Νεκρό προσφυγόπουλο στη Λέσβο μετά από ανατροπή βάρκας

Η επίσημη ανακοίνωση του λιμενικού κάνει λόγο για ανατροπή που πραγματοποίησαν σκόπιμα οι διακινητές, προκειμένου να γίνει η επιχείρηση διάσωσης από τις ελληνικές δυνάμεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πρόσφυγες βρίσκουν τραγικό θάνατο στο Αιγαίο, είναι όμως το πρώτο θύμα από τη στιγμή που οι πρόσφυγες ανακηρύχθηκαν πια και δι’ επισήμεων χειλέων σε “εισβολείς”, μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να τους χρησιμοποιήσει ως όπλο εκβιασμού στην αντιπαράθεσή του με την ΕΕ. Σήμερα το πρωί, κατά τις 8.30, βάρκα με 48 άτομα, συνοδευόμενη από τουρκική ακταιωρό, έπλεε ανοιχτά του αεροδρομίου της Λέσβου, όταν ανατράπηκε με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα. Το ελληνικό λιμενικό περισυνέλεξε σώα 46 άτομα, ενώ δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ένα εξ αυτών χωρίς τις αισθήσεις του. Η προσπάθεια ανάνηψης απέτυχε και το παιδί έχασε τη ζωή του. Η επίσημη ανακοίνωση του λιμενικού κάνει λόγο για ανατροπή που πραγματοποίησαν σκόπιμα οι διακινητές, προκειμένου να γίνει η επιχείρηση διάσωσης από τις ελληνικές δυνάμεις. Είναι γεγονός πως οι δουλέμποροι καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές, ωστόσο δικαιούται κανείς να τηρεί κάποιο σκεπτικισμό ενάντι των επισήμων ανακοινώσεων των ελληνικών αρχών, με δεδομένο μάλιστα ότι έχουν κυκλοφορήσει βίντεο που δείχνουν σκάφη του ελληνικού λιμενικού να ρυμουλκούν πίσω προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα βάρκες με πρόσφυγες.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θύματα της ενδοαστικής αντιπαράθεσης ΕΕ- Ελλάδας – Τουρκίας είναι για άλλη μια φορά οι πρόσφυγες και μάλιστα εν προκειμένω τα πιο αθώα μέλη τους, τα παιδιά. Μοιάζει μαθηματικά βέβαιο ότι με την εκτόξευση των ροών από τα τουρκικά παράλια που θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, και την κατασταλτική πολιτική των ελληνικών αρχών, θα υπάρξουν κι άλλες απώλειες. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά επεκτείνονται όχι μόνο στον Έβρο, αλλά και στη Λέσβο και πολλά ακόμα νησιά κατά μήκος της ζώνης που δέχεται προσφυγικές ροές. Ένα λάθος – κι αυτό είναι το επιεικές σενάριο – και μπορεί να υπάρξουν δεκάδες νεκροί. Η στρατιωτική αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών πρέπει να σταματήσει τώρα, δεν υπάρχει άλλη λύση από την ανοιχτή σύγκρουση με την ΕΕ και τις αισχρές αντιμεταναστευτικές συμφωνίες που μας έχουν φέρει σε αυτό το σημείο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: