Καταγγελία Ολλανδού δημοσιογράφου για γδύσιμο και ξυλοδαρμό προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν πότε, από ποιον ακριβώς και πού έγιναν τα περιστατικά που εικονίζονται στις φωτογραφίες, το θέμα αν μη τι άλλο αξίζει να ερευνηθεί σε βάθος.

Oι σοκαριστικές εικόνες που έρχονται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα, και, παρότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστωθεί η αυθεντικότητά τους, σίγουρα δεν μπορεί κανείς να αρκείται και στις εξηγήσεις των ελληνικών αρχών και ΜΜΕ, που κάνουν λόγο συλλήβδην για “fake news”, χωρίς να προβάλλουν κάποια εναλλακτική εξήγηση για αυτά που διαδραματίζονται.

Σε αυτές τις εικόνες ανήκουν αυτές που δημοσίευσε ο Ολλανδός δημοσιογράφος Όλαφ Κόενς από το δίκτυο RTL. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι προέρχονται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και εικονίζουν πρόσφυγες, κάποιους με εμφανή σημάδια κακοποίησης στο σώμα τους, ξυπόλυτους και με το εσώρουχό, αφού, σύμφωνα πάντα με τον Κόενς, Έλληνες τους έδειραν, τους έκλεψαν τα κινητά και τα χρήματα, τους αφαίρεσαν ρούχα και παπούτσια, αναγκάζοντάς τους να γυρίσουν μόνο με το εσώρουχο στην Τουρκία. “Είχα ακούσει τις ιστορίες και τώρα έχω και εικόνα” υποστηρίζει ο δημοσιογράφος. Παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν πότε, από ποιον ακριβώς και πού έγιναν τα περιστατικά που εικονίζονται στις φωτογραφίες, (αν και οφείλουμε να πούμε ότι η τοποθεσία και η κατάσταση της βλάστησης παραπέμπουν πράγματι στα ελληνοτουρκικά σύνορα αυτή την εποχή), το θέμα αν μη τι άλλο αξίζει να ερευνηθεί σε βάθος. Δεδομένου ότι και από τις δύο πλευρές των συνόρων καταγγέλλεται παρεμπόδιση της απρόσκοπτης κίνησης των δημοσιογράφων, η διασταύρωση κάθε πληροφορίες από την περιοχή καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Παραμένει ωστόσο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές πράγματι έχουν εντολές για παρεμπόδιση εισροής προσφύγων και μεταναστών με κάθε τρόπο από τα σύνορα, αλλά κι ότι δρουν ασύδοτα υπό κρατική ανοχή, αν όχι ευλογία, ομάδες παρακρατικών τραμπούκων με καραμπίνες και άγριες διαθέσεις. Ενδεχομένως λοιπόν το ερώτημα δεν είναι αν υπάρχουν τέτοια ή παρόμοια περιστατικά στον Έβρο, αλλά πόσα είναι αυτά που δε μαθαίνουμε ποτέ, δεδομένου ότι καταγγελίες για κακομεταχείριση και επαναπροώθηση προσφύγων στην περιοχή υπήρχουν σποραδικά πολύ πριν το ξέσπασμα της έντασης των τελευταίων ημερών στα σύνορα.

«Οι Έλληνες λήστεψαν, έγδυσαν και άφησαν πρόσφυγες να γυρίσουν γυμνοί στη Τουρκία»

 

 

 

Με πληροφορίες από thepressproject.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: