Κράτος – τέρας – Εικονικές εκτελέσεις και ξυλοδαρμοί μεταναστών στον Έβρο

Αν η ΝΔ ξεκίνησε να “κάνει τη ζωή δύσκολη” σε πρόσφυγες και μετανάστες, όπως ζητούσαν μετ’επιτάσεως στελέχη της, η κυβέρνηση Σύριζα – Ανέλ συνεχίζει και εμβαθύνει αυτή την πολιτική, με τη διαφορά ότι την πασπαλίζει με μπόλικη άχνη “ανθρωπισμού” και “συμπόνιας”. 

Τη φρίκη που βιώνουν μετανάστες στα χέρια των ελληνικών αρχών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο περιγράφουν οι μαρτυρίες που δημοσιεύει η οργάνωση Human Rights Watch. Ανατριχιαστικές καταγγελίες βλέπουν, για μια ακόμα φορά, το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τη δράση των ελληνικών αρχών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο.

«Άτομα που δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα κρατούνται, κακοποιούνται και απελαύνονται από την Ελλάδα χωρίς καμία μέριμνα για τα δικαιώματα ή την ασφάλειά τους,» δηλώνει ο Todor Gardos, ερευνητής της Human Rights Watch για την Ευρώπη. «Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να διερευνήσουν αμέσως τους επανειλημμένους ισχυρισμούς για παράνομες απωθήσεις».

Από τους 26 αιτούντες άσυλο και άλλους μετανάστες στο διάστημα Μαΐου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, προερχόμενους από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπως και από το Αφγανιστάν, σε 24 περιπτώσεις αναφέρθηκαν σε περιστατικά απωθήσεων στον ποταμό Έβρο πίσω στην Τουρκία.

Κοινός τόπος η βίαιη ή εχθρική συμπεριφορά της ΕΛΑΣ, αλλά και δυνάμεων που δεν έφεραν κανένα διακριτικό, φορούσαν όμως στολή και μάσκες. Στις μισές περιπτώσεις οι άντρες αυτοί  πήραν τα πάντα από τους μετανάστες, ανάμεσά τους χρήματα και ταυτότηες, που σε κάποιες περιπτώσεις καταστράφηκαν. Επτά άτομα δήλωσαν ότι γύρισαν στην Τουρκία μόνο με τα εσώρουχά τους, ενίοτε μέσα στο ψύχος και το σκοτάδι. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η ψυχολογική βία, ακόμα και μέσω εικονικών εκτελέσεων.

Δε σταματούσε όμως εκεί η κακοποίηση, αλλά έπαιρνε και τη μορφή σωματικής βίας, με χτυπήματα, από χέρια, γκλομπ και πιθανόν τέιζερ. Οι αστυνομικοί δεν έκαναν διακρίσεις ούτε μπροστά σε εγκύους ή παιδιά, από τα οποία όπως καταγγέλλεται σε μια τουλάχιστον περίπτωση πήραν ακόμα και τα παπούτσια. Από τον Απρίλη οι διασχίσεις του Έβρου από μετανάστες έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Από τον Ιούνη η Τουρκία ανέστειλε τις επιστροφές μέσω των χερσαίων συνόρων μονομερώς. Σύμφωνα με επιστολή του Αστυνομικού Γιώργου Κοσσιώρη το πρόβλημα είναι «οξύ», καθώς σε πολλά κέντρα δημιουργείται συνωστισμός και απάνθρωπες συνθήκες, αρνήθηκε όμως κατηγορηματικά ότι η αστυνομία προβαίνει σε παράνομες επαναπροωθήσεις, παρότι αυτές πιστοποιούνται από σειρά διεθνών οργανισμών, περιλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Τα στοιχεία για τις αποτρόπαιες συνθήκες αντιμετώπισης των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, είτε αφορούν τη στιγμή της εισόδου της στη χώρα, είτε τη «φιλοξενία» τους σε στρατόπεδα όπως της Μόρια στης Λέσβου, γίνονται ολοένα και πιο συντριπτικά, με την «αριστερή» κυβέρνηση να κωφεύει επιδεικτικά, όταν δεν προβαίνει σε ανοιχτή αποποίηση ευθυνών ή και ωραιοποίησης της υφιστάμενης κατάστασης. Αν η ΝΔ ξεκίνησε να “κάνει τη ζωή δύσκολη” σε πρόσφυγες και μετανάστες, όπως ζητούσαν μετ’επιτάσεως στελέχη της, η κυβέρνηση Σύριζα – Ανέλ συνεχίζει και εμβαθύνει αυτή την πολιτική, με τη διαφορά ότι την πασπαλίζει με μπόλικη άχνη “ανθρωπισμού” και “συμπόνιας”.

Με πληροφορίες από topontiki.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: