Ματατζήδες τραμπουκίζουν έξω από δικαστήριο σε βάρος γυναίκας δικηγόρου

Μετά την προκλητική τους συμπεριφορά, οι αστυνομικοί των ΜΑΤ ζήτησαν και τα ρέστα από το θύμα, με πλήρη κάλυψη εκ μέρους του συνδικαλιστικού τους οργάνου.

Ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή 29 Ιουνίου από αστυνομικούς των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αφού προσέβαλαν δικηγόρο μετά από υπόθεσή της έξω από τη δικαστική αίθουσα, της επιτέθηκαν με βία, ύβρεις και απειλές όταν τόλμησε να τους ζητήσει τα στοιχεία τους. Η ίδια παρότι είχε δώσει νωρίτερα τα δικά της, εισέπραξε πέραν της σκαιής συμπεριφοράς και μια προσαγωγή στο τμήμα που ολοκληρώθηκε με την υποβολή μήνυσης εναντίον της. Μάλιστα οι αστυνομικοί δε δίστασαν να δείξουν παρόμοια συμπεριφορά στο σύζυγο της δικηγόρου και σε συναδέλφους που έσπευσαν να της συμπαρασταθούν. Σαν κερασάκι στην τούρτα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων τοποθετήθηκε για το περιστατικό κατηγορώντας ουσιαστικά το θύμα, με υπονοούμενα του τύπου “κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου”, εκτός προφανώς από τα εκτελεστικά του όργανα, καταπώς φαίνεται.

Όπως σημειώνει η Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων Θεσσαλονίκης που προχώρησε στην καταγγελία:

Το περιστατικό θα ήταν γελοίο αν δεν ήταν εξοργιστικό, και σίγουρα δεν είναι καθόλου μεμονωμένο. Καταρχήν διότι δεν πρωταγωνίστησε μόνο ένας αστυνομικός αλλά πλήθος συναδέλφων του που έσπευσαν να τον συνδράμουν στον τραμπουκισμό μιας γυναίκας. Επιπλέον όμως, διότι το συγκεκριμένο συμβάν αποτελεί σύμπτωμα του γενικότερου αυταρχισμού που χαρακτηρίζει τα σώματα ασφαλείας και έχει ενταθεί στα χρόνια των Μνημονίων, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι θα έβαζε φραγμό στην ασυδοσία. Η «συνέχεια του κράτους» την οποία υπηρετεί η Αστυνομία του κ. Τόσκα ενισχύει την ατιμωρησία, ακριβώς επειδή οι αστυνομικοί ξέρουν ότι το περισσότερο με το οποίο κινδυνεύουν εάν ασκήσουν καταχρηστικά την εξουσία τους είναι μια ΕΔΕ που γίνεται για τα μάτια του κόσμου…

 

Επίσης, γνωρίζουμε σαν δικηγόροι ότι οι αστυνομικοί συμπεριφέρονται πολύ χειρότερα σε ευάλωτες ομάδες (πρόσφυγες, Ρομά, αστέγους κλπ) και γενικότερα σε απλούς πολίτες (απεργούς, διαδηλωτές στις Σκουριές κλπ), ενώ και η κατάθεσή τους στο δικαστήριο θεωρείται περίπου ως αμάχητο τεκμήριο. Η απόφαση του ΔΣΘ για 24ωρη αποχή διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 9 Ιουλίου απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος των συναδέλφων μας είναι σωστή. Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία απαιτεί την τιμωρία των ενόχων για το συμβάν και καλεί τους αρμόδιους εισαγγελείς να πάρουν θέση και να μεριμνήσουν δεόντως προς αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων παράνομων και αυταρχικών συμπεριφορών αστυνομικών. Ταυτόχρονα, καλεί τους δικηγόρους και τους πολίτες σε εγρήγορση για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων από κάθε εξουσία (αστυνομική, δικαστική κλπ), ανεξάρτητα από την ιδιότητα των θυμάτων.

 

Με πληροφορίες από ellinofreneianet.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

5 Σχόλια

 • Ο/Η Ηλίας Τζαμουράνης λέει:

  Στοιχειώδης ευπρέπεια θα επέβαλε την δημοσιογραφική παράθεση της άποψης του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών της Θεσσαλονίκης. Διαβάζω, λοιπόν:
  “…Επίσης, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται σε ένστολο αστυνομικό να γνωστοποιεί τα στοιχεία του και να μην συμμορφώνεται στις υποδείξεις των Αστυνομικών.
  Τα όσα ακολούθησαν του περιστατικού, με χυδαίες ύβρεις εναντίον των Αστυνομικών και ευθείες απειλές που θυμίζουν άλλες εποχές, πιστεύουμε ότι αποτελούν ένα μεμονωμένο ….κλπ.”
  Εμφανώς υπάρχει διάσταση απόψεων και πληροφόρησης, που θάπρεπε να γίνεται κατανοητή στο κείμενο της “Κατιούσας”.
  Σε ένα τμήμα της φερόμενης ως “Αριστεράς” συχνά ένας “αντι-μπατσισμός” υποκαθιστά πιο ουσιαστική αριστερή τοποθέτηση και γι αυτό είμαι γενικά επιφυλακτικός λόγω και αντιθέτων εμπειριών, χωρίς να γνωρίζω περισσότερα για την φύση τόσο των “Εναλλακτικών”, όσο και της “Ε.Α.Υ.Θ.” και της αξιοπιστίας αμφοτέρων.
  Ολα τάχουμε, ο αποπροσανατολισμός μας λείπει.

  • Ο/Η Orestis Komep λέει:

   Ναι, από το περιεχόμενο της ”τοποθέτησής” σας φαίνεται πόσο σοβαρή σχέση έχετε με την αριστερή ιδεολογία και την Αριστερά.
   Αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ τεράστιου βεληνεκούς κάποιος να επιχειρεί να δικαιολογήσει τη στάση και συμπεριφορά των μελών – αστυνομικών των ΜΑΤ. Ενώ έχει συσσωρευθεί σημαντική εμπειρία από πλήθος περιστατικών άσκησης σωματικής και λεκτικής βίας από μέρους σας. ΝΤΡΟΠΗ σας ”’κύριε” Τζουραμάνη. Και μην επιχειρήσετε να ανταπαντήσετε, δεν με ενδιαφέρει η όποια προσπάθεια αναδίπλωσης.
   Το βασικό είναι όμως άλλο: το ότι δεν έχετε ”θέση” στον παρόντα ιστότοπο. Οι διαχειριστές του οποίου, αφού αποφάσισαν κακώς την ανάρτηση αυτού του κατάπτυστου ”σχολίου”, δε μερίμνησαν τουλάχιστον να καταγράψουν μία απάντηση.
   Τι συμβαίνει επιτέλους;

   • Ο/Η vassilis λέει:

    Καλό πάντως είναι, να έχουμε υπ όψη μας ότι οι “χώροι” και τα άτομα όπως αυτά της “Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας”, θεωρούν ότι παίρνουν αγωνιστικά εύσημα με κάθε σύλληψη και το επιδιώκουν.
    Προσωπικά, καταγγελίες αυτών των “χώρων”, με αφήνουν αδιάφορο.

    • Ο/Η Orestis Komep λέει:

     Σε γενικά πλαίσια συμφωνώ. Στην περίπτωση αυτή, όμως, έχει μεσολαβήσει το γεγονός της λήψης απόφασης από το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για κήρυξη αποχής από τα καθήκοντα (στο οποίο δεν πλειοψηφούν δυνάμεις του χώρου του αριστερισμού).
     Είναι δε γνωστό το μένος των αστυνομικών – μελών των ΜΑΤ έναντι όποιου φορέα ή μεμονωμένου ατόμου επιλέγει κάποια μορφή αντίδρασης ή αντίστασης ή ”στοχοποιείται” ως τέτοιο. Έστω και εάν κατά τη δική μας αντίληψη είναι σφαλερή η στρατηγική τους κ.ο.κ.

  • Ο/Η Levan λέει:

   Λυπάμαι που είναι αυτό το πρώτο μου σχόλιο στην Κατιούσα, ωστόσο μου είναι αδύνατον να μην γράψω ένα “Τι διαβάζουμε”.

Κάντε ένα σχόλιο: