Κράτος και παρακράτος σε δράση – Εθνοφύλακες και οπλισμένοι χωρικοί “συλλαμβάνουν” μετανάστες

Οι πρόβες εκφασισμού δεν αφορούν μόνο τα νησιά ή τις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που είναι πύλες εισόδου μεταναστών και προσφύγων, αλλά συνολικά την ελληνική κοινωνία.

Τάγματα εφόδου υπό την εποπτεία μελών των Ενόπλων Δυνάμεων δρουν στον Έβρο αυτές τις μέρες, σε ένα κανονικό κυνήγι κεφαλών σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Όπως φαίνεται σε βίντεο του Πρώτου Θέματος, ένας άνδρας με τυφέκιο G3A3, μέλος της εθνοφυλακής, ηγείται ομάδας χωρικών με καραμπίνες που περιπολούν γύρω από την περιοχή του φυλακίου “Εγνατία”, που είναι και το νοτιότερο στο δέλτα του Έβρου.

Όταν εντοπίζουν τους δύσμοιρους μετανάστες που έχουν περάσει τα σύνορα, τους αναγκάζουν να γονατίσουν φωνάζοντας “κάτω, κάτω” και ζητώντας τους στα αγγλικά να σηκώσουν ψηλά τα χέρια. Μάλιστα, ο εθνοφύλακας λέει στο τάγμα εφόδου “είναι πολλοί, το νου σας”, μην τυχόν και ξεφύγει κανένας κακομοίρης από τον κλοιό. Κάποιος άλλος από την ομάδα λέει πως θα καλέσει την αστυνομία, ενώ “συναγωνιστές” του λένε “μπαγκάζ, μπαγκάζ”, αναγκάζοντας τους μετανάστες να παραδώσουν τις αποσκευές τους, με άγνωστο σκοπό από πλευράς του τάγματος εφόδου. Η τύχη των “συλληφθέντων” είναι προδιαγεγραμμένη, μετά και την – παράνομη κατά τον ΟΗΕ – αναστολή των αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή οι εξοντωτικές ποινές φυλάκισης που ήδη έχουν επιβληθεί σε άλλους μετανάστες ή η άμεση απέλαση.

Κανείς δε γνωρίζει ποια νομική βάση, έστω και με την αστική νομιμότητα, έχει ο σχηματισμός τέτοιων ομάδων, ποιος δίνει τις σχετικές εντολές, ποια είναι τα κριτήρια επιλογής, αν τα κυνηγητικά όπλα είναι νόμιμα κι αν οι κάτοχοί τους είναι ψυχολογικά ικανοί να τα φέρουν. Από πότε οι εθνοφύλακες, ένα σώμα επικουρικό σε σχέση με το στρατό, έχουν αρμοδιότητα να συγκροτούν ή να συμμετέχουν σε ομάδες ενόπλων πολιτών;Κυρίως από πού κι ως πού αντλούν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν ανθρώπους, να τους απειλούν με όπλα και να κατάσχουν τις αποσκευές τους. Είναι επίσης σαφές ότι αυτά που κάνανε μπροστά στην κάμερα, διοχετεύοντας το βίντεο σε ένα κατεξοχήν φιλοκαθεστωτικό μέσο, δεν μπορεί παρά να είναι ένα κλάσμα από αυτά που συμβαίνουν με κλειστά τα φώτα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών.

Η έξαρση παρακρατικών πρακτικών με τη συνδρομή ή την ανοχή τοπικών αστυνομικών ή εν προκειμένω στρατιωτικών αρχών δεν είναι φυσικά κάτι νέο αυτή την περίοδο, αφού τείνει να γίνει ήδη καθεστώς στη Λέσβο και τη Χίο. Οι πρόβες εκφασισμού ωστόσο δεν αφορούν μόνο τα νησιά ή τις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που είναι πύλες εισόδου μεταναστών και προσφύγων, αλλά συνολικά την ελληνική κοινωνία, η οποία πρέπει όχι απλά να εθιστεί στη ρατσιστική βία και την κρατική καταστολή, αλλά όπου χρειάζεται να γίνει άμεσος συνεργός της. Κι όταν η βία στον πιο αδύναμο γίνεται νόμος, η στοχοποίηση των προσφύγων είναι μόνο η αρχή.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: