται οι εξορύξεις σε επικίνδυνες σεισμογενείς και ευαίσθητες περιοχές όπως το Ιόνιο.

Το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζει, καταψήφισε και θα καταψηφίσει σε κάθε ευκαιρία τις παραπάνω αποφάσεις, μελέτες και σχέδια στη Βουλή, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) και στους δήμους του Νομού μας. Καταδικάζει το ρόλο ΠΙΝ και δήμων που σφιχταγκαλιάστηκαν πρόσφατα με τα ΕΛΠΕ προκειμένου να χειραγωγήσουν το λαό και να εξαγοράσουν τις συνειδήσεις και τη σιωπή της μαθητιώσας νεολαίας, μέσα από τη χορηγία λίγων λίτρων πετρελαίου στα σχολεία. Τάσσεται στο πλευρό του λαϊκού κινήματος που αντέδρασε σθεναρά. Η προσπάθεια στελεχών της Περιφερειακής Αρχής τελευταία να αποστασιοποιηθούν από τις παραπάνω μεθοδεύσεις επιδιώκει να θολώσει τα νερά και μάλιστα σε μια περίοδο που το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει πιο συστηματικά ωμή παρέμβαση, μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία.

Η λογική ακόμη των δημοψηφισμάτων της συλλογής υπογραφών και άλλων δράσεων που προωθούνται από διάφορους φορείς και παρατάξεις ενάντια στις εξορύξεις προτάσσοντας επιμέρους πλευρές του προβλήματος και ξεκόβοντάς τες από την πραγματική αντίθεση που μπαίνει από την ίδια τη ζωή «εξορύξεις και ανάπτυξη για ποιον και από ποιον», αποπροσανατολίζουν και δημιουργούν συνθήκες ώστε να διευκολύνεται τελικά η ασύδοτη δράση των πετρελαιάδων με το πρόσχημα της «ανάπτυξης» είτε σε άλλες περιοχές λιγότερο ευαίσθητες περιβαλλοντικά, είτε με άλλους διαχειριστικούς όρους. Παράλληλα δεν βοηθούν να οικοδομείται ένα ενιαίο ρωμαλέο λαϊκό κίνημα ενάντια στον πραγματικό εχθρό που είναι οι όμιλοι και τα μονοπώλια και φυσικά οι πολιτικοί και τοπικοί του εκφραστές αφού μένουν στο απυρόβλητο.

Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι για να υπάρξει διέξοδος προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας. Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ το πολιτικό καθεστώς, όπου οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας, θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία. Κρίσιμο και βασικό βήμα αποτελεί η στήριξη του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει παντού και σε όλες τις κάλπες που έρχονται, γιατί είναι ο μοναδικός και σίγουρος τρόπος αντίδρασης ενάντια στη ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: