Κεντρική Εύβοια: Συνεχίζεται η πυρκαγιά – Ανησυχία για τις αναζωπυρώσεις

Η εικόνα που αντικρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι δραματική. Οι στάχτες έχουν απλωθεί σ΄ ένα μεγάλο κομμάτι της Κεντρικής Εύβοιας, ενώ οι κάτοικοι των τεσσάρων χωριών και οικισμών που εκκενώθηκαν, αγωνιούν για το τι θα αντικρίσουν όταν θα φτάσει η στιγμή της επιστροφής

Σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά στην Κεντρική Εύβοια, ενώ τα πολλαπλά μέτωπα έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους.

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα τα οποία συνδράμουν στην περιοχή περιορίζοντας το μέτωπο. Η εικόνα αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι καλύτερη, ενώ σε αυτό έχουν βοηθήσει και οι άνεμοι οι οποίοι έχουν κοπάσει με αποτέλεσμα να μπορούν να κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής.

Αυτή τη στιγμή, τα δύο βασικά μέτωπα στα οποία έχουν ρίξει το βάρος τους οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται στην Πλατάνα και την Κοκκάλα, ενώ παρά την καλύτερη εικόνα που παρουσιάζει η πυρκαγιά, δεν λείπουν και οι αναζωπυρώσεις.

Περιοδεία στα καμένα πραγματοποιεί από το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ στο οποίο συμμετέχει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς.

Η εικόνα που αντικρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής το πρωί της Τετάρτης είναι δραματική. Οι στάχτες έχουν απλωθεί σ΄ ένα μεγάλο κομμάτι της Κεντρικής Εύβοιας, ενώ οι κάτοικοι των τεσσάρων χωριών και οικισμών που εκκενώθηκαν χθες, αγωνιούν για το τι θα αντικρίσουν όταν θα φτάσει η στιγμή της επιστροφής.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Μακρυμάλλη την Τρίτη το πρωί η φωτιά ήταν δυτικά του χωριού. Μέχρι το απόγευμα το είχε κυκλώσει και από το βορρά και από την ανατολή, κάνοντας ένα πέταλο γύρω του και συνέχισε η φωτιά προς την Πλατάνα. Στο χωριό παρέμειναν 20 κάτοικοι, η βοήθεια των οποίων στο έργο της κατάσβεσης ήταν καθοριστική διότι έδειχναν στους πυροσβέστες τα επικίνδυνα σημεία του χωριού, τους δρόμους κλπ. Παράλληλα τους έδειχναν από πού θα εφοδιαστούν με νερό. Στο χωριό Μακρυμάλλη, το οποίο έχει περίπου 150 κατοίκους, δύο σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή από τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, καθώς μεγάλο μέρος του δάσους της περιοχής Natura έγινε στάχτη.

Εντύπωση προκαλούν καταγγελίες για τις συνθήκες με τις οποίες οι πυροσβέστες ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης. Συγκεκριμένα, λόγω του ότι ο Νομός Ευβοίας για Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα ήταν σε κόκκινο συναγερμό είχαν φέρει, για αυτές τις μέρες, πυροσβέστες από τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτοί κοιμήθηκαν όπως όπως στον Πυροσβεστικό Σταθμό της Λαμίας και μετά τους έριξαν σχεδόν άυπνους στη μάχη με τις φλόγες.

902

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: