Μαύρισε η Βραζιλία – Να σταματήσει το “φλερτ με τον κομμουνισμό” υποσχέθηκε ο Μπολσονάρου

Ο Μπολσονάρου είναι ο πρώτος ηγέτης της Βραζιλίας με στρατιωτική προέλευση μετά την πτώση της χούντας το 1986, την οποία είχε υπερασπιστεί δημόσια, όπως άλλωστε και τη χρήση βασανιστηρίων.

Επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά στην τέταρτη σε μέγεθος δημοκρατία του κόσμου με τον ακροδεξιό να επικρατεί άνετα του κεντροαριστερού Φερνάντο Αντάντ, που παρότι αύξησε τις ψήφους του κατά 13 εκατομμύρια δεν κατάφερε να συσπειρώσει αρκετούς ψηφοφόρους μένοντας στο 44,2% έναντι 55,8% του αντιπάλου του.

Ο Μπολσονάρου είναι ο πρώτος ηγέτης της Βραζιλίας με στρατιωτική προέλευση μετά την πτώση της χούντας το 1986, την οποία είχε υπερασπιστεί δημόσια, όπως άλλωστε και τη χρήση βασανιστηρίων. Έχοντας προβεί επανειλημμένα σε ρατσιστικές, ομοφοβικές και σεξιστικες δηλωσεις, ο Μπολσονάρου που στην προεκλογική εκστρατεία είχε απειλήσει να “τουφεκίσει αριστερούς” εμφανίστηκε πιο “μετριοπαθής” στις αρχικές του δηλώσεις, κάνοντας λόγο για σεβασμό στη δημοκρατία, προσθέτοντας όμως πως “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να φλερτάρουμε με το σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, το λαϊκισμό και τον αριστερό εξτρεμισμό”, εννοώντας τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που κατείχε την εξουσία ως το 2016, πριν την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ και την ανάληψή της από το δοτό αυταρχικό πρωθυπουργό Τέμερ. Τα κελεύσματα για πάταξη της διαφθοράς και της εγκληματικότητας γοήτευσαν ακροατήρια και πέραν των μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων, που σε μεγάλη πλειοψηφία στήριξαν την υποψηφιότητά του από τον πρώτο γύρο.

Οι Βραζιλιάνοι επενδυτές ήδη αντέδρασαν με ενθουσιασμό στην είδηση, μια και ο Μπολσονάρου έχει υποσχεθεί νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική με μπροστάρη τον Πάουλου Γουέδες, οικονομολόγο της διαβόητης σχολής του Σικάγου, που προαλείφεται για το Υπουργείο Οικονομικών. Μειώσεις φόρων για τους εύπορους και ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών εταιριών, όπως η Petrobras στο χώρο του πετρελαίου και η εταιρία ηλεκτροδότησης Eletrobras βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του. Η αντιδραστική κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης φάνηκε κι από την παρουσία του πάστορα και βουλευτή Magno Malta που προσευχήθηκε λίγο πριν την ομιλία του Μπολσονάρου, ο οποίος ορκίστηκε να κυβερνήσει τη χώρα “σύμφωνα με τη Βιβλο και το Σύνταγμα”. Ο Μπολσονάρου έχει στενούς δεσμούς με τους Ευαγγελιστές που επικροτούν ιδιαίτερα την ομοφοβική ατζέντα του νέου προέδρου που σχεδιάζει επίσης να καταργήσει τη Σεξουαλική Αγωγή στα σχολεία.

Μεγάλος θαυμαστής του Τραμπ ο Μπολσονάρου έχει ήδη δεχτεί τα συγχαρητήρια του πλανητάρχη όπως και άλλων δεξιών ηγετών της Λατινικής Αμερικής, η οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε κατάσταση διαρκούς συντηρητικοποίησης, εξαιτίας και των αδιεξόδων της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης. Πιο διπλωματικός ο Νικολάς Μαδούρο συνεχάρη το βραζιλιάνικο λαό για την προσέλευσή του στις κάλπες που οδήγησε στην ανάδειξη του Μπολσονάρου. Η Βενεζουέλα ήταν ένα από τα κατεξοχήν προπαγανδιστικά επιχειρήματά του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ως παράδειγμα δήθεν “σοσιαλιστικού χάους”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: