Ν. Μαραντζίδης -Όταν το χαϊδεμένο παιδί του συστήματος συναντά τον “αριστερό” αντικομμουνισμό του Σύριζα

Ποιος είναι αυτός που αποφαίνεται πως το ΚΚΕ δεν τιμά την ιστορία του, ενώ εκείνος προφανώς την τιμά; Είναι αυτός που ξεπλένει τους δωσίλογους και εκτιμά πως το ΕΑΜ επιβαλλόταν με τη βία, χωρίς να έχει ιδιαίτερη συμβολή στη νίκη κατά των δυνάμεων της κατοχής. 

Όλες τις εφεδρείες του εξαντλεί πλέον ο Σύριζα στον πόλεμο κατά του ΚΚΕ. Και ποιος θα μπορούσε να αναλάβει καλύτερα αυτό το ρόλο από τον μπαρουτοκαπνισμένο στους αντικομμουνιστικούς αγώνες Νίκο Μαραντζίδη, μεταγραφή αεροδρομίου στο κυβερνητικό κόμμα εδώ και αρκετούς μήνες.

Με άρθρο του στην Καθημερινή, που φέρει τον τίτλο “ΚΚΕ, το κακομαθημένο παιδί της αντιπολίτευσης”, ο καθηγητής εκφράζει την ιερή του αγανάκτηση, εξ ονόματος των αγωνιστών του κόμματος που θυσιάστηκαν, τι κι αν θεωρεί “πουκάμισα αδειανά” πολλούς από τους λόγους που αγωνίστηκαν.

Ο Μαραντζίδης λοιπόν αρχικά σημειώνει τις διώξεις του ΚΚΕ για τις θέσεις του για το Μακεδονικό, με το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου, και τις μεταπολεμικές καταδίκες – εκτελέσεις των μελών του. Στο τέλος αποφαίνεται πως το ΚΚΕ “δεν τιμά” και “δε σέβεται” την ιστορία του. Δεν μπορεί να μας το πει ευθέως, αλλά μας αφήνει να το συμπεράνουμε, πως για να τιμήσει πραγματικά το ΚΚΕ την ιστορία του, πρέπει να πάψει να είναι “χαϊδεμένο παιδί” και να ξαναβρεθεί στο στόχαστρο, ίσως και στην παρανομία. “Τέρμα πια στην ασυλία”, όπως είχε πει και στη βουλή ο Αλέξης Τσίπρας πριν λίγες μέρες.

Ποιος είναι όμως αυτός που μιλάει για το κακομαθημένο παιδί της μεταπολίτευσης; Ένας υπερπροβεβλημένος κονδυλοφόρος – πολιτικός επιστήμονας, που πιάνει στασίδι στο ΣΚΑΙ και σ’άλλες εκπομπές, αποφεύγοντας συστηματικά τον αντίλογο και την παρουσία άλλων απόψεων στα πάνελ που εμφανίζεται.

Ποιος είναι αυτός που αποφαίνεται πως το ΚΚΕ δεν τιμά την ιστορία του, ενώ εκείνος προφανώς την τιμά; Είναι αυτός που ξεπλένει τους δωσίλογους και εκτιμά πως το ΕΑΜ επιβαλλόταν με τη βία, χωρίς να έχει ιδιαίτερη συμβολή στη νίκη κατά των δυνάμεων της κατοχής.

Τώρα λοιπόν που ο Μαραντζίδης προσεγγίζει το Σύριζα – το κόμμα που κάποιοι πλάσαραν και ως “νέο ΕΑΜ” – για να χτίσουν το “προοδευτικό μέτωπο” μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ν’ απολαμβάνει πχ την “ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς”, ως καρπό της μεταπολίτευσης, χτυπώντας το “χαϊδεμένο παιδί της”, το ΚΚΕ. Μπορεί να τιμά την ιστορία του, ξαναγράφοντάς την. Να λέει τα πιο αντιδραστικά πράγματα για τους δοσίλογους και να τον χειροκροτούν “προοδευτικά ακροατήρια”, φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση.

Και μια ιστορική διευκρίνιση: Χαρακτηριστικός καρπός και χαϊδεμένο παιδί της μεταπολίτευσης ήταν το ΠΑΣΟΚ, και τώρα ο Μαραντζίδης βρίσκει την πιο αυθεντική και γνήσια μετεξέλιξή του. Ίσως κάποιοι λίγοι απ’ τους νέους συντρόφους του ξενίσουν με τα αντεαμικά του παραληρήματα, και να πρέπει να τα στρογγυλέψει κάπως, αλλά το μόνο που δε θα χρειαστεί ν’ αλλάξει είναι το μένος του για το ΚΚΕ.

Υ.Γ. (για μυημένους) Ο Νίκος Μαραντζίδης – που δεν είναι καν ιστορικός – είναι πολύ μικρός για να μιλήσει για το ΚΚΕ και το ιστορικό φορτίο που κουβαλά. Αλλά αυτό δεν τον καθιστά “μικρό Νικόλα”, παρά μονάχα Ανιάν, το χαϊδεμένο παιδί της δασκάλας και του συστήματος.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: