Κυριακή 12 Μάη – Eκλογές στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Να αλλάξουν τους συσχετισμούς καλεί η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών

Στην Αθήνα η ψηφοφορία θα γίνει στο κτίριο της οδού Τοσίτσα 11.

Στο παράρτημα της Θεσσαλονίκης θα γίνει στο μουσείο κινηματογράφου στο λιμάνι στις 10 π.μ. – 8 μ.μ..

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, όσοι οφείλουν μπορούν να ψηφίσουν με 15€.

Βάσει του Καταστατικού (άρθρο 9 παρ.1) τα επίτιμα μέλη εξαιρούνται από κάθε οικονομική υποχρέωση.

Η Διακήρυξη και το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών

«Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Απευθυνόμαστε σε εσένα που επιθυμείς να εξασκείς το επάγγελμά σου, μέσα από αυτό να μπορείς να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες της ζωής σου. Σε εσένα, που δεν θες να καταλήξει το επάγγελμα σου ένα χόμπι πολυτελείας.

Σε αυτές τις εκλογές σε καλούμε σε ενεργή συμμετοχή, στην ενίσχυση του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών. Σε καλούμε να διεκδικήσεις μαζί μας ένα σωματείο ζωντανό, μαζικό και συλλογικό, κόντρα στη λογική του ατομικισμού που έχει παγιωθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια στο σωματείο μας. Γιατί εμείς, οι σκηνοθέτες, γνωρίζουμε καλύτερα ότι για να πραγματοποιήσεις έργο χρειάζεται συλλογική προσπάθεια.

Το ψηφοδέλτιο της ΔΕΣ συγκροτείτε από σκηνοθέτες που δραστηριοποιούνται και στους τρεις τομείς του χώρου μας. Κύριο μέλημα όλων μας είναι η αλλαγή των συσχετισμών στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Εμείς θέλουμε η ΕΕΣ να λειτουργεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, συλλογικά, να επεξεργάζεται θέσεις στα ζητήματα που μας καίνε. Θέλουμε μέσα από το πραγματικό και δημιουργικό διάλογο να ακουστούν όλες οι απόψεις, ο διάλογος να συμβάλει στην δημιουργία σχεδίου παρέμβασης . Θέλουμε να αναβαθμιστεί ο χώρος μας, η καλλιτεχνική δημιουργία να συμβάλει στην ανύψωση του πολιτισμού στην χώρα μας, να είναι προσβάσιμη για όλο το λαό , κόντρα σε όλες τις μέχρι τώρα πολιτικές που εφαρμόζονται στον χώρο του οπτικοακουστικού και του θεάτρου. Κόντρα στην διαρκώς εξελισσόμενη μονοπωλιακή συγκέντρωση παραγωγής και διανομής στο χώρο του θεάματος.

Η έμπρακτη στήριξη του ψηφοδελτίου της Δ.Ε.Σ., σημαίνει έμπρακτο επανακαθορισμό της λειτουργίας του συνδικαλιστικού μας φορέα, δημοκρατικές διαδικασίες και έλεγχος. Σημαίνει κόντρα στο κυνήγι του ατομικού συμφέροντος που εδώ και είκοσι χρόνια αποτελεί ένα «Όραμα» της πλειοψηφούσας παράταξης. Ένα «Όραμα» που έχει φάει τα ψωμιά του, ξεθωριάζει.

ΣΤΗΝ Ε.Ε.Σ. ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ

Από την μια έχουμε τις πρακτικές της απερχόμενης πλειοψηφίας του Δ.Σ. Την προσωποκεντρική λειτουργία του Δ.Σ., χωρίς να ενδιαφέρεται για ζητήματα του κλάδου όπως είναι π.χ. Οι νομικές αλλαγές, τα πνευματικά δικαιώματα, κ.α. Το Δ.Σ. δεν συνεδριάζει σχεδόν ποτέ, παρά τις επίμονες πιέσεις από πλευράς μας. Η πλειοψηφούσα παράταξη προβαίνει σε ενέργειες χωρίς να ενημερώνει κανέναν. Δεν καλεί σε Γενική Συνέλευση (πέρα από αυτές που ορίζει το καταστατικό) παρά μόνο για τα μάτια του κόσμου. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου να ενημερώνει και να καλεί σε συζήτηση σημαντικών ζητημάτων για τον κλάδο. Έχει πάψει την τόσο απαραίτητη λειτουργία των τομέων, παρά τις επίμονες προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά μας.

Η πλειοψηφούσα παράταξη ενστερνίζεται τη λογική των δημοσίων σχέσεων, με συνεννοήσεις «κορυφών», αφήνοντας την μεγάλη πλειοψηφία των σκηνοθετών εκτός οποιασδήποτε διαδικασίας.

Από την άλλη η Δ.Ε.Σ. έχει στόχο την ενότητα των δημιουργών για την απόκρουση των αγοραίων σχεδιασμών στον κινηματογραφικό τομέα, στο θέατρο και την τηλεόραση, παλεύοντας για τα δικαιώματα (οικονομικά, πνευματικά, εργασιακά κ.ο.κ.) των σκηνοθετών και δημιουργών, μέσα και έξω από το Διοικητικό Συμβούλιο, μέσω της επαναλειτουργίας των γενικών συνελεύσεων, των τομέων, παίρνοντας μαχητικές πρωτοβουλίες από τα κάτω στον αγώνα για την αλλαγή στο χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης. Με πείσμα βάζουμε φρένο στην κατάσταση που δημιούργησαν στον χώρο της τέχνης όλες οι κυβερνήσεις με ένα σωρό νομοθετικές ρυθμίσεις: Η κατάργηση του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων με τους εφαρμοστικούς νόμους του τρίτου μνημονίου που στέρησε από την κινηματογραφική παραγωγή από 1,5 έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η προοπτική του ΕΚΚ του Εθνικόυ Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας ένος υπεροργανισμόυ, ο οποίος έχει ως σκοπό του να δημιουργήσει με κάθε μέσο τις προϋποθέσεις κερδοφόρων επενδύσεων στον οπτικοακουστικό τομέα. Tο «δωράκι» στα κανάλια από τις νομικές τροποποιήσεις και η μη καταβολή του 1,5% όπως όφειλαν κάθε χρόνο να καταβάλλουν. Η κατάσταση στα ΔΗΠΕΘΕ και το ελεύθερο θέατρο. Η κατάργηση της υπουργικής απόφασης Β’1483/27-10-2005, η οποία αναφερόταν στη σύνθεση του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού συνεργείου, στο αντικείμενο των ειδικοτήτων που τη συγκροτούν, δημιουργώντας συνθήκες γαλέρας στον κινηματογράφο και ειδικά στην τηλεόραση ενώ οι συνάδελφοι εκεί, παραμένουν απροστάτευτοι.

Τα προηγούμενα τρία χρόνια, έχοντας μόνο δυο έδρες στο Δ.Σ. προσπαθήσαμε να παρέμβουμε, -για όλα τα ζητήματα- προς αυτήν την κατεύθυνση. Παλεύουμε για την λειτουργία των τομέων. Συμμετείχαμε στην ομάδα για την επικαιροποίηση της σύμβασης με την ΕΡΤ και δώσαμε μάχη για την αποδοχή της από το αρμόδιο ΔΣ της, όπως και για την σύμβαση στο Εθνικό Θέατρο. Πήραμε πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο και το προσφυγικό με συνεργασία από συναδέρφους ανά τον κόσμο που ανάμεσα σε άλλους ήταν: ο Βιτόριο και ο Πάολο Ταβιάνι, ο Άκι Καουρισμάκι, Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Αλε Αμπρέου, ο Μουσταφά Κενάν Αϊμπαστί, κινηματογραφιστής από το Ανεξάρτητο Κέντρο Κινηματογράφου BSM κ.α. γιατι οι σκηνοθέτες πρεπει να έχουμε λογο σε ολα τα σύγχρονα ζητήματα.

Προτείνουμε και Διεκδικούμε:

  • –Υποχρεωτική απόδοση του 1,5% από τα κρατικά σαν μια από τις προϋποθέσεις αδειοδότησης τους, όπως και στα, ιδιωτικά και συνδρομητικά κανάλια  με επέκτασή του στις ταινίες μικρού μήκους και αύξησή του στο 2%..
  • –Επαναφορά του πόρου για τον ελληνικό κινηματογράφο με τον τρόπο που ισχύει και σε άλλες χώρες.
  • –Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου οργανισμού κινηματογράφου και μέσω αυτού δημιουργία δημόσιου οργανισμού διανομής του συνόλου της εθνικής παραγωγής.
  • –Αναβάθμιση της κινηματογραφικής τέχνης και θεατρικής τέχνης και των δημιουργών της.
  • –Προστασία και στήριξη των συναδέλφων στην ιδιωτική τηλεόραση. Σπάσιμο της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς.
  • –Αξιοποίηση και χρηματοδότηση της ταινίας τεκμηρίωσης από υπουργεία και δημόσιους φορείς.
  • –Ποσόστωση για δραματοποιημένο Ελληνικό πρόγραμμα στην ΕΡΤ αλλά και στα ιδιωτικά κανάλια.
  • –Ελληνικό Τμήμα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με συγκεκριμένο και ανεξάρτητο προϋπολογισμό.
  • –Αναβάθμιση του θεσμού των κινηματογραφικών Φεστιβάλ και επαναλειτουργία των κρατικών βραβείων.
  • –Καθιέρωση μόνιμων ζωνών προβολής της σύγχρονης ελληνικής ταινίας και του θεάτρου στην τηλεόραση.
  • –Κατάργηση του ΦΠΑ στην καλλιτεχνική δημιουργία και μείωση της φορολογίας.
  • –Προστασία των πνευματικών μας δικαιωμάτων.
  • –Εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και σωματείων στο ΕΚΚ, στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
  • –Στήριξη των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

  • –Αναβάθμιση της αισθητικής αγωγής και της καλλιτεχνικής παιδείας.
  • –Πλατιά διάδοση της οπτικοακουστικής και θεατρικής τέχνης.
  • –Ίδρυση Δημόσιων και Δωρεάν Ανώτατων Σχολών Οπτικοακουστικής Τέχνης.

Στις εκλογές της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών στις 12 Μαΐου ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ τους ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ για να μη μείνουμε άλλη μια τριετία στο ίδιο έργο θεατές!»

 

Υποψήφιος Πρόεδρος :

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:

(μέχρι 9 σταυρούς)

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΛΗ – ΘΑΛΛΑΣΙΑ

ΒΑΚΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΒΑΡΔΑΡΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑ

ΔΑΦΝΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ

ΔΙΔΥΜΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΑΛΛΟΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΟΜΗΝΕΑΣ ΤΖΑΝΕΤΟΣ

ΚΟΥΑΝΤΑΣ ΑΛΕΞΗΣ

ΚΟΥΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ (ΑΓΗΣ)

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΡΗΣΙΜΙΝΤΖΗ ΦΛΩΡΑ

ΣΤΑΜΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ (ΣΗΦΗΣ)

ΣΤΡΟΥΜΠΟΣ ΣΑΒΒΑΣ

ΤΣΙΤΣΟΥΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΦΙΛΙΟΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

(μέχρι 3 σταυρούς)

ΔΑΦΝΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΦΙΛΙΟΥΣΗΣ ΚΟΣΜΑΣ

 

ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

(μέχρι 3 σταυρούς)

ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΣΤΑΜΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ (ΣΗΦΗΣ)

 

ΓΙΑ ΤΗ F.E.R.A:

(μέχρι 2 σταυρούς)

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑ

ΔΙΔΥΜΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΑΛΛΟΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

ΓΙΑ ΤΗ Μ.Ε.Ι.:

(1 σταυρό)

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: