Με τη δίκη του Λαμπράκη και της χούντας παρομοιάζει η Ένωση Δικαστών κι Εισαγγελέων την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

“Η Ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία και τη σπουδαιότητα της απόφασης.”

Την ιστορική σημασία της σημερινής απόφασης υπογραμμίζει η Ένωση Δικαστών κι Εισαγγελέων, θέτοντάς την πλάι σε εκείνες για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και των πραξικοπηματιών της χούντας. Η ΕΔΕ χαιρετίζει την απόφαση και συγχαίρει τους δικαστές (μόνο, κι όχι την εισαγγελέα, πιθανότατα καθόλου τυχαία) και κρίνει ότι “η ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία και τη σπουδαιότητα της απόφασης”. Συμπέρασμα με το οποίο μπορεί να συμφωνήσει ακόμα κι όποιος έχει εύλογες ενστάσεις για μια – αναμενόμενη προφανώς – εξιδανίκευση της αστικής δικαιοσύνης που εμπεριέχει η ανακοίνωση:

Ολοκληρώθηκε σήμερα με την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών μία από τις πιο εμβληματικές δίκες στη σύγχρονη Ελλάδα. Η Ένωση, που διά του προέδρου της παραστάθηκε κατά την απαγγελία της απόφασης, συγχαίρει τους δικαστές που έφεραν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που ανέλαβαν: Την ενδελεχή εξέταση των πραγματικών περιστατικών της δικογραφίας με αμεροληψία, αντικειμενικότητα και ορθοκρισία. Ολοκλήρωσαν μια πολυετή διαδικασία με την παρουσία δεκάδων κατηγορουμένων, την εξέταση εκατοντάδων μαρτύρων και την ανάγνωση χιλιάδων εγγράφων, παρά τις ακατάλληλες συνθήκες και την έλλειψη αναγκαίων υποδομών.

Η Ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία και τη σπουδαιότητα της απόφασης. Άλλωστε και σε άλλες κρίσιμες στιγμές της ιστορίας που συνδέθηκαν με δίκες υψηλού συμβολισμού (υπόθεση Γρ. Λαμπράκη, εκδίκαση των πρωταιτίων της χούντας) η ελληνική Δικαιοσύνη κράτησε το τιμόνι σταθερό και ανέδειξε την κοινωνική σημασία της ποινικής δικαιοδοτικής κρίσης. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ήταν και συνεχίζει να είναι πυλώνας της Δημοκρατίας».

(φωτογραφία Eurokinissi)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: