Μέτρα στήριξης στους διπλωματούχους ξεναγούς ζητά το ΚΚΕ

Την άμεση στήριξη ενός κλάδου χωρίς δουλειά ουσιαστικά από τον Νοέμβρη του 2019 ζητάν με ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ.

Ερώτηση με την οποία ζητά μέτρα στήριξης για τους διπλωματούχους ξεναγούς κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης Μαρία Κομνηνάκα, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης, έχει ως εξής:

«Από το Νοέμβριο του 2019 οι διπλωματούχοι ξεναγοί, όπως και η πλειοψηφία των εργαζομένων στον τουρισμό, είναι χωρίς δουλειά.

Με το τέλος της τουριστικής σεζόν, οι χαμηλόμισθοι ξεναγοί υπάγονται σε τρίμηνο βοήθημα του ΟΑΕΔ το οποίο καταβάλλεται αφού κατατεθούν τα ένσημα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, επειδή τα ένσημα αυτά δεν είναι μηχανογραφημένα, αλλά καταμετρούνται από έναν μόλις υπάλληλο του ΕΦΚΑ (κατάστημα Συντάγματος), η καταμέτρηση καθυστέρησε με αποτέλεσμα το βοήθημα του έτους 2019 -το οποίο υπό κανονικές συνθήκες καταβάλλεται τον Ιανουάριο του επόμενου έτους- να καταβληθεί τον Ιούνιο του 2020, σε αρκετούς δε μόλις τον Οκτώβριο.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τον πρώτο εγκλεισμό τον Μάρτιο – Απρίλιο 2020 τους καταβλήθηκε η Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού των 800 ευρώ, που δεν συνοδευόταν από ένσημα.

Επιπλέον μια σειρά από μέτρα και ρυθμίσεις κατά την περυσινή τουριστική περίοδο, κατέστησαν αδύνατη τη δημιουργία ομάδων ξεναγήσεων (π.χ. 35 άτομα σε λεωφορείο, 17 σε αρχαιολογικούς χώρους, 9 σε μουσεία και, τελικά, από τον Οκτώβριο, απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων), με αποτέλεσμα οι διπλωματούχοι ξεναγοί να μην μπορέσουν να εργαστούν.

Το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, μαζί με καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον Πολιτισμό, έλαβαν για κάθε μήνα 534 ευρώ την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού καθώς και 50 ένσημα, τα οποία απαιτούνται, ως ελάχιστο, για την ιατροφαρμακευτική ασφαλιστική κάλυψη του 2021.

Έτσι λοιπόν, οι διπλωματούχοι ξεναγοί αν και ανήκουν στις πληττόμενες από την πανδημία ομάδες εργαζομένων, έλαβαν για όλο το 2020 το πενιχρό ποσό των 1.868 ευρώ, ενώ η ΑΠΔ για τα ένσημα από το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει κατατεθεί ακόμα.

Πέρα λοιπόν από το γεγονός ότι αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη για το 2021.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν για:

  1. Να κατατεθεί άμεσα από το Υπουργείο Εργασίας η ΑΠΔ των 50 ενσήμων που εκκρεμεί και να εξασφαλιστεί πλήρης Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη και Ασφαλιστική Κάλυψη όλων των εργαζομένων και των παιδιών τους για το 2021.
  2. Να καταβληθεί Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού για τους μήνες του 2020 κατά τους οποίους δεν εργάστηκαν ούτε έλαβαν κάποια οικονομική ενίσχυση (Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο), καθώς και για το 2021 μέχρι να εξασφαλισθεί εργασία για το σύνολο των διπλωματούχων ξεναγών.
  3. Να ανασταλούν για όλους οι πληρωμές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, για ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες.
  4. Τη στελέχωση του τμήματος Ξεναγών του ΕΦΚΑ Συντάγματος και τη μηχανογράφηση των ενσήμων τους.
  5. Την τήρηση των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων και εξασφάλιση συνθηκών εργασίας, οι οποίες δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους.
  6. Το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων».

Πηγή 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: