Κάτοικοι “πολιορκούν” τη δομή της ΒΙΑΛ στη Χίο – Αποκομμένοι από τροφοδοσία οι πρόσφυγες

Η διαμαρτυρία για τον υπερπληθυσμό της ΒΙΑΛ, όπου υπάρχουν 5000 πρόσφυγες και μετανάστες έναντι 1000 που προβλέπονταν, αντί να στρέφεται στους πραγματικούς υπαίτιους του εγκλωβισμού, έχει ως αποδέκτες τα ίδια τα θύματα της βάναυσης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, πιστός θεματοφύλακας της οποίας είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Ολοένα και πιο έκρυθμη γίνεται η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου ομάδες ακροδεξιών έχουν δημιουργήσει ένα κράτος εν κράτει, υπό την ανοχή των αρχών. Αυτό δε συμβαίνει μόνο στη Λέσβο, που δικαιολογημένα έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το τελευταίο διάστημα, αλλά και στη Χίο, όπου κάτοικοι Χαλκειού εδώ και τρεις μέρες κρατάνε αποκλεισμένο το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.

Η διαμαρτυρία για τον υπερπληθυσμό της ΒΙΑΛ, όπου υπάρχουν 5000 πρόσφυγες και μετανάστες έναντι 1000 που προβλέπονταν, αντί να στρέφεται στους πραγματικούς υπαίτιους του εγκλωβισμού, έχει ως αποδέκτες τα ίδια τα θύματα της βάναυσης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, πιστός θεματοφύλακας της οποίας είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι στο ΚΥΤ δεν μπορούν να προσέλθουν σε αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα τροφοδοσίας, καθαριότητας, αλλά και καθυστερήσεις στις ήδη μακροχρόνιες διαδικασίες σε ό,τι αφορά την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Όλα αυτά συμβαίνουν υπό τα όμματα των τοπικών αρχών, της κυβέρνησης και της αστυνομίας, χωρίς να υπάρχει καμία παρέμβαση, ούτε για την ομαλή τροφοδοσία του ΚΥΤ, ούτε για τον άμεσο μαζικό απεγκλωβισμό των αιτούντων άσυλο από τη ΒΙΑΛ, τη μόνη λύση στην ασφυξία που έχει δημιουργηθεί στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Την ίδια στιγμή, “άγνωστοι” στη Χίο πυρπόλησαν αποθήκη εθελοντών που διέθετε ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όχι μόνο σε πρόσφυγες, αλλά και άπορους ντόπιους, συμβάλλοντας στο κλίμα μίσους και ξενοφοβίας, αλλά και επίθεσης σε όσους επιμένουν να στέκονται στο πλευρό των προσφύγων. Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Λαϊκή Συσπείρωση Χίου, όπου επισημαίνει:

«Σήμερα το πρωί πληροφορηθήκαμε για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε  στην αποθήκη των αλληλέγγυων  στην περιοχή της Λέτσαινας, όπου διατίθεντο είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες – μετανάστες, αλλά και σε συμπατριώτες μας που είχαν ανάγκη. Την ίδια ώρα στη Σάμο ακροδεξιά στοιχεία έβαλαν φωτιά σε μεταφορικό μέσο ΜΚΟ. Τους φταίει ο γάιδαρος χτυπάνε το σαμάρι, άλλωστε αυτή είναι η βρώμικη δουλειά που έχουν να αποπροσανατολίζουν το λαό από το πραγματικό πρόβλημα και να στοχοποιούν τους εργαζόμενους.

Πέρα από την αγανάκτηση που νοιώθει ο καθένας μας για πράξεις που φαίνεται να σχετίζονται με εμπρησμό και στις οποίες χάνεται ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη των ανθρώπων, ξεπροβάλλει μπροστά μας η ξενοφοβία και ο ρατσισμός εκείνων που σιγά – σιγά ξεπροβάλλουν πάλι από τις τρύπες που έχουν κρυφτεί, σπέρνοντας το μίσος.

Με τις τελευταίες εξελίξεις, μετά τα ΜΑΤ που μας μάτωσαν και μπροστά μας τις πιέσεις των ροών από τη γείτονα χώρα, αναλαμβάνουν ρόλο οι εν κρυπτώ ομάδες, προσπαθώντας να στρέψουν τις αντιδράσεις του κόσμου από την κυβέρνηση και τα όργανά της, πάνω στους πρόσφυγες και μετανάστες με άλλοθι τις ΜΚΟ και το ρόλο τους.

Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο συμβάν, καλούμε τον κόσμο να είναι σε εγρήγορση, να μην επιτρέψουμε την ξενοφοβία που διασπείρουν να μπει στη ζωή μας και να απομονώνει τέτοια φαινόμενα βίας και ρατσισμού».

Το φίδι του ρατσισμού και του φασισμού βγήκε πάλι από το αυγό του, κι είναι χρέος όχι μόνο των νησιωτών, αλλά κάθε κατοίκου αυτής της χώρας να το αντιπαλέψει μέχρι τέλους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: